Old Trafford, 2023-04-08 13:30

Manchester U - Everton
2 - 0

Manchester United 2 – 0 Everton
Scott McTominay stod för en stark prestation när Manchester United besegrade Everton på påskafton.

Manchester United 2 – 0 Everton

I en intensiv och händelserik match lyckades Manchester United besegra Everton. Anthony Martial var tillbaka i målprotokollet och United befäste sin fjärdeplats i tabellen.

Sammanfattning:
Erik ten Hag valde att göra tre förändringar från onsdagens vinst mot Brentford. Raphael Varane, Diogo Dalot och Luke Shaw ersattes av Harry Maguire, Aaron Wan-Bissaka och Tyrell Malacia. United startade matchen på högsta växel och visade att de tre poängen skulle stanna i Manchester. Marcus Rashford och Antony skapade flera guldlägen men en vägg i form av Jordan Pickford stod i vägen. Aaron Wan-Bissaka fick den absolut bästa möjligheten när han bara skulle raka in en retur i öppet mål. Men på något sätt lyckades högerbacken att skjuta utanför. Där och då var känslan att det skulle bli en frustrerande eftermiddag, där United inte skulle få in bollen. Men till slut blev Pickford och det ihåliga Everton-försvaret bli tvungna att kapitulera. Marcus Rashford släppte över bollen till Jadon Sancho som läckert kunde spela fram en djupledsgående Scott McTominay som dundrade in det förlösande ledningsmålet. Ett mycket viktigt och rättvist mål att ta med sig in i halvtidsvilan.

Andra halvlek lyckades inte motsvara den första halvlekens underhållningsvärde utan United kontrollerade matchbilden från start till mål. Anthony Martial fick göra ett efterlängtat mål när han – samspel med Marcus Rashford kunde punktera matchen. Det skulle dock bli lite smolk i glädjebägaren då Rashford tvingades utgå i matchens slutskede. Förhoppningsvis är det inget allvarligt, då det sista United behöver är en skada på engelsmannen. ”The Red Devils” befäster hursomhelst fjärdeplatsen i tabellen efter en stark insats mot ett svagt Everton.


Startelvor:
Manchester United (4-2-3-1): De gea – Wan-Bissaka, Maguire, Martinez, Malacia – Fernandes, McTominay  – Antony (Martial 61’), Sabitzer (Fred 76’), Sancho (Eriksen 77) –   Rashford (Weghorst 81’)

Everton ( 4-5-1): Pickford – Coleman (Patterson 87’), Tarkowski, Keane, Godfrey (Mykolenko 46’) – Gray, Iwobi, Gueye (Davies 60’), Onana (Garner 60’), McNeil – Sims (Maupay 70’)

Statistik:
 Resultat: 2-0
Målskyttar med assist: McTominay (Sancho), Martial (Rashford)
Bollinnehav (%):  64 % - 36 %
Avslut: 29 - 15
Avslut på mål: 11  - 1
Gula/röda kort: 0/0 - 0/0

Bäst i United: Scott McTominay

Fem tankar om matchen
1. Lyxproblem på mittfältet
Återigen stod det centrala mittfältet bestående av Marcel Sabitzer, Scott McTominay och Bruno Fernandes för en mycket bra prestation. Det gör att Erik ten Hag har något av ett lyxproblem när det kommer att välja ut sin mittfätstrio kommande matcher. Christian Eriksen är dessutom tillbaka från skada och fick hoppa in i den 77:e minuten. Dessutom var lördagens match den sista på Casemiros avstängning, vilket gör att han är redo inför hemmamötet mot Sevilla på torsdag. Både Eriksen och Casemiro bör enligt mig vara givna om de är friska. Med tanke på att Bruno haft en del framgång i sin djupa playmaker-roll ser jag det inte som omöjligt att Eriksen kan ta den offensiva mittfältsrollen.

Både Sabitzer och McTominay har imponerat rejält de två senaste matcherna och det känns tufft att peta duon. Men jag ser en högre höjd i Eriksen och Casemiro. Dessutom lär skotten och österrikaren få en del speltid under våren då United kommer behöva rotera en del med tanke på det tuffa spelschemat.

2. Scott McTominay med en ny bra prestation
Det har speklurats en del om McTominays framtid i Manchester United den senaste tiden. Flera rykten gör gällande att ”The Red Devils” vill sälja skotten i sommar. Att United-produkten inte håller för att starta i United tror jag alla är överens om, men han fyller fortsatt en viktig roll i laget. När matchbilden blir tempofylld och fysisk får McTominay en viktig roll. Han bidrar med sin löpstyrka och ett effektivt närkampsspel. Det visade han både mot Everton och Brentford. Att han dessutom tagit med sig målformen från det skotska landslaget är bara positivt. I lördagens match var McTominay, enligt mig, bäst på plan. Jag är fortsatt kluven till om McTominay har en plats i ten Hags lagbygge, men kan han hålla upp den här typen av prestationer så borde United behålla honom.

3. Martial visade att han vill in i elvan
Återigen fick Anthony Martial börja matchen på bänken, då ten Hag valde att satsa på samma offensiv som senast. Fransmannen fick dock komma in tidigt i den andra halvleken i stället för en ineffektiv Antony och han tog chansen direkt. Martial rullade in 2–0-målet och man såg glädjen och lättnaden i anfallarens ansiktsuttryck. United behöver en anfallare i form, utöver Rashford, om man vill slåss på samtliga fronter resterande delen av säsongen. Förhoppningsvis kan en hel Martial vara den spelaren. För mig är han given i startelvan framöver.

4. Status Rashford?
Det var oroväckande bilder när Rashford tvingades utgå med tio minuter kvar av matchen. Engelsmannen har spelat extremt mycket matcher den senaste tiden och det har funnits en liten oro att just det här skulle inträffa. Det går inte understryka tillräckligt mycket hur betydelsefull Rashford är för Manchester United och skulle han vara borta en längre period kan det vara säsongsavgörande. United har inte råd med skador på fler nyckelspelare när man går in i den avgörande delen av säsongen. Vi får helt enkelt hålla alla tummar och tår för att skadan på Rashford inte är särskilt allvarlig.

5. En insats som ger mersmak
Om det sett rätt trögt ut spemässigt de senaste veckorna var det ett pånyttfött Manchester United som klev ut på påskaftonen. I den första halvleken körde man över Everton fullständigt och hade man haft något bättre skärpa avsluten hade det kunnat vara en betydligt större ledning. Visst, det var ett svag Everton som stod på andra sidan, man jag tyckte mig se en helt annan energi i laget. Man var effektiva i omställningsspelet och lyckades utnyttja de enorma ytor som bortalaget bjöd på. Då ska man dessutom komma ihåg att Varane bänkades och Casemiro fortsatt var avstängd. Kan United fortsätta med den här typen av prestationer kommer man att ta en Champions League-plats utan problem. Addera Eriksen, Casemiro, Varane och Martial på detta och det kan bli en riktigt positiv avslutning på säsongen.

Vad är era tankar om matchen? Dela din åsikt i kommentarsfältet

GGMU
 

Viktor RundlöfViktor.rundlof00@gmail.com@Viktorrundlof2023-04-09 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham