2022-11-10 21:00

Manchester U - Aston Villa
4 - 2

Manchester United 4 - 2 Aston Villa
United fick revansch mot Aston Villa och avancerar i ligacupen!

Manchester United 4 - 2 Aston Villa

Manchester United vände dubbla underlägen och kunde till slut slå Aston Villa med 4-2. Ett piggt Garnacho-inhopp gav liv i matchen efter en tillknäppt första halvlek. Nu avancerar United vidare till ligacupens fjärde runda, där Burnley står som motståndare.

Sammanfattning:
Den första halvleken kännetecknades av en extremt låg kvalité i den sista tredjedelen. Manchester United såg visserligen betydligt hungrigare och piggare ut än i söndags, men lyckades sällan slå den avgörande passningen till rätt adress. Och med ställningen 0-0 på resultattavlan efter 45 minuter kändes det som att det här skulle bli en tajt och tillknäppt historia. Men ack så fel man hade!

Den andra halvleken sprakade igång direkt när Ollie Watkins tidigt kontrade in 1-0 till Aston Villa. Och bara 20 sekunder senare (!) hade Anthony Martial petat in kvitteringen i öppet mål efter en fin passning från Bruno Fernandes. Villa återtog dock ledningen efter timmen spelad när Diogo Dalot olyckligt styrde in bollen i egen kasse. Erik ten Hag valde då att byta in Christian Eriksen, Anthony Elanga och Alejandro Garnacho – och det gav effekt.

Knappt fem minuter efter trippelbytet kunde Marcus Rashford och Christian Eriksen vackert kombinera sig fram till 2-2. Och med en knapp kvart kvar hade Bruno Fernandes petat in 3-2 till United efter slarv från Villa-svensken Robin Olsen. Spiken i kistan satte sedan Scott McTominay, som efter ett otroligt vackert inlägg från Alejandro Garnacho kunde stöta in 4-2.

Den andra halvleken bjöd alltså på sex mål och var minst sagt händelserik. Men det är med glädje som vi ändå kan konstatera att Manchester United vänder dubbla underlägen och således avancerar i ligacupen. Strax efter slutsignalen lottades även Uniteds nästkommande motståndare i turneringen, vilket blev Championship-laget Burnley. Givetvis är detta en otroligt fördelaktig lottning, speciellt med tanke på att mötet dessutom kommer att spelas på Old Trafford. Nu har United stora möjligheter att fortsätta avancera i ligacupens slutspel, vilket såklart känns extremt lovande!

Manchester United (4-3-3): Dúbravka - Dalot, Maguire, Lindelöf (Martínez 87’), Malacia - van de Beek (Elanga 62’), McTominay, Fred (Eriksen 62’) - Fernandes, Martial (Garnacho 62’), Rashford (Casemiro 82’)

Aston Villa (4-4-2): Olsen - Young (Cash 74’), Konsa (Mings 59’), Chambers, Augustinsson (Digne 80’) - Ramsey (Bailey 59’), Kamara, Luiz, McGinn - Watkins, Ings (Buendía 59’)

Statistik
Målskyttar (assist):
Watkins (Ramsey), Martial (Fernandes), Dalot (självmål), Rashford (Eriksen), Fernandes (Garnacho), McTominay (Garnacho)
Bollinnehav (%): 59-41
Avslut (på mål): 19(8) - 5(2)
Hörnor: 7-2
Gula kort: 3-3

Bäst i United: Alejandro Garnacho


Fem tankar om matchen

1. En imponerande dubbel-comeback

Trots att United var det bättre laget igår är det ändå väldigt imponerande att man lyckades vända matchen två gånger om. Martials blixtsnabba kvittering efter 0-1-målet tror jag var avgörande för hur matchen skulle urarta sig. Fransmannens mål släckte direkt det lilla hoppet som Aston Villa knappt hann få, vilket istället åter satte United i förarsätet. Och trots att Villa sedan tog ledningen igen, kändes det verkligen som att en vändning låg i luften. United tryckte målmedvetet på och kunde till slut välförtjänt vinna matchen med två bollar.

Spelarnas inställning och driv var på en helt annan nivå igår jämfört med hur det såg ut i söndags. Det kändes som om alla verkligen trodde på det i gårdagens andra halvlek, trots dubbla underlägen. Beslutsamheten och fokuset var definitivt där, vilket i slutändan var det som gav United vinsten. Det jag framförallt tar med mig är tryggheten i att veta att United fortfarande kan stå för sådana här starka vändningar – det känns väldigt skönt att ha i bagaget inför framtida matcher. Viktigt!

2. Eriksen saknades i den första halvleken
United ägde visserligen mycket boll under matchens första 45 minuter – problemet var bara att kvalitén i den sista tredjedelen var alldeles för låg. Fred och Malacia slog bort flera inlägg samtidigt som Scott McTominays okänsliga högerfot visade sig från sin allra sämsta sida. De där sista passningarna för att skapa rena lägen var således alldeles för svaga. Jag kände där och då att Christian Eriksen verkligen hade behövts.

Med det sagt tycker jag att det var helt rätt av Erik ten Hag att starta dansken på bänken. Det blev tydligt i söndags att laget behövde roteras och att Eriksen definitivt var en av dem som behövde vilas. In kom istället Donny van de Beek, Scott McTominay och Fred. Och tyvärr bevisade alla dessa tre herrar att ingen av dem kan ersätta Christian Eriksens känsliga passningsfötter.

3. Inhopparna bidrog i allra högsta grad
Erik ten Hags trippelbyte i den 62:a minuten blev helt klart matchavgörande. Anthony Elanga kom in med fart, Christian Eriksen bidrog med smartness och Alejandro Garnacho… ja, han stod för ett briljant inhopp. Argentinaren tog för sig direkt, tunnlade motståndare och utmanade ständigt en nervös Ashley Young. De tre United-inhopparna fick en dryg halvtimme på plan, och under de 30 minuterna gjorde United tre mål – och Villa noll.

Men det var inte bara energi och ännu mer framåtlutning som inhopparna gav. Alla tre mål som gjordes efter trippelbytet skapades nämligen av nyss nämnda spelare. Eriksen samarbetade vackert med Rashford till 2-2-målet, medan Garnacho assisterade till både 3-2 och 4-2. Och visst ska den 18-åriga argentinaren lyftas lite extra här. Hans inhopp var verkligen extremt bra och blev faktiskt till slut matchavgörande. Det är minst sagt en otroligt lovande spelare, och det känns helt rätt att ten Hag redan ger honom så pass stort förtroende.

4. En lyckad rotation
Jag var inne på det inför matchen: hur mycket skulle Erik ten Hag våga rotera? Startelvan blev till slut mer omkastad än jag kanske hade förväntat mig, vilket kom som en glad överraskning. Jag tror nämligen att det var otroligt viktigt att spelare som Lisandro Martínez, Casemiro och Christian Eriksen fick stå över en match för en gångs skull. Att ten Hag sedan väljer att slänga in dessa herrar senare i matchen, i den ordningen som de även byts in i, ser jag som bra och kloka taktiska drag.

Med tanke på hur matchen sedan utspelar sig och slutar, kan jag inte annat än att konstatera att det blev en lyckad rotation. Uniteds viktiga kuggar fick reducerad speltid, samtidigt som jag tycker att t.ex. Scott McTominay och Fred ersatte Casemiro och Christian Eriksen på ett godkänt sätt. Självklart är det klasskillnad mellan dessa mittfältspar, men McFred gjorde ändå jobbet igår kväll – och det räckte. Bravo, ten Hag!

5. Avancemang i ligacupen!
I och med gårdagens vinst avancerar Manchester United alltså i ligacupen. Efter slutsignalen lottades motståndet till cupens fjärde runda, vilket som sagt blev Burnley. Självklart är detta en lott som vi tar alla dagar i veckan, speciellt när lag som Manchester City och Liverpool lottades mot varandra. Att få möta Burnley, hemma på Old Trafford, ger United mycket goda förutsättningar att fortsatt avancera och ta sig vidare i ligacupens slutspel.

Det är nu sex år sedan Manchester United senast vann en titel. I och med gårdagens resultat, och lottning, lever nu hoppet om att äntligen få lyfta en pokal igen. Såklart är det långt kvar tills ligacupen avgörs, men jag ser ändå turneringen som en av få möjliga titlar att ta hem denna säsong. Det känns också betryggande att ten Hag verkar ta ligacupen på allvar, då det självklart även skulle betyda otroligt mycket för honom att få bärga en titel under hans första United-säsong.

Ligacupens fjärde runda blir alltså en batalj mellan Manchester United och Burnley på Old Trafford. Matchen är schemalagd att spelas vecka 51 i år, d.v.s. strax före julafton.
 

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-11-11 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham