Lagbanner
10 matcher - 10 slutsatser av inledningen på säsongen

10 matcher - 10 slutsatser av inledningen på säsongen

Traditionsenligt bjuds det på några spaningar efter säsongsinledningen.

1.  Den sista juli spelades den årliga Community Shield. Guardiola hade sin vana troget gett spelarna extra ledigt och startade försäsongen två veckor innan matchen som spelades på Villa Park. Efter matchen så var alla expeter eniga. Darwin Nunez är perfekt för Liverpool basunerade Martin Åslund ut men Erling Håland kommer få svårt att anpassa sig till Citys fotboll. Han har för dålig touch på bollen, värvningen känns tveksam. Men hur kan den eniga kåren av experter underskatta Pep?

Att han skulle spela samma fotboll med en striker med att söka inlägg snett bakåt till anstormande "falska nior"? Guardiola har ändrat innehållet med snabba tidiga inlägg från kanterna (främst av KDB) bakom motståndarnas backlinje eller mot de bägge stolparna. Visst har Håland varit fantastisk så är långt men det har även Pep varit som finjusterat Citys fotboll så det passar Hålands spetskvaliteter.

2. En som haft det svårt med den "nya fotbollen" är Rihad Mahrez som gärna vill komma ned till kortlinjen och leta passning snett bakåt eller vandra in i planen från höger och avlossa vänstern. Hitills har det inte blivit något mål den här säsongen och jag undrar om han inte ska starta till vänster så att han kan slå tidiga inlägg med "rätt fot".

3. Mr 100% har alltid Kyle Walker varit. Aldrig skadad och alltid tillgänglig för spel, men under innevarande år har han haft skadeproblem. Börjar åldern ta ut sin rätt? Han kanske inte kan spela varje match från start längre.

4. Ilkay Gundogan har verkligen tagit nomineringen som lagkapten på allra bästa sätt. Han jobbar stenhårt i varje match. Tidigare har han fuskat en del i defensiven speciellt när han spelat ihop med KDB.

5. Under sommaren skrev City nya kontrakt med Mahrez och Rodri men det är fortfarande tyst runt Foden (gäller till och med 30.6 2024) och Gundogan (2023) vars kontrakt bör förlängas så snart som möjligt.

6. Av de nya spelarna som anslutit under sommaren så har Håland gjort super-succe. Akanji som kom från Dortmund har imponerat stort med en fin passningsfot, fin följsamhet och snabbhet i defensiven. Lite i skymundan lurar Julian Alvarez som jag tycker är en extremt spännande spelare. Han skjuter bra med bägge fötterna jobbar stenhårt och med en fin speluppfattning. Han är en blandning av en ung Aguero och Tevez. När det gäller Gomez så har han en del att lära sig i det defensiva spelet innan jag känner mig trygg med honom på planen. Kalvin Phillips kan inte bedömas när han mest varit skadad.

7. Ederson är en bra uppspelspunkt med fina fötter men 9 insläppta mål på 20 skott mot mål i ligaspelet är för dåligt. Han påminner lite om Victor Valdes i Barca. Det är som att ha en utespelare i mål.

8. De spelare som lämnat klubben så känns det rätt att Sterling lämnade för han hade nog mest suttit och surat på bänken. Jesus har gjort succé i Arsenal men frågan är om han hade bidragit på samma sätt i City? Det kändes som om han kört fast i City och behövde en ny utmaning. Märkligt nog är Zinken den som saknas mest i nuläget beroende på vår brist på ytterbackar.

9. Många unga spelare lånades ut eller såldes under sommaren. De som det gått bäst för så här långt är mittbacken Taylor Harwood-Bellis (Burnley) och mittfältaren Romeo Lavia (Saints). En snarast möjligt bör plockas hem är finliraren James McAtee som hamnat i en klubb som spelar en fotboll som inte utvecklar honom. Det som Sheffield United presterar passar säkert övriga spelare i laget med långbollar och fysboll men det är inget för McAtee.

10. Det här är en konstig säsong med ett VM uppehåll mitt i säsongen. Allt kan hända med skador, utbrända spelare eller spelare som tappar form efter 6 veckor utan match. Någon gång i slutet på februari eller i början på mars har vi nog en fingervisning om var ligatiteln kan hamna i maj månad.

John Talbot2022-10-03 21:23:00
Author

Fler artiklar om Manchester C