Lagbanner
Etihad Campus öppnar i oktober
Etihad Campus står klart i oktober

Etihad Campus öppnar i oktober

Sedan Sheikh Mansour köpte Manchester City 2008 har det funnits en plan att bygga världens mest moderna fotbollskomplex, som ligger endast ett stenkast ifrån Etihad Stadium, för makalösa två hundra miljoner pund – alltså mer än 2,2 miljarder svenska kronor. Nu är flytten äntligen nära och det beräknas att A-laget kommer att flytta in till det nya Etihad Campus under oktober månad.

Vi har tidigare redogjort för vad som kommer att vara den största revolutionen Manchester City har varit med om under modern tid. Det handlar om det nya fotbollskomplexet Etihad Campus som kommer att innehålla en helt ny träningsanläggning, helt nya möjligheter för fotbollsakademin, sjutton olika fotbollsplaner och en helt ny mini-arena som rymmer 7000 sittplats för klubbens U21-trupp (EDS) och damlag. Allt detta ligger endast en gångbro ifrån den stora arenan på ett område som är hela 80 tunnland stort. För att läsa mer om själva Etihad Campus kan ni klicka på [mer om Etihad Campus].
 
A-lagstruppen flyttar in under nästa landslagsuppehåll
Hela projektet, som har tagit många år och sysselsatt hundratals nya jobb i östra Manchester, börjar äntligen att komma så pass långt att Pete Bradshaw – ansvarit för klubbens infrastruktur – avslöjar att A-lagstruppen kommer att flytta ifrån Carrington Training Center till Etihad Campus under landslagsuppehållet i oktober. Alltfler kommer därefter att göra den stora flytten och det beräknas att hela organisationen med akademi och dylikt ska vara i drift, på plats, under november.
 
Ett revolutionerande koncept
Med Manchester Citys nya Etihad Campus kommer vi att få se ett helt nytt koncept i spelarutveckling tar form. Alla ifrån de lägsta akademiklasserna och hela vägen upp till EDS och A-lag kommer att träna sida vid sida på någon av klubbens sjutton träningsplaner. Detta ska enligt klubbens sportchef – Txiki Begiristain – sporra utveckling hos ungdomarna när de känner att för varje år som går flyttas de till en ny träningsplan som ligger ett steg närmare det åtråvärda A-laget. Etihad Campus är byggt med La Masia (Barcelona) och Milanello (AC Milan) som förebilder där det ska finnas en röd tråd från ungdom och upp till A-lag enligt La Masia-modell och spelarna ska aldrig känna att de behöver lägga onödig tid på någonting utan allt som vi dödliga kan tänka oss ska finnas tillhands, på träningsområdet, enligt Milanello-modell. Detta innebär även att spelarna inte längre ska behöva sova på hotell natten innan en hemmamatch utan nu blir de istället tilldelade varsin lägenhet på området Etihad Campus som de kan inreda likt ett andra hem. Allt för att minska eventuell stress inför match.
 
Nästa steg är att utöka arenan
Efter Etihad Campus står klart blir nästa steg att utöka ”Eastlands” till cirka 62 000 sittplatser och därmed göra den till Englands näst största klubblagsarena, efter de röda grannarna i Salford. Detta är ett projekt som redan har startat och som kommer att ske i etapper. Vi kan redan nu se hur taket vid den södra läktaren lyfts för att göra rum för 6000 nya sittplatser som ska vara klara lagom till starten av nästa säsong. Efter detta kommer taket vid den nordliga läktaren att lyftas för att göra rum för ytterligare 6000 sittplatser samt kommer 2000 sittplatser till att skapas kring långsidorna.
 
Revolutionen Manchester City har knappt börjat

Tobias Ottossontobias@mancityswe.com@mancityswe2014-09-10 18:46:00
Author

Fler artiklar om Manchester C