Gästkrönika "South Norwood"
Vi fick ett tips om en artikel som beskriver Manchester och det derbyvinnande laget väl.
Killen bakom bloggspotten Omkring Engelsk Fotboll går under namnet South Norwood vilket även är den stadsdel i London som han bor i. Han verkar trots poststämpeln ha en väldigt bra koll på olika lag och supporter livet även om han själv inte är City.
Wednesday, 2 January 2008
Manchester City Football Club
Allmänt
Blue Moon på er mina damer och herrar – Manchester City is our next stop.
Väldigt få andra klubbar har förmånen att vara förknippat med så mycket hippfaktor som Manchester City. Ord som ”äkta”, ”stadslag”, ”pop” och ”passion” är synonymt med klubben och dess fans. Detta beror givetvis till viss del på att varenda trendmedveten människa i hela Greater Manchester föredrar City framför något annat lag men det är inte bara Oasis och de trendiga människornas förtjänst att City andas självförtroende och pondus trots de begränsade framgångar som klubben ändå haft i modern tid. Hela organisationen bakom kulisserna, med allt från väldesignade souvenirer till bra service och genuin omsorg om fansen, har bidragit till att Manchesters stolthet fortfarande heter City. Klubben var under en ganska lång period lite av en jojoklubb som hade svårt att etablera sig i högsta ligan och som sedan 1970-talet vunnit väldigt lite. Trots detta svek aldrig fansen och Maine Road (som det var förr) var alltid välfylld även när laget harvade i gamla tvåan. Lojaliteten är lika påtaglig idag trots att även City blivit så där ledsamt kommersiell som alla andra engelska storklubbar.
Manchester som stad har blivit riktigt "cosmopolitan" och idag är det trevligt att åka dit, oavsett om man är där på shoppingtur eller besöker staden för att gå på fotboll och sedan festa loss. Manchester har vuxit sig tillräckligt stort och blivit så pass mångkulturellt att det idag finns något för alla smaker i staden. Canal Street förknippas ofta med gaykulturen trots att det egentligen är lika trevligt att besöka för oss straighta; omvandlingen av Castlefield-området är intressant ur ett stadsplaneringsperspektiv och lika häftigt är centrumomvandlingen (synd bara att det krävdes en IRA-bomb för att politiker och planerare skulle få tummen ur och göra något åt det som tidigare mötte en utanför Victoria Station). The Curry Mile får man heller inte missa när man är på besök. Oavsett utseende så serverar vart och vartannat ställe här helt underbar indisk mat.
Många anser att när pengar flyttar in i stadsområden så försvinner själen och det stämmer i många fall, men Manchesters utveckling går inte att annat än beundra. Lika kul som detta är för alla Mancs, lika mycket svider det säker i varenda Scousers hjärta. Liverpool blev för länge sedan omsprunget av Manchester men de stolta och ibland jobbigt envisa Liverpudlians kommer nog aldrig inse det. Rivaliteten mellan städerna går att spåra långt tillbaka i tiden, kanalbygget och numera fotbollen är väl bara två konkreta exempel på hur gnabbet utvecklats till mer handgripliga konflikter. Men det ska dock sägas att det fortfarande finns problem i Manchester (allt är ju inte en dans på rosor). Gängkultur och social misär är påtaglig i vissa innerstadsområden liksom i vissa av de tråkigare förorterna. Moss Side, som är City område, är väl det mest kända exemplet på sådana problemområden trots att det blivit bättre även där, Hulme med sina inhumana bostadsområden är ett annat.
Historia
City har en ganska kul historia och utan att bli alltför långdragen kan jag väl bara säga att föregångare till City fanns redan på 1860-talet. Det dröjde dock ända till 1894 innan klubben officiellt bildades då Ardwick AFC bytte namn till Manchester City FC. De första 29 åren tillbringade klubben på Hyde Road innan man år 1923 flyttade in på Maine Road. Flytten från Hyde Road påskyndades på grund av att en av arenans läktare brann ner. Maine Road, klubbens hem i 80 år, var till början en av landets största arenor med en publikkapacitet på runt 90 000. När klubben skulle flytta till sitt nya hem, City of Manchester Stadium, under 2003 hade dock arenans kapacitet sjunkit till strax över 35 000. Det nya bygget tar 48 000 åskådare och är en imponerande byggnad sett från utsidan men väl inne på arenan ser det ut som vilken annan ny stadion som helst. Klubben har vunnit ligan två gånger, FA-cupen har man tagit hem fyra gånger och ligacupen två gånger.
Fans
Som tidigare nämnts är City omgärdat av hippa men äkta människor. Ett besök i stan bekräftar ganska snart det gamla ryktet att alla Mancs håller på City medan United hämtar sina fans från grannstäderna, London, Irland och Japan. Givetvis finns det United fans även innanför Manchesters stadsgräns men de är ändå i minoritet. Detta har dock inte hämmat rivaliteten klubbarna emellan. Derby day i Manchester är både fest och kaos men trots allt är det ändå matcherna mellan Manchester-lagen och Liverpools klubbar som genererar störst känslor. United mot Liverpool FC är ju en klassiker och den absolut största matchen i North-West medan City "are too cool to be bothered".
City's fans är bra för engelsk fotboll. Medan de flesta supporterklubbar idag nöjer sig med att sjunga om sin klubbs storhet till melodin Irish Rover, kommer City med både fyndiga och fräscha ramsor. På gamla Maine Road var det långsidan som gällde för City's sjungande fans vilket var ganska unikt i landet. Idag sitter man ju ner på fotboll men sången kan bli ganska mäktig även på City of Manchester Stadium. Bortaföljet är stort oavsett var laget spelar och Citizens springer man på lite överallt på arenan när MCFC är på besök.
A drink before the game?
I Manchester finns det något för alla och jag vill inte gå in i detalj på var man bör och inte bör gå. Canal Street är ju, trots sitt fokus på the gay community, ett måste men det finns många andra party-områden i stan som kanske är minst lika bra - Printworks är ett. Här finns både pubar och restauranter i massor - allt i en mysig miljö i gamla tryckerilokaler. Hela området (The Millenium Quarter) runt omkring The Printworks är helt okej om man vill roa sig i stans nattliv. Manchester är ju också en stor studentstad och ett besök i studentområdena kring Oxford Road kan bli både billigt och trevligt. Runt arenan är det kanske inte sådär jättesmart att dricka öl om man är där som bortafans - de flesta pubar i området släpper inte in bortafans överhuvudtaget och kommer man in är det bäst att hålla låg profil vilket kanske inte alltid är så lätt med ett par öl i kroppen.
Posted by South Norwood at 17:34
Mer läsvärt av South Norwood på Omkring Engelsk Fotboll:
http://engelskfotboll.blogspot.com