Lagbanner

Hårda City-paket till jul, del 1

Fars, drama, komik och tragedi. Det är inte konstigt att det skrivits många böcker om Manchester City genom åren. För den som vill önska eller ge bort hårda paket till jul följer här några korta och personliga kommentarer och omdömen (på en skala 1-5) om några av de böcker som givits ut på senare år.

Några dagar in på det nya året 1999 gick jag omkring inne på en WH Smith i Manchester. Vi låg taskigt till i division två, även om ligamatchen jag såg innebar vändning och vinst med 2-1 hemma mot Stoke. Vart jag än fäste blicken dominerade dessutom det andra lagets produkter; videokassetter, glassiga magasin, kalendrar… överallt, ända tills jag kom till bokavdelningen. Där dominerade faktiskt City, med fler titlar och större utrymme.
Anledningen till att City dominerade just bland böckerna är kul att spekulera i. Är det för att City-fans är smartare och kan läsa, till skillnad från det andra lagets anhängare? Eller är det för att City-fans är mer intresserade av laget och sporten? Själv lutar jag åt att det handlar om båda delarna, kanske i kombination med att den dramatik, komik och tragedi som utspelats under de senaste årens färd genom seriesystemet är ett tacksamt ämne att skriva om.
För den som vill önska eller ge bort hårda paket till jul följer här några korta och personliga kommentarer och omdömen (på en skala 1-5) kring ett antal av de böcker om City som givits ut på senare år:

Buckley, Andy/ Burgess, Richard “Blue Moon Rising – The fall and rise of Manchester City” (2000) Milo Books.

De senaste årens historia fram till uppflyttningen till Premier League beskrivs här av de två journalister som antagligen varit allra närmast händelsernas centrum. Buckley på radiokanalen BBC GMR och Burgess på Manchester Evening News. Boken tar sin början i avsättandet av ordföranden Peter Swales vid 90-talets början.
Förtjänsterna är många. Författarna är väldigt duktiga på att återge miljöer och situationer, ofta med hjälp av direkta citat från de inblandade själva. Beskrivningarna är inte sällan rörande, som när Peter Swales änka följer den avgörande matchen mot Blackburn i bokens slut. Till bokens förtjänster hör också det stora antal personer som intervjuats och vars versioner kommer fram. Detta samtidigt som boken är en rapp och koncis berättelse.
Ibland kan man förvisso få känslan av att boken är lite av ett hastverk för att mjölka det mesta ur framgångsvågen. Du förväntas redan känna till persongalleriet och resultaten fram till sista säsongen (där du får alla matcher refererade i korthet). Målgruppen verkar alltså vara de redan frälsta, men tillhör du denna grupp så är boken bra. Omdöme: 4

Hodkinson, Mark ”Blue Moon – Down among the dead men with Manchester City” (1999) Mainstream.

Vi toppar i alla fall försäljningsligan, tänkte jag, när jag i november 1999 köpte den här boken i London. Den låg då etta på listan över sportböcker. Några dagar senare låg City etta i första divisionen efter 1-1 på Loftus Road mot QPR.
Den här boken handlar dock om den föregående säsongen i division två. Hodkinson följer City under hela säsongen och skriver varje vecka kolumner om detta i The Times. Här finns alla kolumnerna. Insprängt mellan varje kolumn är referat från de matcher som spelas, samt andra nyheter som rykten och transfers. Boken avslutas med fansens reaktioner och kommentarer ifrån den omskakande säsongsfinalen på Wembley mot Gillingham.
Boken är ett förtjänstfullt dokument över vad som förhoppningsvis förblir Citys lägsta punkt i historien. I och med att kolumnerna skrivs vecka för vecka, så känner man verkligen krisen och domedagsstämningen, som sedan vänder till det bättre. Hodkinson träffar och porträtterar i stort sett alla med relation till klubben, och är en god berättare och skribent.
Samtidigt blir det monotont med ett stort antal tidningskolumner samlade i bokform. Som bok blir det lite för massivt och enahanda. Till och med tvättpersonalen på Maine Road hinner få en egen artikel... Omdöme: 3

Winstanley, Craig “Bleak & Blue – 22 years at the Manchester Academy of football farce” (1999) Sigma Leisure.

Många objektiva faktorer talar emot den här boken. Den är lång, har dåligt typsnitt och är inte skriven av någon professionell skribent, vilket också märks. Ändå är det en av mina personliga favoriter. Den är skriven av en supporter som följt City sedan 70-talets slut, och som skriver om detta – i princip match för match.
Det är detaljerat, men på ett subjektivt sätt. Ofta handlar referaten om incidenter som hände författaren, en vanlig supporter, på just den här matchen. När du läser andra böcker kan du i bästa fall befinna dig på plan eller i styrelserummen. Här befinner du dig på läktaren, bland skränande och klagande säsongsbiljettsinnehavare med åsikter om spelarna som aldrig skulle tryckas i en officiell skrift. I vissa fall befinner du dig i författarens vardagsrum lyssnandes på radio, eller så upplever du en bakfull vardagsmorgon köandes efter cupbiljetter. Du får dig en del av författarens musiksmak och karriär till livs, men det står aldrig i förgrunden.
Just i detta ligger bokens charm. Då spelar det mindre roll att boken är tjock, texten liten och bilderna sparsmakade. Det handlar om att följa City från åskådarplats, och du får känslan av att nästan vara där på läktaren med några pints innanför västen. Kanske är det av viss betydelse att de matcher som refereras till större delen utspelas under den period som jag hållit på City. Omdöme: 4.


Chidlow, David “City ‘Til I Die” (1999) Polar Publishing.

Detta är ingen bok i egentlig mening, utan mer ett minneshäfte över MATCHEN, matchen på Wembley mot Gillingham, alltså. Det är en mix av bilder, memorabilia och minnen som är svår att beskriva. Boken lyckas dock rätt bra med att återge intrycken från denna historiska dag. Det sker genom utvecklingen minut för minut under matchen och dess olika skeden. Dickovs kvitteringsmål på övertid illustreras exempelvis med en serieteckning i ”Busterstil”, samt med gryniga TV-bilder över måljublet. För den som vill återuppleva de magiska ögonblicken när City dog och återuppstod. Omdöme: 3.

Mattias Svensson2002-12-13 14:49:00

Fler artiklar om Manchester C