Lagbanner

Keegans värvningar

Alla framgångsrika managers har förmågan att plocka "russinen ur kakan" när det gäller värvningar. Managers som inte kan det håller sällan i längden. Hur har det gått för Keegan under de två och ett halvt år han ansvarat för City?

Ett av de stora argumenten för Keegan är att han kan locka bra spelare till City. Direkt han tillsattes som manager började supportrar drömma om vilka han skulle kunna locka till klubben. Drygt två år senare kan man konstatera att truppen är bra mycket namnkunnigare än den var när Keegan tog över. Men är den bättre? Sådana jämförelser är alltid svåra att göra och speciellt när det handlar om olika divisioner.

Klart är att Keegan varit aktiv på värvningsfronten. Av dem som spelar regelbundet idag kan bara en sägas ha varit ordinarie när Keegan tog över, Richard Dunne. Shaun Wright-Phillips var mycket nära förstaelvan och spelade en del men det var Keegan som verkligen gav honom chansen. Det finns också några till som idag spelar enstaka matcher men ofta har skadeproblem, till exempel Paolo Wanchope och Danny Tiatto. Det råder ingen tvekan om att dagens lag är Keegans lag och med den sviktande formkurvan drar man då lätt slutsatsen att Keegan inte varit allt för lyckad när det gäller köp. Lagets dåliga form kan dock ha många andra orsaker och behöver inte betyda att Keegan köpt dåliga spelare.

Av Keegans tidiga köp är det många som redan lämnat klubben eller lagt skorna på hyllan. Gemensamt för dem är att de nästan alla var klockrena värvningar som gjorde City till ett bättre balanserat och fungerande lag. Stuart Pearce, Ali Bernabia, Eyal Berkovic och Niclas Jensen hade alla en stor påverkan på laget under Keegans första år. Keegan visade verkligen fingertoppskänsla under sin första tid som manager och i princip alla spelare han köpte tillförde något och det på en gång. Han betalade också inga eller väldigt lite pengar för dem han tog till klubben.

Under Keegans första transferfönster inhandlades två spelare med tanke på en eventuell uppflyttning till Premier League och de var betydligt dyrare än Keegans tidigare köp. Sammanlagt sju miljoner pund lades ut på Sun Jihai och Jon Macken i januari 2002. Sommaren samma år efter att uppflyttningen till Premier League säkrats spenderade Keegan runt £30 miljoner på sju spelare men över en tredjedel av de pengarna gick åt att säkra Nicolas Anelkas signatur. Januarifönstret 2003 köptes bara en spelare och det var Robbie Fowler men under sommaren tog Keegan ännu en gång in sju nya spelare, de flesta som Bosman.

Sammanlagt har Keegan köpt och signat 27 spelare (exklusive David James och Arni G Arason) sedan han kom till City sommaren 2001. Av dem har tolv redan lämnat klubben av olika anledningar. Nedanstående ranking bygger mest på deras framgång i City men även vad de kostat och hur mycket de spelat.

Världsklass:

Nicolas Anelka - Citys bästa spelare på mycket länge. Peter Schmeichel - Betydde oerhört mycket förra säsongen.

Mycket bra:

Eyal Berkovic - Genialisk men alldeles för skadebenägen.
Ali Benarbia - Ett geni även han men åldern tog ut sin rätt.
Stuart Pearce - Var precis vad City behövde.
Sylvain Distin - En av Citys bästa backar på mycket länge trots formsvackan.

Bra:

Marc Vivien Foe - Ledare, stålman och målskytt.
Niclas Jensen - Gjorde vad han skulle billigt.
Claudio Reyna - Kan mycket men har skadeproblem och lider av överflödigt mittfält.
Robbie Fowler - Börjar bli riktigt bra men måste börja göra fler mål.
Sun Jihai - Har en del brister men blir sakta bättre och bättre.
Michael Tarnat - toppspelare på nedgång.

Mindre bra:

Antoine Sibierski - Bra, men Keegan verkar inte veta varför han köpte honom.
Steve McManaman - Kostar mer än det smakar.
Trevor Sinclair - Kämpar och kämpar men verkar vara slut.
Mikkel Bischoff - Lovande men skador har satt käppar i hjulet.
David Sommeil - För det priset borde han visa mer.

Misslyckade:

David Seaman - Har varit ok men håller man bara en halv säsong är man ett misslyckande.
Paul Bosvelt - Vem scoutade honom?
Djamel Belmadi - Verkade inte falla Keegan i smaken.
Alioune Toure - Otur.
Simon Colosimo - Vem?
Karin Kerkar - Vem?
Tyrone Loran - Utvecklades inte.
Christin Negouai - Skadedrabbad som frusits ut.
Matias Vouso - Kan fortfarande bli bra.
Jon Macken - £5 miljoner för en bänkvärmare.


Det är svårt att sammanfatta Keegans "russin ur kaka"-förmåga eftersom han blandat billiga världsspelare med svindyra floppar. Generellt måste man dock konstatera att hans framgång på värvningsfronten verkar dalande om man ser till listan ovan. Förhoppningsvis så kan de senaste tillskotten David James och Daniel van Buyten ändra på den trenden. Positivt är också att många av spelarna fortfarande kan bli värdefulla spelare för City. Det verkar inte vara Keegans förmåga att hitta bra spelare som det är fel på utan snarare hans användning av dem som brister. Han har också en tendens att köpa bara för köpandets skull. Att kunna hålla i pengar är inte hans främsta karaktärsdrag direkt. Vem vet, det kanske är det bästa som hänt City att pengarna är slut?

Avgörande för Keegan som långvarig manager i City är sommarens aktiviteter och huruvida han lyckas få fram några ungdomar som kan konkurrera om en plats i förstaelvan. Förra sommarens köp var inte alltför lyckade men det berodde mycket på att klubben snabbt ville befästa den position man skaffat sig. Det spelet gick inte hem då spelarna inte var så bra som man trodde. Men nu verkar Keegan tänka mer långsiktigt igen och fortsätter han att köpa etablerade landslagsmän som faktiskt har år istället för månader kvar av karriären så ser det ljust ut för City. David James och Van Buyten verkar vara lika klockrena värvningar som Stuart Pearce och Peter Schmeichel var.

Thomas Smith2004-02-04 11:20:00

Fler artiklar om Manchester C