Lagbanner
Historiska Manchesterderbyn Del 2 - 1900-1950

Historiska Manchesterderbyn Del 2 - 1900-1950

På lördag drabbar Manchester United och Manchester City samman på Old Trafford i ett "sex-poängsderby" som inte setts sedan sextiotalet. Här kommer del två i artikelserien där vi ser tillbaka på relationen mellan två klubbar som engagerar supportrar världen över.

Del 1 i den här artikelserien om Manchesterderbyna läser du här.

Newton Heath hade varit 1800-talets klubb i Manchester men när 1800-tal blev 1900-tal var det City som gjorde sin första säsong i högsta divisionen och United som låg i tvåan med skulder upp över öronen efter att aldrig ha lyckats förvaltat sin sejour i den högsta divisionen. Även om City gjorde ett kort återbesök i division två var förvalta precis vad City gjorde. Tom Maley byggde upp ett lag som inte bara vann FA-cupen 1904 utan även bara var två poäng från titeln året efter. FA:s hårda bestraffning av City för påstådda mutor skulle dock visa sig vara mer än ett hinder för City. När de avstängda spelarna fick tillbaka sina licenser uppmuntrades de av FA att skriva på för United och fyra av Citys bästa spelare blev tungan på vågen när United vann sin första ligatitel 1908. Sandy Turnbull, Billy Meredith, Herbert Burgess och Jimmy Bannister hade tillsammans gjort  212 mål på 597 matcher för City innan de skrev på för United.

Säsongen innan hade sett de första derbyna i högsta divisionen mellan klubbarna och även med båda lagen som City och United. City vann första med 3-0 men fick nöja sig med 1-1 på bortaplan. Under Uniteds titelvinnande säsong var det de som vann hemma och kryssade borta. Uniteds framgångssaga fortsatte och City slet för att återhämta sig efter att Tom Maleys lag slagits sönder. Under tiden hade en viss Ernest Mangnall stora framgångar hos United och var även drivande i att ta dem till deras nya hem på andra sidan Manchester. Mangnall är också huvudpersonen i ett av de mer udda derbyna någonsin. Sommaren 1912 lyckades nämligen City övertala Mangnall att ta över City istället för United. Han var dock Uniteds officiella manager under de två första matcherna den kommande säsongen. Trots det befann han sig i Nottingham där City spelade mot Notts County och inte i London där United mötte Arsenal i den första omgången. Den andra omgången och hans sista match som Unitedmanager var dessutom ett derby på Old Trafford. City vann med 1-0 och Mangnall sägs ha varit riktigt nöjd med segern trots att han fortfarande var Uniteds manager. Det troliga är dock att han inte hade något med United spel att göra den matchen.

Säsongen 1913/14 slutade City över United igen för första gången sedan deras spelare tvingats över till United och United skulle bara lyckas komma före City fyra gånger de kommande trettiotre åren. United är dessutom i början av de längsta titeltorkan som någon Manchesterklubb någonsin upplevt. Det tar hela trettiosju år innan en titel åter bärgas till Old Trafford och då är det för att en Cityspelare tagit över som manager. 1925/26 var ett av de åren då City misslyckades med att komma före United och dessutom åkte ur trots fördel både poäng- och målmässigt mot Burnley inför sista matchen. Det här är förmodligen säsongen som "typical City" föddes. Trots den misslyckade ligasäsongen gick City faktiskt till FA-cupfinal där man förlorade mot Bolton och därmed blev man den första cupfinalisten som också åkt ur samma säsong. Trots den usla ligaplaceringen är säsongen historisk i derbysammanhang. City fick nöja med 1-1 hemma mot United inför drygt 62 000 åskadare men i bortamatchen blev det andra tongångar. Citys Roberts nickade in 1-0 på Austins hörna (!) redan i artonde minuten och innan paus hade de gjort varsitt mål till i en match där Citys offensiva tekniska fotboll fullständigt förintade United. I andra halvlek fortsatte förnedringen och med två minuter kvar hade City hela 6-0 på Old Trafford inför bara 48 000 åskadare. Till slut fick United ett tröstmål i vad som fortfarande är den största derbyvinsten på bortaplan för något av lagen någonsin. City och United möttes även i cupens semifinal den här säsongen på neutrala Bramall Lane i Sheffield och City manglade återigen United, nu med 3-0.

Efter andra världskriget låg klubbarna i olika divisioner den första säsongen men säsongen 1947/48 var båda tillbaka i högsta divisionen. Båda derbyna slutade oavgjort men säsongen är ändå historisk då det är den enda säsongen där båda derbyna haft över 70 000 åskådare. Naturligtvis spelades båda matcherna på Maine Road då Luftwaffe gått hårt åt Old Trafford. Citys hemmamatch med 78 000 åskådare är dessutom den högsta publiksiffran för ett derby än idag. Efterkrigstiden blev dock ett maktskifte i Manchesterfotbollen. City hade under 1920- och 30-talet varit relativt framgångsrika med både ligatitel och cupfinaler men aldrig lyckats bli så dominerande som vissa andra klubbar. Matt Busbys skolning i City och sedan Liverpool hade gett honom ideer om hur man kunde utveckla fotbollen och med de i bagaget tog han över United i April 1945.

Thomas2011-02-08 00:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester C