Lagbanner
2018-05-19 21:00

Lyon - Nice

Inför Arsenal-Manchester City del 1

Inför Arsenal-Manchester City del 1

City har revanch att utkräva på Wengers mannar efter att domare Clattenburg avgjorde mötet på Eastlands efter bara några minuter men för att lyckas måste de besegra ett spöke.

Onsdagens match mot Arsenal på High...Emirates stadium är svår att haussa för mycket. Manchester United håller på att springa iväg med ligatiteln trots att de knappast imponerar och de enda som verkar kunna hålla någorlunda jämt tempo med Sir Alex mannar är City och Arsenal, och nu ska vi mötas. United hoppas naturligtvis på en oavgjord match medan vi och Arsenal i princip behöver vinna för att hänga med i titelrejset. För oss ser det dock dystert ut. Senast vi vann på bortaplan mot Arsenal var den 4:e oktober 1975. Vi vann med 3-2 efter att Hartford, Marsh och Royle målat för oss. Arsenal slutade den säsongen med bara sex poäng till godo på nedflyttade Wolves medan vi var kända för vår trevliga fotboll, vann ligacupen på en cykelspark, snittade sex tusen mer än arsenal per match och var en av Englands rikaste klubbar.

Snabbspolar man genom Malcolm Allisons andra sejour i klubben, Villas mål, Peter Swales, degradering, några managers ingen kommer ihåg, 10-1, 5-1, discobrallor, Franny, football genius, hörnflaggan, fem managers på en säsong, Greenacre, Pollock, Morrison, "it´s party time in Kent", Blackburns virke, Weah, 108 mål, Foe (R.I.P), hästsvansen, Negouai, Hussein Y och en ägare efterlyst av interpol så hamnar man i en annan verklighet där City är ondskan definerat och Arsenal är de godaste av de godaste vitaste prinsarna som finns (förutom Barcelona) som spelar rolig fotboll och sköter sin ekonomi efter alla moraliska och etiska regler som finns. I norra london finns det ingen ekonomsik doping så långt ögat kan nå. Eller? Vad hände egentligen?

Svaret är enkelt. Tidens gång och David Dein. Att det inte finns någon ekonomisk doping i norra london stämmer inte riktigt. Det var bara länge sedan den genomfördes. När Woolwich Arsenal stod vid ruinens brant 1910 köpte helt enkelt grannklubben Fulhams ägare Henry Norris upp klubben, flyttade den under stora protester över Themsen till norra london och spenderade enorma summor på att bygga upp en modern klubb. Tidens regler gjorde dock att pengarna fick läggas på annat än spelare eftersom FA vakade som en hök över klubbarnas betalningar till spelarna. Hans stora bedrift var dock ännu inte genomförd. När ligasystemet reformerades efter första världskriget och division ett utökades till tjugotvå lag skedde ett mysterium. Alla trodde att de två sista lagen från föregående säsong, Chelsea och Tottenham, skulle få behålla sina platser i högsta divisionen och att de två högsta i division två, Derby och Preston, skull flyttas upp som brukligt för att skapa en division ett med tjugotvå lag. Icke. Hur Norris lyckades är det ingen som vet men på något sätt lyckades Norris se till att FA röstade för att flytta ner Tottenham och flytta upp Arsenal som slutat femma i division två föregående säsong. Barnsley och Wolves som slutat trea och fyra fick snällt sig sig överhoppade. Arsenals rekordlånga svit i den högsta divisionen är alltså en pappersprodukt. De vann inte uppflyttning genom att spela fotboll.

Men det där är ju naturligtvis vatten under Themsens broar. Det viktiga är David Dein. Hans inköp i Arsenal under tidigt 1980-tal kom att revolutionera inte bara Arsenal utan även engelsk fotboll. Processen var redan igång när han köpte in sig i en industri där man inte kunde tjäna pengar på att äga en klubb utan en klubb skulle vara just det, en klubb. Storklubbarna ville dock ha mer av kakan. De ville inte längre dela med sig av publikintäckterna, sponsorpengarna och framför allt inte av tv-pengarna. David Dein kom snabbt att få en central roll i klubbarnas förhandlingar med FA och han var en av de som såg potentialen i satellit och kabel-tv. Till slut var han den som var med om att bryta upp ligan och skapa Premier League där pengarna skulle stanna i toppen.

Premier League har varit bra för Arsenal. Som storklubb har de varit garanterade mer pengar genom fler tv-matcher vilket gett dem möjlighet att satsa mer än andra vilket i sin tur gjort det lättare att lyckas på planen. Wengers fotbollskunnande har naturligtvis haft stor del i deras framgångar men det går inte att komma ifrån att Arsenals status till stor del är ett resultat av den ekonomiska doping som Premier League har inbyggd i sin struktur. Den ekonomiska doping vi nu ser andra klubbar, tex City, göra är bara ett svar på den struktur som vissa klubbar byggt upp för att garantera sig själva framgång. Att lägga all skuld på David Dein är så klart inte rätt men Premier League har varit bra för honom personligen också. Han har tjänat stora pengar på fotbollens utveckling och han har klättrat rejält i samhället för vad han gjort för/med fotbollen. På sin väg dit har han trampat på många fans, både till Arsenal och andra klubbar. Fråga de som brukade stå på North Bank.

Del två läser du här.

Thomas2011-01-03 14:50:00
Author

Fler artiklar om Manchester C