Lagbanner
Regleringsivrarna tänker fel, ägaransvar och kvaliteten på balansräkningen är det viktigaste för fotbollen

Regleringsivrarna tänker fel, ägaransvar och kvaliteten på balansräkningen är det viktigaste för fotbollen

De trångsynta ser världen genom ett sugrör och svaret blir - reglera mera!

Engelska Premier Leauge är världens största fotbollsliga och röner ett stort intresse i hel världen. Derbyt på Etihad Stadium mellan Manchester City och United beräknas ha setts av 1 miljard åskådare live runt jordens alla hörn. Intresset för ligan växer sig allt starkare  Asien där ekonomierna är snabbväxande till skillnad mot den döende dandyn Europa som har stora ekonomiska problem med bland annat stora budgetunderskott, skenande statsskulder och en åldrande befolkning. Skillnaden finns i de så kallade BRIC länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) där ekonomierna växer men även fotbollsklubbarna växer sig allt starkare. Stjärnor från de stora Europeiska klubbarna som nu senast Hulk kommer fortsätta lämna för de ligor där intresse och långsiktiga ekonomiska förutsättningar finns.

Den första slutsatsen är att kan inte Premier Leauge attrahera de bästa spelarna i världen så kommer konkurrerande ligor utmana om såväl de bästa spelarna men även om de så viktiga TV-avtalen som bygger på betalningsviljan för produkten. Sä länge allt flera kunder i Asien får det bättre ställt och kan köpa sig en TV med kanalutbudet med tillgång till Manchesterderbyt kommer detta komma klubbarna tillgodo. Nu senast har ligan tecknad ett enormt generöst avtal som bland annat gett mindre klubbar tillgång till mycket stora summor.

När nu Platini och andra lokala virrhjärnor vill reglera fotbollen riskerar de att få en sämre produkt som kommer attrahera färre kunder och konkurrerande ligor kommer växa fram. Ibland brukar man i detta sammanhang nämna sporten Hockey och NHL klubbarnas reglering av löner mm. För det första kan man konstera att det är fantastiskt att landet där allt är möjligt bedriver socialistisk ekonomi. På andra sidan jordklotet har detta försök till reglering öppnat upp för en utmare i form av KHL. Fortsätter utvecklingen kommer de bästa spelarna spela i utmanarligan om 5-10 år.

Låt oss ta tillbaka till fotbollen och speciellt till mitt fina gamla Manchester City som väcker så många känslor efter att ha varit i dvala. När man startar ett företag som exempelvis Spotify eller man likt Teloperatörerna Tele 2 och Tre (3) vill utmana ett etablerad monopol krävs en investeringsfas innan man når lönsamhet.
Skulle man inte tillåta ett företag att starta sin verksamhet med att uppvisa ett minusresultat skulle det aldrig startas några nya bolag.

Vad är då viktigt för företagets kunder, anställda mm när man startar upp en utmanare? Det första som är viktigt är att ägaren tar sitt fulla ansvar och ser till att det löpande underskotten i investeringsfasen betalas med nytt eget aktiekapital.

Ser man till Manchester City så har klubben inga skulder trots att att resultaträkningen uppvisar röda siffror. Vår ägare har löpande tecknat nya aktier för att visa att de är en mycket stabil och långsiktig ägare som tar sitt ÄGARANSVAR.

Vill man nu reglera fotbollen så skall man sikta på BALANSRÄKNINGEN och INTE resultaträkningen. Genom att se till att man genför ett årligt test av varje klubb där man skall ha tillräckligt med EGET Kapital för att kunna täcka löner till spelare och anställda under en 3-års period med försämrade sportsliga framgångar. Genom att tvinga klubbarna att ha detta BUFFERTKAPITAL säkerställar man att klubben kommer att överleva även om det blir tuffa tider.
Ägaren tvingas visa att man är långsiktig som ägare vilket per definition brukar vara att man är ägare under två konjunkturcykler (ca 10år)


Men vill man reglera sig fram så lär intresset för produkten Premier League stangera. Från näringslivet finns det många exempel på företag som inte hängt med utvecklingen på grund av hybris. Nokia var världsledande på mobiltelefoner med en marknadsandel på 35% ett av världens 5 största varumärken 2009, sedan kom  Apple med smartphones.

I framtiden får vi sitta och titta på finalen i Asian Champions Leauge där toppklubbarna från Bejing och Moskva som förfogar över de bästa spelarna gör upp i kampen om vem som är bäst.

Vill man reglera den Europeiska och Engelska toppfotbollen med klumpiga förslag är det inte bara ekonomierna som kommer vara på tillbakagång i Europa.

John Talbot2012-09-08 16:27:00
Author

Fler artiklar om Manchester C