Lagbanner
City har levererat under säsongsstarten
Haaland och gänget har startat säsongen starkt, men tuffare blir det efter landslagsuppehållet

City har levererat under säsongsstarten

City har fått en fin start på säsongen och Haaland har inte behövt någon startsträcka. Men kommer schemat efter landslagsuppehållet utmana truppens bredd mer?

Innan säsongen oroade sig jag och många andra Citysupportrar för den tunna truppen. I slutet av sommaren fanns endast sex etablerade försvarare i truppen och det var i huvudsak där den största oron fanns. Samtidigt pratade Pep Guardiola på presskonferenser om att han var nöjd med truppen som den var och att även spelare från ungdomslaget fanns att använda sig av. Som supporter frågade man sig dock hur 17 åriga Rico Lewis och 19 åriga Josh Wilson Esbrand skulle klara av att rotera Joao Cancelo och Kyle Walker.

Med facit i hand var det nog inte hela sanningen att Guardiola var nöjd med truppen där och då. För sedan dess har försvararna Sergio Gomez och Manuel Akanji anslutit. Akanji har redan nu fått stort förtroende av Pep som mittback medan Gomez verkar fasas in mer steg-för-steg. För tillfället verkar Guardiola hellre spela John Stones som ytterback. Sergio Gomez spelade förvisso hela matchen i 4-0-segern mot Sevilla. Men med tanke på hur dominanta City var i den matchen är det svårt att dra några större växlar av Gomez kvalitet. Truppen är hur som helst bredare än innan säsongen började vilket känns bra.

City har förvisso tappat poäng i matcherna mot Newcastle och Aston Villa. Möjligtvis har det varit lite energibrist som varit orsaken till de poängtappen. Frågan är om vi får se mer av den varan när schemat blir än tightare efter landslagsuppehållet.

Mellan början av oktober till mitten av november kommer City spela 12 matcher på sex veckor. Citys 13-14 bästa spelare kommer då inte kunna spela varje match. Sergio Gomez kommer säkerligen dra ett stort lass, liksom Julian Alvarez. Håller Stefan Ortega i mål? Kommer lagets dynamik förändras allt för mycket om Kalvin Phillips tvingas rotera med Rodri? Eller kommer ens Phillips kunna rotera med Rodri på grund av sin axelskada? Hur klarar sig John Stones som högerback mot mer kvalificerat motstånd? Hur klarar vi oss när Erling Haaland inte kan spela varje match?

Fenomenet Erling Haaland
Erling Haaland ja… Den mannen förtjänar ett eget kapitel. Jag var en av dem som inför säsongen försökte tona ner förväntningarna på honom. Att han liksom flera av Peps andra nyförvärv skulle behöva en liten startsträcka för att komma in i allt. Men jösses vilken start han har haft på säsongen. Elva mål har han gjort på de första sju matcherna i Premier League. Elva mål känns som en helt okej slutsiffra för en debutant efter en hel säsong. Men Haaland har alltså möjlighet att delta i 31 matcher till innan säsongens slut!

Alla vet ju att vi Citysupportrar håller Sergio Aguero oerhört högt. Men Haaland känns helt galen han också. Karln är 194 cm lång och väger 88 kilo enligt Google. Det är ju därför ingen skräll att han är fysiskt stark och duktig på att hålla undan starka försvarare. Men utöver det är han väldigt snabb och smidig. När han tar full fart under sina första meter är det som att han blir utskjuten ur en kanon. Snacka om fysiskt fenomen, så stark och samtidigt så snabb!

Samtidigt som hans fysiska attribut är på sådan oerhört hög nivå är han även en målskytt av rang. Han har det där som till exempel Raheem Sterling och Gabriel Jesus aldrig visade i City. En känsla av hur man gör mål. Han är på rätt plats vid rätt tillfälle och får han fyra bra lägen gör han minst tre mål i en match känns det som.  

Citys start på säsongen har varit bra. Men det känns lite som att säsongen tar fart på riktigt först efter landslagsuppehållet. Då är utmaningen att bibehålla den höga kvaliteten som laget har startat säsongen med, fast i ett tätare matchschema och bland annat utan att Haaland kan starta varje match.

Oskar HanssonOrreHans2022-09-20 19:44:57
Author

Fler artiklar om Manchester C