Lagbanner
City Notiser från veckan som gått

City Notiser från veckan som gått

Saudis inverkan på transferfönstret
Det går inte att bortse inverkan från den saudiska ligan och de löner som erbjuds spelarna när man sammanfattar sommarens transferfönster.  Om detta nu är början på en större förflyttning så blir nästa steg att yngre storstjärnor och de bästa tränarna som exempelvis Guardiola och Klopp erbjuds fantasipengar för att lämna Europa och detta sker när UEFA inför en ny upplaga av Finacial Fair Play. De Saudiska klubbarna förfaller ha obegränsat med pengar och de omfattas inte av några regler från UEFA. Under det här fönstret så har riktigt bra spelare i 30-års åldern lämnat för Saudi och hålen de lämnat har höjt priserna för spelare i 24-26 års åldern till nya höjder. Frågan är hur framtiden kommer att se ut? Kommer Saudi tömma Europa på stjärnor?

Sammanfattning av Citys transferfönster
Att spelare skulle lämna City efter "The Treble" var tämligen väntat och då i synnerhet Gundogan vars kontrakt gick ut den 30 juni. Det smärtar en aning när man har hans avgörande insater på näthinnan i form av vändningen mot Aston Villa i maj 2022 som gav oss guldet och målen i slutet på den förra säsongen som mot Everton borta samt målen i FA Cup finalen. Dock får man ha förståelse för att den 33-årige spelaren vill prova något nytt i slutet på sin karriär och det är bättre att minnas honom för hans storhet istället för en "stjärna i zenit". När även Mahrez väljer att lämna så förvinner mycket kreativitet och framförallt hoten vid de fasta situationerna.

Två andra som omgärdades av rykten var Bernardo Silva och Kyle Walker men bägge valde att stanna i klubben. Bernardo har förlängt sitt kontrakt med ett år och Kyle kommer förlänga sitt med ytterligare två år så han kommer vara 36 år när kontraktet med City går ut. Till sist att Laporte lämnade klubben var inte oväntat och att Cancelo som är "persona-non-grata" efter sitt uppträdande i klubben var även det högst väntat.

Ser man till ersättarna så får man  starta med Josko Gvardiol som är en toppspelare i världsklass som ersätter Aymeric Laporte. Vår andra kroat som värvats från Chelsea, Mateo Kovasic har börjat säsongen på ett förtroendegivande sätt men han saknar lite av Gundogans målfarlighet. Som ersättare till Mahrez har den Belgiska talangen Jeremy Doku plockats in från franska Rennes. Till sist så har mittfältet förstärkts med Matheus Nunes från Wolves och den värvningen skedde med insikt av att Kevin De Bruyne kommer missa stora delar av säsongen.

Citys talangfabrik generar bra spelare och stora intäkter även den här sommaren. Celso Borges, Shea Charles, Cole Palmer, James Trafford och vidareförsäljningen av Romeo Lavia gav City de nätta summan av 105 miljoner GBP.
De stora summorna medför att Citys "netspend" även den här sommaren hålls ned rejält och landar på strax över 50 miljoner GBP om man tar hänsyn till sk.a add-ons och utan dessa till 68 miljoner GBP.

Poängen trillar in i ligastarten men spelet har lite att önska
City är felfria efter fyra omgångar med full pott men jag tycker inte att spelet så här långt levt upp till höjderna under våren. Det är för många bolltapp, felpassningar och ett för lågt bolltempo i matcherna så här långt. Givetvis tar det tid att spela in nya kuggar i laget men avsaknaden av Gundogan, KDB och Mahrez har så här långt varit stor. Fortsätter vi på den inslagna vägen så vilar mycket av kreativiteten hos Bernardo Silva och Phil Foden. Tidigare har vi varit bortskämda med att många olika playmakers som kan kliva fram i matcherna. Förhoppningsvis kan Kovasic och Nunes visa att jag har fel i min oro över kreativiteten på mittfältet.

En annan förändring i spelet är att vi konsekvent spelat med två forwards på topp något som Guardiola mycket sällan gjort tidigare i sin karriär. Jag är en smula fundersam på hur det ska fungera men så här långt har duon Alvarez/Håland stått för åtta av de elva inspelade målen så tiden får utvisa hur det kommer utvecklas.

Landslagsuppehåll
Nu stundar det landslagsuppehåll och då är allt som vanligt. Man sitter och oroar sig för att spelarna ska bli skadade och att Kalvin Phillips ska få rejält med speltid för det får han med England och inte i City.

Efter uppehållet startar Champions Leauge och City fick Leipzig, Röda Stjärnan och Young Boys i gruppen något som vi får vara tacksamma för. Lottningen i ligacupen blev dessvärre tuffare när det blir till att åka till St James Park och möta Newcastle den 27 september.

TV: City körde över Fulham på Etihad
 

TV

John Talbot2023-09-04 13:14:00
Author

Fler artiklar om Manchester C