Lagbanner
City Notiser från veckan som gått

City Notiser från veckan som gått

Damlaget startade säsongen med en seger

Säsongsstart för damlaget
Womens superleauge startade under söndagen och City började borta mot West Ham. För Citys del så saknades skyttedrottningen Bunny Shaw i startelvan på grund av skada. Hon ersattes av succéspelaren från VM Mary Fowler på topp. City var det spelförande laget under matchen men det tog 48 minuter innan Lauren Hemp slog in säsongens första mål. Därefter så missade Chloe Kelly en straff ett par minuter senare innan nyförvärvet Jill Roord fyllde på med sitt 2-0 mål. Efter 71 minuters spel blev den spanska ytterbacken Leila Ouahabi utvisad med ett direkt rött kort. För egen del såg jag inte ens ett gult kort i den situationen. City höll undan och startade ligaspelet med en vinst för första gången på flera säsonger. Det svenska inslaget i City Filippa Angedahl fick hoppa in i slutet på matchen och hon hade en bra chans att öka på Citys ledning.

Ute ur ligacupen
Under veckan så var Vincent Kompany ute och talade sig varm var för att det borde finnas begränsningar i hur många matcher en spelare ska få spela under en säsong. Vinnie ansåg att 60-65 matcher per säsong inklusive landslagsmatcher borde vara ett maximum. Argumentet är att fler spelare skulle kunna ges speltid under en säsong. På detta tema så sa Pep att han föredrar att jobba med små trupper på 18-20 spelare men att det naturligtvis innebär en risk om man har många skador. Med KDB, Bernardo, Kovasic och Stones skadade och med Rodri avstängd blir det tufft att få ihop en vettig startelva. Adderar man att Dias, Ederson, Håland och Walker ska vilas till ekvaktionen så blir det väldigt tunt.

Faktum är att bredden i truppen blivit svagare och svagare de senaste åren. Går vi tillbaka till säsongen 2019/20 så bestod bänken av Fernandinho, Jesus, Sterling och Zinchenko och på de centrala offensiva mittfältsplatserna kunde David Silva. Kevin De Bruyne, Bernardo och David Silva varvas. Nu har vi Gomez och Phillips som inte räcker till i Premier Leauge med City mått, en fladdrig Lewis och en spännande Bobb att tillgå.
Faktum är att roterande Newcastle förfogade över bättre spelare jämför till exempel Livramento och Hall som ytterbackar med Gomes och Lewis.

Mittfältaren som sätter upp tempot
Att det skulle bli svårt att vara utan Rodri var inte helt oväntat. Han är Citys viktigaste spelare och den mittfältschef som spelet vilar på. Lördagens match var bara en bekräftelse på hur viktig han är för Citys spel både offensivt och defensivt. Hans ersättare Kovasic hade ingen bra dag och de andra möjliga ersättarna Bernardo och Stones är fortfarande skadade. När det gäller Phillips så finns det inget hopp till förbättring. Det senaste ryktet är att Fulham ville köpa honom på dead-line day som ersättare till Paulinha. City sa JA men Phillips själv vill absolut stanna i klubben.

En som varit stabil och stark i defensiven som "mr pålitlig" har varit Nathan Aké men i lördags så åkte han tidsmaskin till 2021 och bjöd på ett rejält bottennapp. En annan som haft det tungt med en återkomst efter skada är Jack Grealish. Det var anmärkningsvärt att Oscar Bobb gick för när det skulle bytas och forceras i slutet på matchen.

Som jag tidigare sagt så har poängen trillat in men spelet har haft en hel del att önska. Veckan som kommer blir tuff mot bakgrund av skadorna och avstängningen för Rodri. Möjligen kan Bernardo var tillbaka på söndag vilket vore önskvärt.

TV: Manchester City vann trots Rodris utvisning

John Talbot2023-10-02 16:38:00
Author

Fler artiklar om Manchester C