St Mary's Stadium, 2022-03-20 16:00

Southampton - Manchester C
1 - 4

City till semifinal

City är klart för semifinal i FA-cupen efter 4-1 borta mot Southampton i en match där sydkustlaget återigen gjorde det svårt för Peps manskap.

City har två oavgjorda resultat mot de rödvita i ligan men i dagens cupmöte gick proppen ur i andra halvlek. Southampton är säkert mindre nöjda med sin insats även om de återigen gjorde en bra match överlag. Deras höga presspel och intensitet stressade City som gjorde en rad misstag och släppte till chanser men skillnaden mellan lagen idag var på det individuella planet. När Southampton gör en mindre lyckat rensning en kvart in i matchen var Sterling inte sen att utnyttja läget och ge City det så viktiga första målet och ledningen i matchen.

Efter en intensiv första halvlek med bra chanser åt båda hållen kvitterar Southampton med första halvleks sista spark men till Citys förstret är det Laporte som lyckas göra självmål på ett inspel. Kvitteringen till trots så var City det bättre laget med de bättre chanserna men i pausvilan spökar de där två ligaresultaten på näthinnan.

Andra halvlek förflyter mycket som den första fram till att en rödvit back går onödigt hårt åt Jesus i straffområdet trots att han inte riktigt hotar och De Bruyne sätter den resulterande straffsparken snyggt under målvakten. Inte låntg efter det kommer Mahrez och Foden in istället för Jesus och Grealish och då rasslar det snart till bakom sydkustlagets målvakt. Först dunkar Foden in en lös boll i strafforåden med ett mindre kanonskott och strax efter det placerar Mahrez in bollen retsamt enkelt vid målvaktens första stolpe när alla tror att han ska göra ett inlägg.

Southampton pressade återigen City men den här gången fick City med sig marginalerna på sin sida och kunde defilera in i semifinalen på slutet. City gör en bra match men har svårt för de rödvitas presspel. Lyckligtvis kunde man som sagt utnyttja chanserna bättre den här gången. Foden och Mahrez visade varför City verkar villiga att släppa Jesus i sommar med sin klart större hotbild och effektivitet. Grealish gjorde en rba första halvlek på kanten men när han flyttades in i mitten fick han det svårare.