Lagbanner
Den såg man inte komma...

Den såg man inte komma...

Manchester City mästare för tredje säsongen i rad

Den konstiga säsongen med VM uppehåll under sex veckor från mitten på november till omstarten av ligan efter jul har varit svår att förhålla sig till. City såg tämligen sega ut efter VM mot bakgrund av att hela 16 spelare deltog i  turneringen.

Efter omstarten med match i ligacupen den 22 december och segern mot Liverpool med 3-2 gick det inte riktigt att känna igen City rent spelmässigt. Några av toppspelarna som Kevin De Bruyne var helt ur slag och den Portugisiska trion Bernardo, Cancelo och Dias satt mer eller mindre hela tiden på bänken.

2023 inleddes med dubbla segrar mot Chelsea men därefter kom några riktiga bottennapp. Först mot Southampton en kylig onsdag i januari där City förlorade kvartsfinalen i ligacupen med 2-0 utan att lyckas skjuta ett enda skott mot mål. Det var det sämsta City jag sett under Guardiola för visso roterade han i startelvan men även när stjärnorna byttes in så var det totalt energifattigt. Därefter följer en derbyförlust och en svag oerhört svag första halvlek mot Spurs som City lyckades vända till seger.

Den sista januari kommer kanske en av förklaringarna till de tama insatserna och viss brist på speltid. Cancelo har varit missnöjd med att ha förpassats till bänken under tre matcher i rad och i frustration försöker han skada sina medspelare på träning vilket slutar i att han får sin vilja igenom med att lämna klubben på lån till Bayern. Därefter förlorar City mot Spurs på bortaplan och media spekulerar i Citys fall och brist på ytterbackar och ifrågasätter bredden i truppen.

Att ifrågasätta bredden på truppen kan man verkligen göra när det gäller City. Truppen är INTE bred utan snarare smal. Guradiola har gått runt på femton utespelare och två målvakter under hela säsongen och det man kan kalla bredd är Cole Palmer och Kalvin Phillips som gjorde sina första starter nu i helgen i omgång 36 mot Chelsea. Men om truppen nu är smal och inte bred hur kan City vinna ligan på nytt?

För att svara på den frågan så vill jag för egen del peka på fyra viktiga punkter som förklaringar till framgången.

  • Truppen är inte bred men många spelare klarar av att spela på många olika platser i laget. Exempel på detta är Bernardo Silva som kan spela i princip på de flesta platserna och mittbackarna som plötsligt är ytterbackar eller som i John Stones fall hybridback.
  • City har under hela våren varit förskonade från ett större frånfall av skadade spelare under våren. Ofta har det varit enstaka spelare som Aké, Foden, Håland och Stones som varit frånvarande vid olika tillfällen.
  • Efter det att Cancelo lämnat verkar hela truppen vara i enorm harmoni. Tror aldrig jag sett spelarna jobba så hårt som ett lag för varandra och ständigt peppa varandra.
  • Pep bevisade åter att han är ett geni som tränare. Den här gången så överaskade han verkligen genom att vara extremt pragmatiskt när det gäller speluppbyggnaden. Han har kritserats för att stå för många korta passningar och teknisk briljans vilket kan uppfattas som tråkigt. Under flera tillfällen i matcherna så slår City upp långa bollar mot Håland som han allt oftare suger in och därefter kontrar City. Ett typexempel på detta är bägge matcherna mot Arsenal i ligan. Vidare har han lagt till tidiga inlägg in i boxen något som tidigare upplager av City i princip aldrig ängnat sig åt. Till sist så är förvandlingen av John Stones till hybridback som under matcherna förvandlas från mittback till mittfältare, Backlinjen blir då helt flexibel med att ibland vara en trebackslinje och stundtals en fyrbackslinje. Denna form av nytänkande och förmåga att kunna utnyttja sitt material på bästa sätt visar bara hur stor Guardiola är som tränare.

Nu återstår finalerna i FA Cupen och Champions Leauge innan spelarna kan ges en välförtjänst semester efter den längsta säsongen någonsin.

 

John Talbot2023-05-24 10:58:00
Author

Fler artiklar om Manchester C