Lagbanner
Det krävs en förnyad strategi för Citys damfotboll

Det krävs en förnyad strategi för Citys damfotboll

Damfotbollen har utvecklats rejält under de sista åren och många etablerade storklubbar satsar rejält på sina damlag och den satsningen lär fortsätta. City som är en av de stora klubbarna på damsidan behöver se över strategin efter tappet av Kiera Walsh till Barcelona.

Manchester City har under den sista 10 års perioden varit en av damfotbollens dominanter i England. Damerna har vunnit Womans Super Leauge vid ett tillfälle 2016 men vid hela 6 tillfällen har man placerat sig på en andra plats (2015, 2017, 2018, 2019, 2020 och 2021). Man har även vunnit Fa Cupen 2017, 2019 och 2020 samt ligacupen vid fyra tillfällen, senast nu i våras.

Den engelska ligan för damer har hög status men plötsligt så uppenbarar sig även en ny värld för den inhemska spelarna när de blir uppvaktade av internationella storklubbar. Här behöver det inte primärt vara att pengarna är större utomlands utan att spelaren känner att man vill pröva på fotboll i en ny miljö. City spelar likt övriga lag i klubben 4-3-3 och man har till den här säsongen tappat hela sitt starka mittfält som var ligans i särklass bästa. Med utgående kontrakt valde först den engelska landslagsmittfältaren Georgina Stanway att gå till Bayern Muchen därefter gjorde Caroline Weir detsamma men med destination Real Madrid. Ytterligare ett stort tapp var när ytterbacken Lucy Bronze valde att fortsätta i Barcelona även hon med utgående kontrakt. Till sist så fullbordades katastrofen när den bästa spelaren under EM mittfältsankaret Kiera Walsh köptes loss av Barcelona med 1 år kvar på kontraktet för 400000 pund eller 5 miljoner kronor.

Utöver dessa tapp har de engelska landslagsspelarna Jill Scott och Ellen White valt att lägga skorna på hyllan vilket tunnat ut truppen. Naturligtvis har City hämtat in nya spelare från den spanska ligan i form av Laia Aleixandri, Deyna Castellanos och Leila Ouahabi samt från West Ham den japanska mittfältaren Yui Hasegawa. Ingen av nyförvärven är dåliga men de ersätter inte de bärande stjärnorna som klubben har tappat.

Tyvärr råder det brist på riktigt bra damfotbollspelare och City måste nog justera strategin om man fortsättningsvis vill ses som en toppklubb i Europa.
Den utveckling som vi har sett de sista åren med allt bättre fotboll och ett stort medialt intresse för damfotboll i form av mer publik på matcherna och direktsändning i TV av ligamatcher kommer fortsätta att öka damfotbollens marknadsvärde. För de klubbar som satsar på såväl dam och herrfotboll kommer varumärket kommer bli allt mer intressant för sponsorer när det tilltalar hela familjen som är intresserade av fotboll.

Vad krävs då för City för att nå de yttersta toppen i Europa där herrarna befinner sig?

  • Nyckelspelarna måste ha längre kontrakt än de nuvarande 2-3 åren som är den vanligaste längden på kontrakten i nuläget.
  • Spelarnas löner måste höjas och det gäller speciellt nyckelspelarna. Ett sätt att åstadkomma detta är via bonusar relaterat till de sportsliga resultaten.
  • Satsningen på akademin för kvinnliga spelare måste intensiferas
  • Tillsätt en Sportchef som anvarar för den långsiktiga planeringen och scoutingen
  • Identifiera samarbetsklubbar där yngre talanger kan ges utveckling när skillnaden mellan den absoluta eliten i Europa och de mindre ligorna kommer att öka ytterligare.
  • Kvalificering till Champions Leauge varje säsong är en målsättning som måste infrias om konkurrensförmågan ska kunna upprätthållas.
  • Det behövs en bättre tränare än Gareth Taylor om City ska kunna ta nästa steg.
  • Värva några av de bästa spelarna i världen. City är inte en säljande klubb och att tvingas sälja Kiera Walsh för en spottsyver känns inte bra.
Hur årets säsong kommer att uvecklas känns oklart i nuläget men det kommer bli mycket svårt att konkurrera med Chelsea och Arsenal med dessa tunga spelartapp och värst känns det att tappa de egna produkterna Stanway och Weir.

John Talbot2022-09-12 16:49:00
Author

Fler artiklar om Manchester C