Lagbanner
En legend har gått ur tiden
Lee återvänder som ordförande

En legend har gått ur tiden

Nu börjar det bli lite jobbigt med legender som går ur tiden. Först var det lagkaptenen Mike Doyle sedan Colin Bell i januari 2021 och nu under gårdagen lämnade Francis "Franny" Lee jordelivet.
Francis hade kämpat med sin cancer under många år men till slut så blev den hemska sjukdomen honom övermärktig.

Lee gjorde A-lags debut redan 1960 som 16-åring för Bolton i en match mot Manchester City som Bolton vann med 3-1 och Lee var mycket riktigt en av målskyttarna.Trots sin unga ålder var Francis en fruktad målskytt och under sina 189 matcher för Bolton blev det 92 mål. 1967 köpte den legendariske managern Joe Mercer,  Lee för 60000 GBP vilket var klubbrekordet vid den här tidpunkten. Mercer såg värvningen som den sista pusselbiten för att skapa ett vinnande lag.

Med Francis i laget vann Manchester City ligan 1967-68 och Lee var tillsammans med Colin Bell de stora spelarna i det City lag som dominerade engelsk fotboll under slutet på 60-talet och början på 70-talet.
Lee var även segerskytt när City vann Cupvinnarcupen 1970.

Ska man säga något om Frannys spelstil så hade han en låg tyngdpunkt, duktig på riktningsförändringar och ett ruggigt skott. Många gånger blev han nedsparkad och vann straffar för sitt City. 1971-72 stod han för 35 mål (Håland klass) varav 15 av dessa var från straffpunkten. De vunna straffarna medförde att han fick ett nytt smeknamn i form av "Lee won pen" av media som tyckte att han med dåtidens mått föll lite väl enkelt ibland. Totalt blev det 112 mål på 249 matcher för Lee i City.

1974 såldes Lee av Man City till Brian Cloughs Derby för 110000 GBP vilket gjorde Franny extremt upprörd. Som tröst så vann Derby ligan 1974-75 och därmed tog Franny sin andra ligatitel.
Ett år senare så avslutade han sin fotbollskarriär för att ägna sig åt sin affärsverksamhet med återvunnet hygienpapper som han startat 1966. Denna verksamhet gjorde honom till miljonär och så småningom majoritetsägare av Manchester City. 1994 blev han ordförande i City och han lovande guld och gröna skogar. Av detta blev det intet och istället ledde Lee klubben från premier leauge till avgrunden och leauge one.

1998 avgick han som ordförande men behöll sin aktier fram till och med 2007 när han sålde dom till Taksin. Tyvärr innehöll hans tid som ordförande även en konflikt till Colin Bell som var ansvarig för akademin. Den ledde fram till att Bell blev avskedad någon som han aldrig förlät Franny. När Colin begravdes i januari 2021 var många gamla spelare närvarande men Francis Lee var inte inbjuden.

Vid sidan av fotbollen var Lee även en framgångsrik tränare av tävlingshästar.

RIP Francis Lee!

John Talbot2023-10-03 11:07:00
Author

Fler artiklar om Manchester C