Lagbanner
2020-07-18 20:45

Arsenal - Manchester C

Inför FA Cup semifinalen mot Arsenal
Alltid trevligt att vara tillbaka på Wembley

Inför FA Cup semifinalen mot Arsenal

Titelförsvarande Manchester City åker till London för att möta Arsenal i den första semifinalen av FA Cupen.

FA Cupen är en anrik turnering som har spelats sedan 1870-talet. Eftersom City av de unga okunniga anses sakna historia så tar vi en tur i historieböckerna inför lördagens drabbning.

Fotbollen har spelats länge och den startades inte 1992 om någon tror att så är fallet. Många inklusive undertecknad trodde att fotbollen startades av arbetare i England. Men det är helt fel utan det var överklassen som börjande spela fotboll och giganterna på 1870 och början på 1880-talet var Old Etonians. Laget bestod av av överklasskillar som alla gått på universitetet i Eton (lämpligt nog utgjorde de även FA:s styrelse). De var uppe i 6 finaler och vann 2 av dessa  (1879 och 1882).  Det finns en serie på Netflix som heter The English Game som handlar om fiotbollens vagga och Old Etonians.  Jag kan verkligen rekommendera denna serie som skapats av Julian Fellowes som gjort Downtown Abbey så det funkar även för frugan.

Vilken klubb är den äldsta klubben? City grundades 1880 som St Marks och blev City 1894 medan våra motståndare grundades 1886 som Woolwich Arsenal. Klubbarna möts för första gången 1893. Det är först 1914 som Woolwich försvinner från loggan och man blir Arsenal. Tydligen skall Woolwich ha något med ammunition att skaffa men det vet säkert alla Arsenal fans.

Vilken klubb vann FA Cupen först? Jo, City vann FA Cupen redan 1904 medan Arsenal vann sin första titel 26 år senare 1930.
Men Arsenal måste väl vunnit fler titlar? Jo, de stämmer att Londonklubben har en större avdelning i museet. Man har vunnit 13 titlar och förlorat 7 finaler. För Citys del har man vunnit FA Cupen 6 gånger och förlorat 5 finaler den senaste mot Wigan 2013.

Klubbarna möttes på Wembley 2017 i en semifinal som City dominerade totalt men Arsenal vann matchen efter förlängning genom mål av Alexis Sanchez. Det var den sista gången som Arsenal lyckades med denna bedrift och de senaste 7 mötena har City vunnit samtliga och målskillnaden 20-2 talar sitt tydliga språk. Men det måste ses som orättvist så bäst att skicka brev till UEFA och FA och beklaga sig.

Nu lär City vara favoriter i denna match, men under Arteta som fått sin utbildning av Pep (vi är generösa och delar med oss med gåvor) har det sakta men säkert blivit bättre och bättre för London klubben. Senast lyckades man slå Liverpool med 2-1 vilket vi fans tackar för. Det innebär att Citys 100 poängs rekord från säsongen 2017/18 fortfarande kommer vara  toppnoteringen i historieböckerna.

För Citys del så är matchen mycket viktig när man fokuserar på att försvara FA Cupen. Skall dessa förhoppningar infrias krävs en rejäl uppryckning från matchen senast mot Bournemouth som var rent ut sakt usel.
Guardiola berättade idag på presskonferensen att Bravo har en muskelskada som medför att Ederson startar i målet.

Troligt lag:

              Ederson
Walker - Stones - Laporte - Mendy
              Rodri
       KBD- David Silva
Mahrez - Jesus - Sterling

Matchen visas i kanal 9 med start kl 20:45



 

John Talbot2020-07-17 22:22:00
Author

Fler artiklar om Manchester C