Lagbanner
Jag börjar känna oro
Kyle Walker är tillsammans med Joao Cancelo två av lagets viktigaste spelare

Jag börjar känna oro

Citys säsongspremiär är bara dagar bort och frågan är hur City ska klara av en hel säsong med bara två renodlade ytterbackar?

Ett slags mått på att en trupp är tillräckligt bred är att det finns två bra spelare på varje position. Det har inte City och när laget vanligtvis spelar två matcher i veckan kan jag inte undgå känslan av oro. Det handlar specifikt om de två ytterbackspositionerna. Som enda renodlade alternativ har vi i dagsläget Kyle Walker och Joao Cancelo. Med tanke på vilken krävande position ytterback är känns det helt orealistiskt att de två ska spela omkring 50 matcher den här säsongen.

Försöker klubben värva nya ytterbackar? Ja, men det verkar gå trögt. Marc Cucurella från Brighton verkade vara klubbens primära mål. Men City och Brighton kan inte komma överens om prislappen även fast Cucurella verkar vilja gå till City. De senaste dagarna har Chelsea gett sig in i leken och uppges vara villiga att betala det Brighton vill ha. Nu pekar de flesta rapporterna på att han kommer gå dit.

I övrigt då? Borna Sosa, en 20 åring från Stuttgart samt Sergio Gomez, en 21 åring från Anderlecht är vad det ryktas lite om just nu. Jag vet ärligt talat ingenting om de två ytterbackarna, men min magkänsla säger att om någon av dem gick in i City och presterade på en bra nivå i 20-25 matcher den här säsongen skulle det vara som en bragd.

Vad finns mer att tillgå i truppen? 17 åringen Rico Lewis och 19 åringen Josh Wilson-Esbrand. Känslan är även där att om någon av dem gick in i City och presterade i en betydande mängd matcher den här säsongen skulle det vara som en bragd.

Nä, det jag tror är det hetaste alternativet i dagsläget är att ändra om i lagdelarna när det behövs. Tidigare har till exempel John Stones spelat högerback. Aymeric Laporte och Nathan Ake har spelat vänsterback.  Det är å andra sidan otänkbart att de här alternativen inte kommer innebära stora negativa konsekvenser för kvaliteten i vårt spel. För att sedan inte tala om att Ake, Laporte och Stones kommer behövas som mittbackar under säsongens gång. Som det ser ut nu kommer City vara extremt känsliga för skador och avstängningar i backlinjen under säsongen.

Nu när seriepremiären är i antågande märker jag att profilerna börjat släppa sina förhandstips. Som vanligt spås City och Liverpool fightas om ligatiteln. I vanligtvis så Liverpool-vurmande Sportbladet noterar jag att fem av fem profiler tippar City som ligasegrare. De har uppenbarligen större tilltro än jag till att Citys ytterbacksproblematik löser sig på något sätt.

Det finns ändå skäl att tro
Även fast jag inte tror vi vinner ligan med endast Walker och Cancelo som renodlade ytterbackar, så finns det ändå skäl att tro på laget och i synnerhet managern. När tilltänkta stjärnvärvningen Benjamin Mendy drog på sig en allvarlig skada i början av sin första säsong skolade Pep Guardiola om de centrala mittfältarna Fabian Delph och Oleksandr Zinchenko till vänsterbackar med gott resultat. City vann ligan med ungefär de förutsättningarna både 2017/18 och säsongen efter.

De två senaste säsongerna har City vunnit ligan utan renodlad central anfallare. För två år sedan, när Sergio Aguero började fallera, kändes det för mig otänkbart att laget skulle fortsätta göra massor av mål utan en renodlad anfallare. Men Guardiolas drag som inneburit att till exempel Bernardo Silva, Phil Foden eller Kevin De Bruyne spelat som falsk nia har gett en fantastisk effekt. Och nej, trots alla försäsongsmål i Arsenal den här sommaren lyckades aldrig Gabriel Jesus som nia i City. Sina bästa matcher gjorde han som högerytter i fronttrion.

Trots en stor tilltro till Pep Guardiola så känns det ändå nervöst så här med bara dagar kvar till seriepremiären. Om en eller två ytterbackar ansluter innan det blir september, skulle läget kännas betydligt mer hoppfullt.

Oskar HanssonOrreHans2022-08-04 15:32:16
Author

Fler artiklar om Manchester C