Lagbanner
Krönika: Det här är morgondagens City
Den riktiga revolutionen i Manchester startar säsongen 2014/15

Krönika: Det här är morgondagens City

I och med Sheikh Mansours köp av Manchester City 2008 klargjordes att klubben ska bli en av Europas största fotbollsklubbar och en stor del av detta handlar om faciliteter. Ska man vara en storklubb måste också allt runtomkring vara en storklubb. Idag är detta inte riktigt fallet, imorgon kommer det att vara ett faktum och klubbens kanske största revolution hittills heter Etihad Campus.

Inom världens sportmedia rapporteras det gärna om spektakulära transfersummor för spelare, likt en spindel i nätet för allt vad sillyseason innebär sitter ofta Manchester City. Det skrivs spaltkilometer om alla miljarder som läggs på spelare, det kommer sensationsuppgifter om alla miljarder kommer läggas på spelare - men det är sällan som vi får ta del av någon större bild av vad som egentligen är det centrala för Manchester City som storklubb. För en dryg vecka sedan deltog Sheikh Mansour i en intervju med en arabisk tidning där klubbens ägare var snabb med att gratulera fansen för att City äntligen tagit steget ut till att bli ett lag som tar sig vidare från gruppspelet i Champions League. Sheikh Mansour hade mycket vettigt att säga - särskilt om klubbens framtid.
 

"Jag vill gärna poängtera något väldigt viktigt som vi har gjort de senaste två-tre säsongerna. Vi har fokuserat på ungdomarna och att samarbeta med det lokala samhället [Manchester] för att klubbens filosofi är att vara en del av samhället i den lokala staden [Manchester]. För oss var detta en ny erfarenhet då de flesta klubbarna i Förenade Arabemiraten fokuserar allt på endast en sak och glömmer bort att klubben även har en roll inom samhällstjänsten. En ny akademi byggs för att hjälpa de lokala talangerna i Manchester, men vi fokuserar även på talanger i Europa, Sydamerika och Afrika samt investerar i dem. Jag vill även påpeka att en investering i en klubb inte enbart handlar om att köpa spelare utan det handlar främst om att förbättra klubbens faciliteter, samhällets infrastruktur och inte minst vårda och utbilda våra ungdomar." - Sheikh Mansour
 
Det fanns en tid då klubben stora stolthet var den fina akademin som producerade den ena storspelaren efter den andra. Akademin producerar fortfarande, men kanske inte riktigt lika bra som den en gång gjorde. Lagom till försäsongen 2014/15 startar den riktiga revolutionen i Manchester. Den revolution som inte handlar om att köpa färdiga spelare utan snarare om att utbilda den framtid som ska bära Manchester City under många år framöver. Endast ett stenkast från Etihad Stadium kommer ett högteknologiskt träningscenter med tillhörande fotbollsakademi och ungdomsarena att stå klart. Idag tränar Citys spelare på den gamla nedgångna träningsanläggningen Carrington - imorgon kan de ta en gångbro från arenan och hamna mitt i smeten av ett cirka 80 tunnland stort träningskomplex som till och med ska göra Milanello gröna av avundsjuka. Mitt i östra Manchester, på mark som tidigare varit utdömd som direkt hälsofarlig efter hundra år av tung industri, har Sheikh Mansour omvandlat miljöförstörd mark med höga halter av tungmetaller till gröna fotbollsplaner värdiga vilken storklubb som helst.
 
Modell över Etihad CampusVägg i vägg med akademin kommer seniortruppen att träna och därmed kommer morgondagens ungdomar att kunna få en helt annan kontakt med deras hjältar och idoler. Utöver seniortruppen kommer ungdomar i åldrarna 8 - 21 år att träna på någon av Etihad Campus sjutton träningsplaner. Med spanska La Masia som modell är tanken att det ska finnas en röd tråd genom hela ungdomsutvecklingen - hela vägen upp till EDS (Elite Development Squad) och seniortrupp. Ju äldre och mer erfarna spelarna blir desto närmare flyttas de hela tiden seniortruppen tills dess att de faktiskt tränar på planen bredvid. Själva akademin kommer att husera fyrahundra lovande fotbollsstudenter där ett visst antal platser är reserverade till spelare i närområdet, men klubben ligger även i framkant med att scouta lovande talanger över hela världen. En sådan talang som kommer att flytta in till akademin på Etihad Campus är den svenska anfallaren Zacharias Faour, idag femton år gammal och redan värvats från Malmö FF till Manchester Citys framtida ungdomsakademi. Akademin ska inte bara användas som fotbollsskola utan precis som La Masia kommer den även att satsa på att pränta in ideal i ungdomarna - något som klubben kallar för Mancunian ideals och kan helt enkelt sammanfattas till klubbkänsla och kärlek till Manchester. Oavsätt vart ungdomarna hamnar efter sin tid i Manchester City Football Academy ska kärleken till moderklubben finnas kvar. Tanken är att klubben ska vårda ungdomarnas talang för att  ge den största möjliga chans att blomma ut genom att de kommer äta, sova och leva fotboll - samtidigt som de även ska få en fullvärdig 'normal' utbildning där det även finns möjligheter för akademisk undervisning. Till sitt förfogande kommer ungdomarna självklart även ha samma massiva träningskomplex med allt vad det tillhör som a-truppen har. Träningskomplexet är inte enbart maskiner utan även personal utbildade inom det senaste inom träningsutveckling.
 
Träningskomplex
När seniorspelarna ska förbereda sig inför hemmamatcher måste de idag ta in på hotell natten innan match. Hur lyxigt det än må låta för oss blir det ändå ett störelsemoment tillslut. I framkant för träningsutveckling ligger AC Milans - Milanello - och det är just deras tänk att störelsemoment ska elimineras som har varit modell för att utveckla Manchester Citys nya träningskomplex. Seniorspelarna får tillgång till en helt egen lägenhet på träningsområdet Etihad Campus som de säkerligen får inreda precis hur de vill och här kommer de att spendera mycket tid inför matcher. Allt som spelarna kan tänkas behöva eller önskar ska finnas runt hörnet, det kan vara allt från biosalong till swimmingpooler. Under träningar och inför matcher kan därmed spelarna leva i en helt skyddad värld som kanske viktigast av allt ska vara helt insynsskyddad från det brittiska pressens paparazzis. Vi kommer alla säkert ihåg de bilder på Mancini i bråk med Balotelli som nådde världen med storm för något år sedan. Något liknande ska inte vara möjligt på Etihad Campus. En modell på hela Etihad Campus följer:
Etihad Campus modell
Rent innovativt kommer det antagligen inte att finnas någon fotbollsklubb som har en häftigare träningsanläggning i världen. Det är där vi är just nu gott folk. Klubben ska ha sjutton fotbollsplaner med varierande underlag och grässort för att simulera de olika underlag som klubben kan tänkas spela match på. Det ska finnas löp- och cykelkullar, basketplaner, volleybollplaner, fler pooler än jag vågar spekulera i, osv. Det häftigaste av allt kommer dock att finnas inomhus. Där ska en fullmåttfotbollsplan byggas i en klimatreglerad hall och potentiellt innebär detta att saker som lufttryck, väder, vindar och dylikt kan simuleras direkt i Manchester och ska laget möta exempelvis Anzhi i Champions League kan klimatet i Dagestan simuleras så spelarna tränar i detta långt innan de åker till Dagestan. Enormt viktigt för seniortruppen kommer antagligen också vara den nya rehabverksamhet som ska byggas så spelarna kan återhämta sig från skador i en state of the art facilitet. Med tanke på alla skador som City åker på numera måste man ställa frågan hur bra dagens rehabfaciliteter med personal egentligen är.
 
Ungdoms- och reservlagsarena
Går vi från Etihad Stadium och följer en nybyggd gångbro kommer vi att ha hela Etihad Campus framför oss. Först kommer vi till en splitterny arena som har 7000 sittplatser och ska vara ungdoms- och reservlagsarena. Det är här som Manchester City U21 (eller EDS som de ofta kallas för) kommer att möta andra U21-lag i den nystartade Barclays U21 Premier League och även UEFA:s nya UEFA Youth League som går parallellt med seniorernas Champions League. EDS-truppens matcher på Ewens Field som de delar med flera andra fotbollsklubbar kommer vara ett minna blått och jag frågar er. Vilket annat fotbollslag i England kommer att ha en nybyggd arena med allsvenskt mått som är helt dedikerad till klubbens ungdomar?
 
Investeringarna
Det är här hjärtat av klubbens investeringar ligger. Det är inte miljarder som skickas för att köpa spelare utan det är pengar som investeras in i en del av Manchester som har haft det väldigt tufft ekonomiskt och tack vare Sheikh Mansour har detta område börjat blomstra. Investeringar föder fler investeringar och snart ska ni se att stora shoppingmalls, hotell och dylikt kommer att ploppa upp i området likt svampar. Detta innebär enormt många viktiga arbetstillfällen, men det är sällan något som vi får läsa om inom sensationsmedian. Varför väljer Mansour att investera i en fotbollsklubb och stad i England, varför inte bara investera i sitt eget emirat? Sheikh Mansour har varit väldigt öppen med att det handlar om marknadsföring och att sälja Förenade Arabemiraten till västvärlden. Själv beskrev han det på följande sätt förra veckan.
 
"Våra ambitioner är stora, även om många människor anser att investeringarna i klubben enbart handlar om att spendera pengar och köpa de dyraste spelarna. Jag anser att som en medborgare av Förenade Arabemiraten och som en investerare i Storbritannien att vi vill visa att vi är här och att även vi har tillgångar, men att dessa tillgångar måste användas på rätt sätt för rätt investeringar. Vi anser att investeringarna in i klubben [Manchester City] är lyckade..." - Sheikh Mansour
 
För er som trodde att arbetet kring Manchester City nästan är klart kan jag glatt informera att det endast börjat och i och med säsongen 2014/15 kommer enormt mycket mer att hända och det finns storslagna planer på arbete fram till 2023. It's good to be City.

Tobias Ottossontobias@mancityswe.com@mancityswe2013-11-14 19:25:00
Author

Fler artiklar om Manchester C