Lagbanner
Krönika: Tandlöst försök att reglera Premier leauge
Straffet för att bryta de planerade reglerna är tandlösa

Krönika: Tandlöst försök att reglera Premier leauge

Manchester United, Arsenal, Livverpool och Tottenham har gått bakom ryggen på övriga klubbar i ett försök att reglera Premier Leauge med någon form av lönetak och tandlösa straff om underskottet från verksamheten är för stort. Vinnare på dessa mindre kloka regler är Real Madrid, Bayern Munchen, Barcelona och de ryska klubbarna. Förlorare är mindre klubbar utanför den yttersta toppen som får svårt att attrahera nytt kapital.

Manchester United, Liverpool och Arsenal har inte mycket till övers för varandra när de spelar fotboll mot varandra. Men tillsammans med Tottenham träffas man gärna i hemliga källare och diskuterar hur man skall kunna förhindra konkurrens från klubbar med ägare som är förmögna och vill satsa sina egna pengar i klubbarna. Metoden verkar bygga på att om man inte kan slå dom på planen så måste man försöka ändra reglerna så man kan bevara den ställning man har i ligan. Men även vill man förhindra att nya klubbar lyckas köpa världsstjärnor som inte bara gör klubben sportsligt starkare men även skapar nya fans och som ger intäkter från den allt viktigare merchandise försäljningen.

Tanken är främst att klubbar med rika och ansvarstagande ägare som Chelsea och Manchester City skall förhindras köpa bra spelare till sina lag så de blir sportsligt bättre. Detta är fullständigt absurt när det försämrar statusen på ligan och i förlängningen skapar en sämre produkt som kommer minska intäkter från TV, fotboll turism, sponsorer mm. Det TV-avtalet som ligan tecknat nyligen är unikt och ger även mindre klubbar stora intäkter så ligans attraktionsvärde av en Aguero eller Hazard kommer även de mindre klubbarna till del.

Men tyvärr förhindrar dessa regler nya ägare att satsa pengar i klubbar som har stor potential att kunna utvecklas. Ett exempel är West Ham som med en flytt till OS arenan och ägare som vill satsa skulle kunna bli en ny maktfaktor. Med nya regler kommer det bli svårare för nya ägaren att satsa pengar i en uppbyggnadsfas. Vill man satsa pengar i ett företag som bedriver affärsverksamhet så startar man med en investeringsfas där verksamheten går med underskott och sedan stiger intäkterna.

Manchester City ökade sina intäkter med 51% under det gånga verksamhetsåret och intäkterna komer fortsätta att stiga vilket medför att driftsunderskottet kommer minska ytterligare kommande säsonger.

Vilka är då  FFP reglerna som klubbarna nu röstat i genom inom Premier Leauge?
 

  1. Klubbar som har ett aggregerat under skott som är större en 105 miljoner pund för säsongerna 2013/14, 2014/15 och 2015/16 kan straffas. Straffet är att ägaren måste visa upp att denne kan skjuta till medel i form av eget kapital för att återställa underskottet. För Roman som har över 1 Miljard pund i kontanter på Banken samt stora övriga tillgångar blir straffet larvigt. Vidare skall klubben bli mer transparant och lämna information till ligan. Till slut finns även ett hot om poängavdrag.
  2. Klubbar som har en lönebudget på över 52 miljoner pund skall endast kunna öka sina löner med 4 miljoner pund per år under de tre närmaste säsongerna.
Vad leder dessa regler till?
Först och främst så gynnar det klubbarna utanför England och främst klubbar i länder som har snabbväxande ekonomier med låga skattesatser. De Ryska klubbarna som kan erbjuda "flat" skatt på 13% till spelarna som ofta ser på vad erbjudamdet innehåller netto efter skatt kommer ha en stor konkurrensfördel jämfört med exempelvis Engelska klubbar som har 50% marginalskatt.

Slutsats 1 är att försöker man reglera fotbollen i England och Europa så kommer de bästa spelarna söka sig till klubbar i Ryssland, Kina och Brasilien där ekonomierna växer. Europa är på ekonomisk tillbakagång och fotbollen kommer även att följa med i tillbakagången.

Slutsats 2 är att reglerar man löner mm kommer pengarna söka sig längre ned i åldrarna. Vill man inte eller kan man inte betala stora pengar för etablerade spelare kommer storklubbarna betala stora pengar för 13-16 åriga talanger. Värva 20-30 bra ungdomar och hoppas att 2-3 blir topp spelare. Rovdriften för att hitta nästa Messi kommer intensifieras ytterligare.

Slutsats 3 är att vill man så kommer pengar söka sig till toppspelarna. Det finns inget som hindrar att sponsorer till en klubb tecknar reklamavtal med en spelare som har samma längd som spelarens avtal med klubben. Nike och Etihad Airways kan teckna avtal med Cavani som reklampelare i TV-reklam samtidigt som hans avtal med City tecknas. Uppfiningsrikedomen blir alltid extremt stor när man inför regleringar eller ransoneringar av en tillgång som har större efterfråga. Det skapar med andra ord en "svart marknad".

Finns det något bra med dessa regler?
Möjligen på marginalen kommer det på kort sikt stoppa klubbar, agenter och spelare att begära orimligt stora pengar för kvalitetsspelare likt Cavani eller Falcao. Men man skall dock inte glömma bort att det är ryska Anzi som betalt mest för spelare i de två senaste transferfönstrerna i form av övergångarna för Hulk och Willian. Detta innebär att Engelska klubbar troligen inte kommer kunna konkurrera med klubbar från övriga Europa,  Ryssland, Turkiet, Kina och Brasilien.

Vem är då vinnare av detta sjuka tilltag?
Naturligtvis våra grannar i Salford som vill ha någon form av ensamrätt som topplag i England. För Citys del kommer säkerligen planerna fortsätta med en satsning på Etihad Campus och utbyggnad av arenan. Den långsiktíga satsningen att bygga upp "the sleeping giant" kommer fortsätta och det är inga regler i världen som hindrar detta. Investerar en klubb i fast egendom är avskrivningstiden 50-100 år. Satsar klubben 100 miljoner pund i på anläggningen så kostar det med andra ord 1-2 miljoner pund om året att förbättra infrastrukturen.

Salfordklubbens rödnäsa till manager sa i en intervjuv i Daily Mail under gårdagen att han tvivlade på att reglerna kommer hindra Roman och Sheikh Mansour att fortsätta satsningen. Helt riktigt Herr fergie men de flesta brukar tycka om konkurrens som skapar en bättre liga och fler bra matcher men den 13 maj 2012 blev tydligen för mycker för er ute i Salford. Vänligt av dig att röja syftet med regleringen för oss alla, få ett stopp på Chelsea och City.

Till sist så är det inte bara City som är i mot reglerna utan klubbar som Fulham, Aston Villa, Southampton, WBA och Swansea.

John Talbot2013-02-09 10:43:00
Author

Fler artiklar om Manchester C