Manchester C - Manchester U
0 - 1

Matchrapport: City till final i ligacupen!
City är klara för ligacupfinal!

City hade inför den andra semifinalen i ligacupen med sig en 3-1 ledning efter urladdningen i början av månaden på Old Trafford. Det mesta var upplagt för en lugn väg till finalen, men United ville annat och hotade City in i det sista. Ole Gunnar Solskjaers gäng tog säsongens andra seger på Etihad Stadium när de under onsdagskvällen vann med 1-0 efter mål av Nemanja Matic. Dock var det City som gick vidare till ligacupens final efter totalseger med 3-2.

City (3-4-3): Bravo; Walker, Otamendi, Cancelo; De Bruyne (90' Stones), Rodri, Gundogan, Bernardo; Mahrez (67' Silva), Aguero (92' Jesus), Sterling.

United (3-4-3): De Gea; Lindelöf, Maguire, Shaw (78' Mata); Wan-Bissaka, Matic, Fred, Williams; Lingard (65' Pereira), Greenwood (45' James), Martial.

Det var City som öppnade bäst och tvingade omgående De Gea till tre vassa räddningar. Först levererade Gundogan ett fint inlägg som Aguero nickade mot mål från nära håll. Men De Gea sträckte ut och petade bollen utanför mål. Bara minuten senare passade Rodri fram till Mahrez, som vände upp och sköt mot mål. Men även den gången stod De Gea i vägen, nu genom en vass fotparad. Med ungefär kvarten spelad hotade City De Gea igen, men återigen triumferade målvakten. Aguero och Sterling väggspelade sig fram varpå den förstnämnda fick i väg en riktig rökare mot mål, men De Gea leverade en läcker enhandsräddning och höll Uniteds nolla intakt trots anstormningen.

City fortsatte spela fint och hota Uniteds backlinje. Bernardo avancerade med bollen mot mål och spelade sedermera fram till De Bruyne, som sköt utanför. Med all denna dominans av City kom Uniteds ledningsmål totalt ologiskt i den 34:e minuten. Fred levererade en svag frispark från snäv vinkel mot Bernardo. Dock misslyckades portugisen mot rensningen, som inte blev bättre än att den landade framför Matic som klippte till och såg hur bollen perfekt skar in lågt i mål, nära Bravos främre stolpe. 1-0 till United alltså, som i det här läget bara var ett mål ifrån ett likaläge och potentiellt straffavgörande.

Det var hårt för City att ta och även fast det allra finaste liret försvann, fortsatte de hota United resten av halvleken. Med ungefär fem minuter kvar spelade De Bruyne fram bollen till Sterling, som petade in bollen i mål. Dock dömde domaren korrekt bort kvitteringen för offside. I halvlekens allra sista sekvens var Lindelöf nära att bjuda Aguero på en kvittering genom en svag hemåtpass. Men De Gea hann ut i sista stund och lyckades avvärja situationen.

Nervös andra halvlek
Lite överraskande hade United alltså lyckats skapa sig ett intressant utgångsläge inför det här dubbelmötets sista halvlek. United såg dessutom ut att spela med extra energi i halvlekens inledning. En ny frispark av Fred från snäv vinkel letade sig fram till Maguire, som  nickade över. Ett par minuter senare levererade Martial ett skott utifrån straffområdet som å andra sidan inte orsakade Bravo några problem.

Med ungefär en halvtimme kvar av matchen var City nära att döda spänningen. De Bruyne levererade en utsökt genomskärare till Sterling som blev fri. Dock stoppades han upp av en utrusande De Gea. Sterling försökte driva vidare och några Unitedspelare hann upp honom och det hela slutade med att engelsmannen sköt över och på så vis slösade bort en mycket het målchans. Den missen kunde ha straffat sig rejält, för senare ställde United om efter ett missförstånd mellan Mahrez och Rodri, men det slutade med att Martial sköt över Bravos mål.

City kom inte riktigt upp i nivå i andra halvlek och skapade inte lika många chanser som i den första halvleken. Walker fick förvisso bra tryck i ett skott från långt håll, men naturligtvis orsakade det inte De Gea några större problem. United var inte långt ifrån att bjuda på en kvittering när det var ungefär en kvart kvar av matchen. Maguire hade bollen precis framför eget mål när han schabblade bort den till en pressandes Aguero, som passade till Silva, som passade till Gundogan och ja, ni förstår. City passade sig bort från det här fina läget och Uniteds spelare lyckades ställa om och bryta. Någon av de tre spelarna borde avslutat i ett tidigare skede.

Hoppet levde vidare för United men med cirka tio minuter drog Matic på sig sitt andra gula kort och visades ut, vilket kändes korrekt. United fick avsluta med tio man och lyckades efter det inte hota City på allvar. I matchens slutskede kvitterade Aguero efter en fin framspelning av Cancelo, men på nytt dömde domarna bort ett mål av City på grund av offside. Matchen slutade 1-0 till United, men totalt vann City med 3-2 och har därför en ligacupfinal att se fram mot den 1:a mars mot Aston Villa!

Mot final med darr på ribban
City är alltså i ligacupfinal och har god möjlighet att vinna turneringen för tredje året på raken. Dock var det med darr på ribban mot United, vilket var lite överraskande. Ledningen med 3-1 kändes på förhand mycket trygg, men då City var ineffektiva i först halvlek i kombination med att United satte sin enda chans, så blev det ändå spännande. Det som är lite av en besvikelse är att City inte lyckades döda spänningen i andra halvlek, utan snarare i första hand fick förlita sig på att United inte gjorde ytterligare ett mål.

Med facit i hand var det som avgjorde den här semifinalen Citys första halvlek på Old Trafford, då de tog ledningen med 3-0 och spelade ut United. Det gör att City sammantaget är välförtjänta av att spela en ny final på lagets andra hemmaplan, Wembley.