Manchester C - Bournemouth
2 - 1

Matchrapport: knapp seger mot Bournemouth
David Silva gratuleras efter ett nytt vackert frisparksmål

Efter att Manchester City i början av veckan tagit en stor seger utanför planen var det under onsdagskvällen åter dags att rikta fokus mot en fotbollsmatch. Efter en ganska loj insats stod till slut City som segrare med 2-1 hemma mot Bournemouth. David Silva och Gabriel Jesus gjorde Citys mål medan David Brooks målade för Bournemouth.

City (4-2-3-1): Ederson; Walker (ut 45), Otamendi, Stones, Mendy (75); Gundogan (68), Fernandinho; Bernardo (45), Silva, Foden; Jesus (75).

Inhoppare: Garcia, Sterling (in 45), Rodrigo (68), Zinchenko och Mahrez (75).

Bournemouth (4-5-1): Ramsdale; Stacey, S. Cook, Kelly, Rico; Stanislas (ut 68), Gosling (68), Lerma, Billing (90), King (75); Solanke (68).

Inhoppare: L. Cook, Brooks, C. Wilson (in 68), H. Wilson (75) och Sturridge (90).

Redan i den femte minuten tog City ledningen. Silva stegade upp strax utanför Bournemouths straffområde för att ta en frispark. Den spanska trollkarlen förvaltade frisparken på bästa sätt då han bombade upp bollen i det främre krysset. På så sätt påminde Silva återigen Citysupportrarna om hur mycket vi kommer sakna honom när han lämnar klubben efter den här säsongen. Strax efter ledningsmålet var en annan veteran, nämligen Fernandinho, när att utöka ledningen men hans skott från långt håll gick strax utanför Ramsdales stolpe.

Efter ungefär 20 spelade minuter uppstod en tilltrasslad situation i Citys straffområde. Citys försvarare lyckades på ett par försök inte rensa bort bollen innan den hamnade hos King. Från nära håll men felvänd sköt Bournemouths ytter dock utanför mål. Tio minuter senare var Bournemouth återigen någorlunda nära att kvittera. Mendy gav bort bollen på mittplan varpå Otamendi senare tvingades att dra på sig en frispark strax utanför eget straffområde. Stanislas stegade upp för att ta frisparken och skruvade i väg bollen förbi Citys mur. Ederson stod dock för en heroisk insats när han lyckades hålla bollen utanför mål, om än med betydande hjälp av stolpen.

City hade problem med bottenlaget
Bournemouth forsatte kriga för sitt liv. Med tio minuter kvar av första halvlek uppstod en ny tilltrasslad situation i Citys straffområde. King passade till Gosling, som i sin tur levererade bollen till Solanke. Nära Citys mål men i obalans sköt anfallaren och kanske hade det blivit mål om inte Otamendi lyckats täcka bollen över ribban. Den efterföljande hörnan nickades strax över mål av Billing. Som ni märker hade City i det här skedet av matchen bara ledningen med ett mål och Bournemouth var vid ett par tillfällen mycket nära att kvittera.

Men när det såg som allra värst ut för Pep Guardiolas manskap reste de sig och dubblade ledningen. Silva passade till Jesus som tunnlade Stacey och ryckte ifrån Cook innan han från nära håll tryckte in bollen i bortre stolpen. Precis innan halvtid kunde City gått ifrån till en större ledning, men turen var då inte på deras sida. I en tilltrasslad situation i Bournemouths straffområde tryckte Lerma till Jesus lite väl bryskt, varpå Citys anfallare föll. Domaren friade och den här gången gjorde även VAR detsamma. En annan dag kan en sådan situation bedömas annorlunda. City fick nöja sig med en 2-0 ledning i paus, dock ska det tilläggas att Bournemouth hade flera möjligheter att spräcka Edersons nolla.

Bortdömt mål för Bournemouth
Inledningen av andra halvlek var händelsefattig. I den 58:e minuten blev det intressantare då King petade in en boll i Citys mål efter en passning av Stanislas. Linjedomaren höll dock upp offsideflaggan omgående och domaren dömde bort målet. I samband med VAR-granskningen såg dock offsideavblåsningen mycket tveksam ut och VAR-domarna tog fram förstoringsglas, linjal och måttband innan de sannolikt bedömde att King var offside med spetsen av sin tånagel eftersom de inte ändrade domarens ursprungliga beslut. Bournemouth fortsatte att trycka på och ett par minuter senare sparkade Stanislas i väg ett inlägg som Ederson tappade rakt ut till Gosling som sköt. Dock täckte Gundogan förjäntsfullt ut bollen till en resultatlös hörna.

City hade problem men lyckades hota Bournemouth på allvar med 20 minuter kvar. Silva passade fram bollen till Jesus, varpå han såg ut att bli tacklad av Cook. Domaren tvekade inte när han direkt blåste i visselpipan och pekade på straffpunkten. Den efterföljande VAR-granskningen visade dock att Jesus trampade på Cook innan han föll till marken. VAR dömde bort straffen och med facit i hand kändes det korrekt även fast Bruno Fernandes från Manchester United i princip fick en sådan straff för inte så länge sedan.

Avslutningen blev dramatisk
Trots att City haft problem kändes ledningen med 2-0 trygg med bara en kvart kvar. Båda lagen sköt utanför från bra lägen genom Jesus och Wilson innan Foden i den 83:e minuten gjorde en fin nedtagning på Garcias inlägg och sköt mot mål från nära håll, men Ramsdale stod emot förtjänstfullt. Med tre minuter kvar av ordinarie tid kom Bournemouth ganska välförtjänta reducering. Rico sparkade i väg en utsökt genomskärare som nådde ända fram till Wilson. Han var överraskande fri och det ska sägas att Citys försvarslinje med Garcia, Stones, Otamendi och Zinchenko var rejält på efterkälken när Wilson spelade i sidled till Brooks som helt fri med Ederson inte gjorde något misstag utan rullade in bollen i mål.

Med sex övertidsminuter inledde Bournemouth jakten på en värdefull kvittering. Brooks levererade ett inlägg som hamnade hos Garcia. Den unge försvararen schabblade dock ut bollen rakt till Wilson som sköt strax utanför mål. I den andra övertidsminuten uppstod återigen en tilltrasslad situation i Citys straffområde. Cook vann enkelt en nickduell mot Otamendi och bollen studsade vidare mot Sturridge. Dock kom Ederson ut mycket bra och återsällde tryggheten för Citys del. Efter ytterligare fyra övertidsminuter blåste domaren av matchen och City kunde räkna in tre nya poäng i tabellen även fast insatsen kunde varit bättre.

+++ David Silva: var mycket bra i första halvlek och stack ut med ett mål och en assist. Han var inte lika glänsande i andra halvlek, men prestationen i första halvlek räcker för att Silva kan tituleras till dagens bästa Cityspelare i relation till konkurrensen.

++ Gabriel Jesus: anfallaren gjorde väl dagen till ära ingen storartad insats sett över de 75 minuter han var på planen. Men han gjorde målet som trots allt innebär att City vinner dagens match med 2-1 istället för att spela oavgjort. Det är sådana mål det är viktigt att Jesus fortsätter bidra med om han fortsatt ska ha chansen att en dag blir Citys första anfallare permanent.

+ Ederson: målvakten har chansen att vinna golden glove som delas ut till den målvakten som håller flest nollor under en säsong i Premier League. När Brooks spräckte Citys nolla i slutskedet av matchen fick Edersons jakt på priset en allvarlig motgång. Dock kan Ederson inte klandras för målet och vi får inte glömma den mycket viktiga räddningen på Stanislas frispark i första halvlek.