Manchester C - Norwich
5 - 0

Matchrapport: storseger i Silvas sista PL-match
Jesus gjorde första målet i säsongens sista ligamatch

I David Silvas 309:e och sista match i Premier League vann City med klara 5-0 hemma mot Norwich. Kevin De Bruyne gjorde två mål medan Gabriel Jesus, Raheem Sterling och Riyad Mahrez målade en gång vardera.

City (4-3-3): Ederson; Walker, Garcia (ut 45), Laporte, Cancelo; De Bruyne, Rodrigo (45), Silva (84); Sterling, Jesus, Foden (45).

Inhoppare: Fernandinho, Gundogan och Mahrez (in 45), Bernardo (84).

Norwich (4-4-1-1): Krul; Aarons, Godfrey, Zimmermann, Lewis; Cantwell (ut 90+1), McLean (90+1), Rupp, Hernandez (86); Stiepermann (76); Pukki (76).

Inhoppare: Idah och Vranic (in 76), Martin (86), Thomas och Famewo (90+1).

Det var redan innan matchen klart att Norwich skulle åka ur Premier League och City sluta på andra plats. City satte ändå full fart från början när både Cancelo och Sterling testade avslut, men inget av dem träffade mål. Det såg trots Citys inledande anstormning ut som att Norwich skulle ta ledningen. Stiepermann passade till Hernandez som från långt håll testade lyckan. Bollen letade sig faktiskt in i mål bakom Ederson. Dock dömdes målet bort för offside i samband med VAR-granskningen och det kändes som ett korrekt beslut. En som ska vara extra glad för det är Ederson eftersom Hernandez avslut inte såg otagbart ut.

Omgående efter Norwich bortdömda mål tog istället City ledningen. Sterling väggspelade vackert med De Bruyne, innan engelsmannen spelade in bollen i sidled. Det blev där tilltrasslat men efter lite om och med fick Jesus en fot på bollen och sparkade in den i mål.

City dubblade ledningen
Efter målet fortsatte City ha mycket boll och trycka på mot Norwich mål, utan att skapa några heta chanser. Med halvtimmen spelad brände det dock till två gånger om framför Kruls mål när först Jesus fick ett bra skottläge och sedan Silva, men båda gångerna lyckades Norwichs försvar blocka avsluten. Fem minuter senare var det mycket nära att Norwich kvitterade. Mitt i Citys press uppstod ett missförstånd mellan Laporte och Garcia när hela laget var långt uppe på Norwichs planhalva. Stiepermann kunde då servera Pukki ett klockrent friläge. Ederson kom dock ut perfekt och avstyrde Pukkis skott. Den efterföljande returen sköt Cantwell över mål.

När första halvlek led mot sitt slut sköt Foden rakt på Krul innan Silva sköt strax utanför. Men när klockan stod på 45 minuter stack City ifrån till en 2-0 ledning. De Bruyne fick bollen och sköt trots en ganska passiv press från Stiepermann, strax utanför straffområdet, in bollen i Kruls vänstra kryss. Det var mycket snyggt och City tog med sin en betryggande ledning in i halvtid.

De Bruyne tangerade assistrekordet
Strax efter att domaren blåste igång andra halvlek sköt Gundogan strax utanför mål efter passning av De Bruyne. Minuterna senare vände Silva ut och in på Zimmermann innan han tvingade fram en fin räddning av Krul. När klockan började ticka mot 60 minuter stack Hernandez ifrån ett passivt Cityförsvar innan Ederson, ännu en gång, kom ut perfekt och avstyrde ett friläge.

Zimmermann var efter det nära att sparka in bollen i eget mål när han försökte rensa bort ett inspel av De Bruyne, bollen träffade dock klockrent i stolpen. Efter det sköt Mahrez strax över mål i samband med en hörna och Jesus tvingade fram en fin räddning av Krul. Som ni märker skapade City en mängd chanser.

Utdelningen skulle dock komma i den 78:e minuten. De Bruyne levererade en vacker genomskärare till Sterling som i friläge rullade in bollen i mål bakom Krul. Strax efter 3-0 målet sköt Mahrez i väg ett skott som Krul och Aarons tillsammans stoppade med nöd och näppe. 4-0 kom istället ett par minuter senare när McLean slarvade bort bollen framför eget straffområde. Mahrez tackade och bombade in bollen i mål bakom en chanslös Krul.

Silva fick stående ovationer
Med 4-0 på resultattavlan och bara minuter kvar av ligasäsongen byttes Silva ut och fick stående ovationer. Det känns vemodigt, men nu har vi sett David Silva spela Premier League-fotboll i Manchester City för sista gången någonsin.

Det sista som hände den här säsongen i ligaspelet var att De Bruyne gjorde 5-0. Mahrez sköt på Zimmermann och bollen studsade sedermera till De Bruyne som bombade in bollen vackert i mål. Det målet innebär att City säsongen 2019/20 gjorde 102 mål i ligan.

Slutligen kan vi konstatera att De Bruyne vann assistligan med 20 assist. De Bruyne tangerar där med Henrys assistrekord från säsongen 2002/03. Vidare konstaterar vi att Nick Pope i Burnley inte höll nollan vilket Ederson gjorde. Alltså vinner Ederson Golden Glove för flest hållna nollor den här säsongen.

+++ Kevin De Bruyne: gjorde två vackra mål och en assist. Han var även inblandad i första målet. Mycket stark insats!

++ Raheem Sterling: var aktiv matchen igenom, gjorde ett mål och en assist. 20 mål i Premier League är hans bästa notering någonsin.

+ Ederson: även fast det blev en nolla i dag fick Ederson svettas lite mot ligajumbon. Han räddade två frilägen och uppträdde stabilt i övrigt.