Lagbanner
Nytt fiasko av damlaget i Champions Leauge kvalet
Caroline Weir jublar i City tröjan efter att ha avgjort Manchesterderbyt i februari

Nytt fiasko av damlaget i Champions Leauge kvalet

Även denna säsong blev det respass i kvalet till Champions Leauge för damlaget. På nytt blev Real Madrid för svåra och släkten var värst när förra årets bästa Cityspelare Caroline Weir avgjorde för Real med sitt 1-0 mål

Spanskt motstånd verkar inte vara något som passar Man Citys damer. Under de åren man spelat i Champions Leauge har man blivit utslagna två gånger vardera av Atletico Madrid, Barcelona och Real Madrid.

Den tredje plats som City tog i Womans Super Leauge i våras gav rätt till kval till huvudturneringen som sedan den förra säsongen innehåller gruppspel innan det blir slutspel. Med tanke på hur överlägsna Chelsea, City och Arsenal är i den engelska ligan är kvalificering till Champions nästan en förutsättning för att få fler utvecklande matcher under en säsong.

Under fjolåret skyllde tränaren Gareth Taylor på dålig försäsong på grund av OS när man överaskande förlorade ett dubbelmöte mot ett hårt skadedrabbat Real Madrid med 2-1. Frågan är vad han har för förklaring den här gången när man förlorade enkelmötet med 0-1. Visserligen har man tappat kvalitet i form av Lucy Bronze (Barca), Georgina Stanway (Bayern Mûnchen) och Caroline Weir (Real Madrid) men klubben har förstärkt med spelare från Barcelona och Atletico Madrid så Taylor förfogar över en väldigt bred trupp med 5 startspelare i det Engelska landslaget med bland annat Keira Walsh och Lauren Hemp.

Det är svårt att analysera Citys brister från en enstaka match men det är tydligt att Taylor helt fokuserar på det egna spelet med boll när man normalt är helt överlägsna som spelförande i den inhemska ligan. Problemet när man möter toppklubbar i Europa likt de Spanska är att de är lika skickliga med bollen. Det ställer krav på spelet utan boll och försvarsspelet. Citys spelare stod och väntade på misstag från Madrids spelare i passningsspelet vilket tyvärr inte räcker.
Det som måste utvecklas är det kollektiva presspelet och förmågan att vinna dueller 1 mot 1 defensivt.

Ett annat problem i mitt tycke är det det centrala mittfältet som är för svagt när Stanway och Weir lämnat Keira Walsh med Vicky Losada och Mary Fowler som inte räcker till mot bättre motstånd. Här behövs förstärkningar av yttersta kvalitet.

Nu är goda råd dyra för City börjar ligan mot Arsenal hemma och i den tredje omgången väntar Chelsea borta. Blir det förluster i dessa matcher är säsongen mer eller mindre förstörd innan den börjat och då är det hög tid att byta tränare.

John Talbot2022-08-22 14:58:00
Author

Fler artiklar om Manchester C