Orres tankar: blandade resultat och framtid
Citys ojämnhet gör att resterande del av ligasäsongen inte känns så jäkla het. De är för dåliga för att vinna ligan och för bra för att hamna under topp fyra. Det intressanta i vår är cuperna och hur framtidens riktlinjer utformar sig.
Ojämnheten har varit en av Citys största svagheter den här säsongen och förra lördagen slog den till igen. Visst är Crystal Palace ett lag som kan överraska och hålla tätt bakåt, men framför allt är det ett lag som City ska besegra på hemmaplan. Cenk Tosun tänkte dock annorlunda och utnyttjade svagt försvarsspel av John Stones och Ilkay Gundogan innan han gjorde 1-0 till Palace. Att Sergio Aguero svarade på det med att göra två mål räckte inte eftersom Wilfried Zaha i matchens slutskede sprintade ifrån Stones och motade i väg ett inspel som retsamt touchade på Fernandinho och in i eget mål. Efter mycket dramatik slutade matchen 2-2 och för Citys del var det inte bra nog.
Även i den här matchen uppstod VAR-kontrovers. I den 73:e minuten tog bollen solklart på Jairo Riedewalds arm och domaren dömde straff. Så långt allt väl, men när VAR gav sig in i leken dömdes straffen bort. Det var mycket märkligt då det tidigare har dömts straff för mindre klara handssituationer. Pep Guardiola fick efter matchen frågor om situationen och svarade att det såg ut som hands, men att handsregeln dessa dagar är mycket svårtolkad. Guardiola menar att han inte längre är säker på vad som är hands och vad som inte är det. Jag kan inte göra annat än att hålla med Guardiola och den här inkonsekvensen är en aspekt av VAR-haveriet som aldrig verkar ta slut den här säsongen tyvärr.
Det gick bättre mot Sheffield United
City hade revansch att utkräva i tisdagens match mot Sheffield United. Guardiola ändrade spelsystem och ställde upp med ett 3-4-3 system. Glädjande nog återfanns Aymeric Laporte i trebackslinjen. Fransmannen har varit skadefrånvarande de senaste fem månaderna på grund av en allvarlig knäskada, så att se honom tillbaka i matchspel i 78 minuter var mycket glädjande!
Det krävdes att Sergio Aguero byttes in mot Jesus för att City skulle spräcka nollan. Kevin De Bruyne hittade helt plötsligt rätt med en boll när Aguero var på planen och de två fastställde slutresultatet till 1-0. Aguero har nu gjort åtta mål på de fem senaste matcherna och börjar ta plats på allvar i skytteligatoppen. En till positiv aspekt är att De Bruyne i samband med den här assisten blev historisk, då han är den första spelaren i Premier Leagues historia att göra minst 15 assist i tre olika Premier League-säsonger.
Mer VAR-haveri
Återigen, som vanligt, typ hela tiden, bestod även den här matchen av sanslöst VAR-haveri. I början av matchen var Laporte mycket nära att åka på en ny allvarlig skada när Muhamed Besic dundrade in i hans smalben med dobbarna före. Att det bara blev gult kort och att VAR inte ändrade beslutet övergår mitt förstånd. Mer kontrovers följde senare i matchen. John Fleck gjorde en liknande tackling mot Fernandinho varpå domaren gjorde om sitt misstag och bara gav gult kort. Även den här gången gjorde inte VAR någonting. Det är helt jäkla obegripligt och det känns som att VAR har börjat gå in i något slags ”vi-ska-inte-ge-rött-för-dobbtacklingar-längre-mode” efter matchen mellan Liverpool och Tottenham den elfte januari. Jag anser att det äventyrar spelarnas säkerhet att sådana här galenskaper inte straffas hårdare.
City tilldömdes i första halvlek en klar straff som Gabriel Jesus stegade fram för att slå. Dock räddades den av målvakten Dean Henderson. Reprisbilderna visade å andra sidan att Henderson var typ en halvmeter utanför mållinjen när han räddade. Det är egentligen emot reglerna men någon förvirrad själ har bestämt att VAR inte får kolla på sådant. Att resonera i fem minuter över en millimeter-offside går dock alldeles utmärkt för det här sanslöst inkonsekventa systemet som gör sig påmint i princip varje match!
Hur som helst ska inte bara VAR-systemets funktion ha kritik för den här situationen. Straffen var inte bra slagen av Jesus och nu har han missat tre av sina senaste sex slagna straffar i Premier League. Det är ett mycket dåligt facit och Jesus stod i övrigt för en svag insats. Det cirkulerar en del frågor om Jesus har vad som krävs för att vara Citys första anfallare i framtiden. Hans prestationer varierar i stor utsträckning. Ibland är han grymt bra och ibland vet man inte vad som krävs för att han ska göra mål.
Guardiola om framtiden
Det är alltså där vi är. Citys insatser och resultat varierar och min känsla är framtiden börjar bli värd att fundera över. Guardiola har aviserat att han kommer vara Citys manager nästa säsong såvida ledningen inte sparkar honom. Guardiola har även sagt att resterande del av säsongen handlar om att förtjäna sin plats nästa säsong både för honom själv och spelarna. Målsättningen är att komma tvåa i ligan och att vinna cup-matcherna. Själv är jag glad över att det mesta pekar på att Guardiola verkar stanna en säsong till.
Det känns skönt att titta in i spåkulan, för den här ligavåren känns inte supersexig. City är för dåliga för att utmana Liverpool om titeln, men för bra för att hamna under topp fyra.