Lagbanner
Tankar inför det stundande transferfönstret

Tankar inför det stundande transferfönstret

Lite tankar om transferpriserna de sista 10 åren. City måste nog följa med i utvecklingen om man fortsättningsvis vill vara en toppklubb.

Det är snart 10 år sedan Sergio Aguero kom till Manchester City från A. Madrid för 38 miljoner pund. Det var det den säsongens högsta transfersumma i Europa även om ersättaren Falcao från Porto kostade 34,7 miljoner GBP.
Andra värvningar inför säsongen 2011/12 till exempel Barcelonas värvningar av Alexis från Udinese som gick loss på 33 miljoner GBP och Fabregas som kostade 34 miljoner GBP att plocka in från Arsenal.

En genomsnittlig övergångssuma för 10 år sedan i Premier Leauge var 6,1 miljoner GBP och sedan dess har övergångsummorna inflaterats rejält. Det som drivit upp övergångssummorna är främst de ökade intäkterna från TV rättigheterna men även att allt fler klubbar tagits över av internationella kapitalstarka ägare. Även sponsorintäkterna har ökat rejält under de sista 10 åren när fotbollen gått från att vara en lokal angelägenhet till en global del av underhållningsindustrin.

Den genomsnittliga övergångsumman var redan säsongen 2017/18 18 miljoner pund för att säsongen 2019/20 sjunka tillbaka till 16 miljoner med under årets fönster är vi tillbaka nivåerna från 2017/18.

Det man idag får för cirka 20 miljoner GBP är primärt spelare från The Championship. Ett litet axplock Jarren Bowen från Hull till West Ham 22 miljoner GBP, Aaron Ramsdale Bournemouth till Sheffield U 20,5 M, Adam Webster Bristol C till Brighton 20 M, Rhian Brewster från Liverpool till Sheffield U för 24. Faktum är att när Aston Villa köper en av de ledande målskyttarna från förra säsongens upplaga av The Championship Ollie Watkins fick de betala 31 M GBP,  vilket inte är långt ifrån de europeiska toppnivåerna för 10 år sedan.

Manchester City har under de sista 2-3 åren vägrat att betala upp rejält för spelare. Nivåerna man stannat på är på runt 60 miljoner GBP vilket man betalt för Mahrez, Laporte, Rodri och nu senast för Ruben Dias. Stora pengar för bra spelare men inga övergångsummor där de sticker ut som extrema. Men sanningen är att priset för spelare har tredubblats sedan investeringen i Sergio Aguero. Skulle City köpt in den 23-årige Aguero idag så skulle han nog kosta ca 100-115 miljoner GBP villet är i paritet med vad A. Madrid betalade för Joao Felix när han sommaren 2019 värvades från Benfica (113 miljoner GBP).

Nu när Aguero är på väg mot den sista dansen och måste ersättas så är det bara och inse att en Håland kostar 100 miljoner pund och vill man inte betala den summan så kan man natuligtvis chansa och köpa en ung och lovande från Sydamerika men det kommer ta tid för spelaren att acklimatisera sig i Europa och sedan gäller det naturligtvis att spelaren skall lyckas. 

Samma logik gäller för en ersättare till David Silva. Han kostade 26 miljoner GBP 2010 och i nuläget får man betala 75-80 miljoner för en spelare med dessa kvaliteter.

Slutsatsen är att om City även fortsättningsvis vill vara med och slåss om titlar så måste plånboken lättas rejält för att få in nödvändig offensiv kraft.

 

John Talbot2020-12-13 12:53:00
Author

Fler artiklar om Manchester C