Lagbanner
Andy Cole & Dwight Yorke – Probably the best partnership in the world
Old Trafford har sett många anfallare - men Yorke och Cole var helt outstanding.

Andy Cole & Dwight Yorke – Probably the best partnership in the world

Andrew Alexander Cole och Dwight Yorke spelade tillsammans i Manchester United under 3 år och detta är berättelsen om ett av världens giftigaste anfallspar.

Dwight Yorke föddes den 3:e november 1971 i Canaan, Trinidad och Tobago. Han växte upp i en fattig familj på öarna och han råkade sparka sönder sin familjs TV med en fotboll och det skulle dröja en lång stund innan familjen fick ihop tillräckligt med pengar för att köpa en ny. Yorke jobbade på gatan, där han sålde krabbor för att finansiera sitt köp av ett par alldeles egna fotbollsskor.

När Yorke blivit 18 år upptäcktes han av Graham Taylor, som vid den tiden var manager för Aston Villa, när de åkte på försäsongsturné till Västindien. Taylor blev så imponerad av Dwight att han erbjöd honom att komma och träna med Aston Villa som senare ledde till ett permanent kontrakt och han gjorde debut för Aston Villa mot Crystal Palace den 24:e mars 1990, en match som Crystal Palace vann.

Under de 9 år som Dwight Yorke spenderade på Villa Park, spelade hans mestadels högerytter fram till säsongen 1995-1996, då flyttades han upp till anfallet och blev sedermera en av Premier Leagues bästa anfallare. Yorke spelade även en stor del i att Aston Villa kunde ta hem Ligacupen 1996, när Villa slog Leeds i finalen med 3-0 och där hamnade Yorke i målprotokollet.

Den 30:e september 1996 gjorde Yorke ett hattrick mot Newcastle och det var där som intresset från Manchester United väcktes till liv och i augusti 1998 köptes han till Old Trafford och Manchester United för £12,6 miljoner pund.  

Andrew ”Andy” Alexander Cole föddes den 15:e oktober 1971 i Nottingham, England. Han började sin karriär i Arsenal, där han år 1990 gjorde sin enda match för representationslaget. Säsongen efter det blev han utlånad till Fulham och sedan såldes han till Bristol City, där han gjorde 20 mål på 43 matcher.

I februari 1993 köpte Newcastle United Andy Cole för £1,75 miljoner från Bristol City. Han hade gjort sig känd (även bland Premier League lagen) med sin målfarlighet och bevisade detta omgående i Newcastle – då han på de tolv första matcherna gjorde – ja just det, tolv mål, varav två hattricks.

Säsongen 1993/1994 gjorde Cole det smått otroliga 34 mål på 40 mål under Newcastles första säsong i Premier League som man slutade på en hedersam 3:e plats vilket innebar direktkvalificering för UEFA-Cupen, det första kom ironiskt nog mot Manchester United på Old Trafford. Han gjorde 41 mål under den säsongen totalt och slog därmed Hughie Gallachers 70-år långa rekord.

Den 10:e januari 1995 blev Cole såld till Manchester United i en affär värd £6,25 miljoner + Keith Gillespie – vilket var ett nytt transferrekord.

Tiden tillsammans i United

Till säsongen 1998/1999 hade Cole etablerat sig som förstavalet i Manchester Uniteds anfall och nu väntade tuff konkurrens då Dwight Yorke, Teddy Sheringham och Ole Gunnar Solskjaer köptes in till klubben. Men det visade sig att Coles nya anfallspartner hette Dwight Yorke och under den säsongen gjorde de 53 mål tillsammans och blev ett av världens mest fruktade anfallspar, när man gjorde mål på bortaplan mot Barcelona och man behöll formen hela säsongen ut och man spelade hela tiden med one-touch och det hela slutade med att man trodde att de hade en telepatisk förståelse för varandras rörelser. Men det var mest Cole som stack ut och gjorde de mer avgörande målen – målet som innebar Premier League titeln den säsongen, målet som tog United till Champions League finalen 1998/1999 mot Juventus i semifinalen på Stadio Delle Alpi.

Dwight Yorke lämnade United 2002, medan Andy Cole lämnade United 2001. Tillsammans gjorde de under säsongen 1998/1999 – 35 mål i ligan (United gjorde 80 mål i ligan).

Ginger Prince, Red-Roy, Wall och krönikör Gustaf Granqvist bjuder på sina åsikter om detta enastående radarpar.

1. Är Dwight Yorke och Andy Cole det bästa radarpar som Manchester United har haft?

Ginger Prince

Ja, absolut. De var så otroligt samspelta, nästan på en telepatisk nivå. Fantastiskt att se.

Krönikör Gustaf Granqvist

Att jämföra långt tillbaka rent historiskt sett är ju totalt sett komplett omöjligt i mina       ögon. Men absolut,faktum är ju att dom två tillsammans producerade en sjujävla massa mål. Så i modern tid och rent statistiskt så stämmer det definitivt!

Wall

Väldigt svårt att säga. Vi, Manchester United, har haft många bra anfallare och/eller anfallspar genom åren. Att säga att just de var bäst, är att förringa de andras insats och kvalitéer. Men firma Cole/Yorke, var omringade av bra spelare och kompletterade varandra väldigt bra. Det måste man också ha i åtanke. Men tillsammans med var de odödliga. Om jag inte hade vetat bättre, hade jag trott att de var enäggstvillingar.

Red-Roy

Helt klart, vi har nog aldrig haft ett anfallspar under dem här dryga 22 åren som jag har följt laget som haft ett sådant telepatisk förmåga på plan som dessa två, titta bara på en repris i matchen mot Barcelona, hur många par har ni sett på plan som kan göra sådana saker med en boll? Någonting som karaktäriserade York/Coles spel och samförstånd med varandra berodde helt enkelt på att dem tänkte likadant, deras typiska " Hopp över boll" var en av flera bevis.

2. Finns det någon i dagens United som är lika Cole eller Yorke i sitt spelsätt?

Ginger Prince

Inte riktigt, nej. Men man kan jämföra de som anfallspar med ett annat anfallspar, och då väljer jag nog Rooney/Hernandez som jag tycker fungerar alldeles utmärkt ihop. Vi lär dock inte se en duo som Cole/York på ett bra tag.

Krönikör Granqvist

Som jag ser det, men det får jag säkert skit för, så påminner både Welbeck och Hernandez om Yorke såväl som Cole. Snabba kombinationer, ofta på rätt plats även om Welbeck kanske är en spelare som tar mer hemjobb än vad Firma Yorke/Cole gjorde. Så när frågan kommer på uppstuds svarar jag Hernandez.

Wall

Det är också väldigt svårt att säga. För det att Cole/Yorke spelade med spelare som inte spelar idag. Och utifrån vilka spelare man spelar med och med vilket spelsystem, agerar man olika och har olika roller. Spelare som Cole och Yorke, är spelare från en svunnen tid..

Red-Roy

Kan tycka att Rooney påminner lite om Cole i sitt spel, men även glimtar av Yorke, Yorke befann sig ganska ofta ganska nära straffområdet, någonting som Rooney har för vana att inte göra, utan istället irra runt sig på diverse backposition, till min förtret. Men själva förmågan att läsa spelet som en forward, split vision och distinkta avslut så är Rooney ganska så lik dessa.

3. Vem är bäst – Andy Cole eller Dwight Yorke?

Ginger Prince

Lika bra.

Krönikör Granqvist

Sorgligt nog är det omöjligt att svara på för mig. Den ena var i mångt och mycket en förutsättning för att den andra skulle prestera på topp. Så jag svarar socialdemokratiskt att det inte går att välja.

Wall

Andy Cole har alltid varit en favorit hos mig. Men även Dwight Yorke. Vem kan säga nej till Dwight Yorke när han tar fram sitt patenterade leende? Men om jag ska vara seriös, är det två spelare som är likvärdiga i mina ögon. Två spelare som för alltid kommer att ha en stor plats i mitt United-hjärta.

Red-Roy

Omöjligt att svara på, båda var giftiga även om den ene droppade lite längre ner i banan, utan den andre så skulle den ene tappat över 60 procent av sin målfarlighet enligt mig, dem två kompletterade varandra helt otroligt.

Christian Bolinbolin_1991@hotmail.com2011-09-05 22:42:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter straffsegern mot Arsenal
Inför: Arsenal – Manchester United