Lagbanner
Fem tankar efter vinsten i FA-cupfinalen
Ett perfekt avslut inför sommaruppehållet!

Fem tankar efter vinsten i FA-cupfinalen

Uniteds ungdomar ledde vägen när man fick revansch från fjolårets final. En finalvinst som betyder att United kommer att spela Europa League nästa säsong och att klubben tar sin 13:e FA-cup. Detta var en seger som Uniteds supportrar förtjänade efter säsongen som var.

1. En krigarinsats
Ingen blev väl förvånad att City hade övertaget med bollen och United behövdepå förhand göra en otrolig defensiv insats. För att United skulle lyckas behövdes en perfekt prestation på alla sätt. Jag tyckte på laguttagningen att det blev tydligt att United skulle spela på omställningar och ett kompakt försvar. Amrabat i mitten och Bruno som falska nia var tydliga indikationer på det. Jag blev förvånad över vilken prestation som United står för! Carringtons ungdomar visade vägen. Garnachos konstanta löpande som gav utdelning, Rashford som utmanade Walker och Mainoo som var iskall som vanligt. Garnacho och Mainoo gjorde mål i FA-cup youth finalen 2022 och duon gjorde mål på Wembley. Resten av matchen handlade enbart om vilja. Vågor efter vågor av ljusblått kom mot Onana och Unitedförsvaret. Frågan var inte om City skulle göra mål men när. United red ut stormen och krigar till sig en titel och får revansch från förra året. Äntligen fick vi se pannben av Unitedspelarna för att hålla ut för en seger. 

2. Martínez och Varane återförenade till sist
För sista gången skulle Martínez och Varane spela tillsammans i Unitedtröjan. Det kändes betryggande att för en gångs skull ha två renodlade mittbackar tillsammans på planen. Om United skulle vinna finalen krävdes det en prestation från fjolårets ordinarie mittbackslås. Martínez höll inte hela matchen men hade koll på Haaland och det märktes på spelet att argentinaren var på planen. Varane gjorde också en stormatch och fick ett värdigt avslut på sin Unitedkarriär. Merci Varane!

När United gick upp med två mål tänkte jag direkt tillbaka till semifinalen. Om man tappar tre mål mot Coventry så bör City även kunna vända på detta. Jag förberedde mig mentalt för den eventuella kraschen. Det fanns även paralleller till matchen på Ethiad. United tog ledningen i första halvlek och City vände i andra halvlek. Hela försvaret i sig stod upp bra men jag tror United inte hade vunnit finalen om det inte var för Varane och Martínez. Förutom mittbacksduon så ledde Bruno laget som en äkta kapten idag och var också helt avgörande i dagens vinst.

3. Amrabat: En oväntad finalhjälte
Marockanen har varit ett misslyckat lån från Fiorentina. Jag tycker han inte har lyckats under sin i tid för United och kommer antagligen inte vara kvar nästa säsong. Men när det gällde som mest steppade han upp och var antagligen matchens lirare. Han var överallt på planen idag och gav stöd till försvaret. Jag tyckte han var viktig framför allt i slutet för att ge stöd till Wan-Bissaka på högerkanten efter Doku byttes in. Erik ten Hag gjorde rätt val idag att starta Amrabat på mittfältet. Det tråkiga är att vi inte fick se detta tidigare av mittfältaren.

4. Rashford vs Walker
Det blev en match i matchen mellan Rashford och Walker i flera löpdueller. När City och United möter varandra brukar landsmännen alltid ha sina fajter. På Ethiad smällde Rashford till med en kandidat till säsongens mål. Idag tycker jag att vi fick se det bästa av Rashford. Han utmanade Walker hela tiden med löpningar, var säker med bollen och hade en bra arbetsnivå. När Rashford spelar så här med självförtroende visar han vilken påverkan han kan ha i laget. Han saknade bara målet. I andra halvlek försvann Rashford ur matchen när United blev nertryckta. Men jag hoppas att detta kan vara något som han kan ta med sig till nästa säsong.

5. En titel trots allt
United har gjort sin sämsta säsong i modern tid med en åttonde placering i Premier League . Det har varit en tuff säsong i alla aspekter som har varit krävande som supporter. Uttåget ur Champions League där man blev sist i gruppen är en av de största misslyckande på länge. Men det har funnits stunder av eufori. Amads sena avgörande mot Liverpool och framtidstron med Carrington. Att få revansch mot City och en FA-cuptitel räddar såklart inte säsongen helt men ger oss hopp om framtiden. Vi kommer spela Europa League nästa säsong och får fira vår 13:e FA-cup. Uniteds herrar gjorde som damerna för två helger sen. Vi verkar att trivas på Wembley. 

Vi vet inte vem som kommer leda laget nästa säsong och vilka spelare som kommer vara kvar. Alla de problemen tar vi i framtiden. Idag njuter vi och konstaterar att Manchester är och alltid kommer vara rött!

Har ni fått ner pulsen än? Idag är det underbart att hålla på Manchester United! Vad är dina tankar om finalvinsten? Skriv era tankar nedan.

GGMU

Eric Länje2024-05-25 19:04:46
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham