Lagbanner
Inför: Crystal Palace – Manchester United
En klurig match väntar i södra London

Inför: Crystal Palace – Manchester United

United åker till södra London för att ta sig an Crystal Palace på Selhurst Park. Chansen för Europa League nästa säsong finns fortfarande kvar men då krävs det att United går rent för att utmana Tottenham. Finns det något kvar i Uniteds tank för en sista push?

Manchester United
United har varit fortsatt svajiga i ligaspelet. En icke övertygande vinst mot Sheffield United och ett kryss mot Burnley gör att United ligger sex poäng bakom Tottenham på femte platsen. Resultaten har gått i Uniteds fördel men ”The Red Devils” har inte lyckats ta vara på chanserna. Alla sena insläppta mål har blivit kostsamma.

Det som finns kvar att spela om förutom Europaspel är FA-cupfinalen. Prestationerna har haft en nedgående trend och framtill finalen den 26 maj gäller det för United att bygga upp något för att kunna utmana Man City spelmässigt och mentalt. En vinst mot Palace skulle ta United upp på en sjätte plats.

Erik ten Hag sa på presskonferensen att Marcus Rashford och Scott McTominay båda är tveksamma till spel. Mest oroväckande är Bruno Fernandes status som fortfarande är oklar och förhoppningsvis portugisen tillgänglig imorgon kväll. Under söndagen kom det fram att Harry Maguire kommer att missa tre veckor med en muskelskada. Lite glädjande är att Johnny Evans förväntas vara tillbaka. Annars är det en lång skadelista på backlinjen med Victor Lindelöf, Raphael Varane, Lisandro Martínez, Willy Kambwala, Luke Shaw och Tyrell Malacia.

Min startelva (4-2-3-1): Onana – Wan-Bissaka, Casemiro, Evans, Dalot – Mainoo, McTominay– Garnacho, Fernandes, Antony – Højlund

Motivering:
Det är svårt att veta om McTominay eller Fernandes kommer vara redo. Men om de finns tillgängliga vill jag att United ställer upp så här på måndagskvällen. Evans kliver in för att bilda ett mittbackslås tillsammans med Casemiro. Långt ifrån optimalt men det är vad som finns att arbeta med. Evans passningsfötter och rutin är också välkommet för att bidra med lugn i försvaret. McTominay vill jag gärna se bredvid Mainoo då skotten bidrar med löpningar, duellspel och fysisk. Skotten har varit ett mer stabilt alternativ än Casemiro på mittfältet. Antony får behålla sin plats då han gjorde mål senast och förhoppningsvis är brassen i en uppåtgående formkurva. Skulle Fernandes vara skadad vill jag gärna se Mount som tia. Mer om portugisen och engelsmannen senare.

Crystal Palace
Oliver Glasner ersatte Roy Hodgson i februari och österrikaren har fått i gång Crystal Palace. I sina första tio matcher som huvudtränare har det blivit fyra vinster, tre kryss och tre förluster. Palace kommer att gå in till mötet fulla av förtroende då man har plockat tio poäng i de senaste fyra matcherna.

Palace kommer ha chansen att göra en dubbel över United för första gången någonsin. I höstas på Old Trafford löste Londonlaget en 1–0 vinst med ett mål av den danske mittbacken, Joachim Andersen. Mycket talar för att Palace kommer att göra livet surt för United då man stod för bra prestationer i vinsterna mot Newcastle och Liverpool.

På skadesituationen finns det två glädjande besked för Palace då både Eberechi Eze och Marc Guehi ska finnas tillgängliga igen. Annars är Sam Johnstone, Cheick Doucoure, Jefferson Lerma, Rob Holding och Matheus France alla otillgängliga för spel.

Trolig startelva (3-4-2-1): Henderson – Andersen, Clyne, Richards – Mitchell, Muñoz, Hughes, Wharton – Olise, Mateta, Eze

Tre snackisar inför matchen

1. En klurig bortaarena
Selhurst Park brukar vara en arena som alltid bjuder upp till dramatik när United är på besök. Den mest omtalade händelsen är Eric Cantonas ikoniska Kung Fu-spark. En av mina personliga favoriter är Nemanjas Matics sena avgörande när han slår till med en volley. Förra säsongen kvitterade Michael Olise sent med en frispark i 91:e minuten. United har haft det svårt att vinna på Selhurst Park och vann senast på arenan juli 2020.

Crystal Palace under Oliver Glasner har sett ut som ett helt annat lag. Mittfältsduon Eze och Olise har kommit i gång på riktigt och har fina kvalitéer som gör att de kan utmana alla lag. Formstarke Jean Phillipe-Mateta är också en spelare som United måste hålla koll på, då fransmannen inte behöver många lägen för att avgöra matcher. Allt tyder på en svår match i huvudstaden.

2. Vem ska ersätta Fernandes?
United kan bli utan lagkaptenen mot Crystal Palace. Fernandes har varit en viktig spelare hela säsongen och United har varit bleka utan sin lagkapten. Jag har svårt att se hur United ska fungera utan honom på planen. Uteblir portugisen så kommer Mason Mount antagligen kliva in som tia, vilket var en roll som han trivdes i Chelsea. Men engelsmannen har inte lyckats komma upp i någon toppform i årets säsong med inkonsekventa spelminuter, skador och prestationerna. Det blir en stor utmaning för honom som han måste ta vara på.

3. Fyra matcher kvar inför finalen
Erik ten Hag sa efter krysset mot Burnley att Manchester United är en av ligans mest dynamiska och underhållande lag. Nederländaren har delvis rätt då det tenderar att bli underhållande med all dramatik men Uniteds spel har varit långt ifrån dynamisk eller övertygande. Jag ser resten av säsongen vara en startsträcka för att kunna ge oss själva chansen i finalen mot City.

Jag tror att United kommer att ha det svårt att lösa europaspel nästa säsong och det kan bli som 2014 när man slutade sjua under Moyes. Därför får finalen ökad betydelse då hela säsongen kommer att bära eller brista på Wembley. United har fyra svåra matcher framför sig med Crystal Palace, Arsenal, Newcastle och Brighton. Om man ska kunna få med sig något ur dessa matcher måste något drastiskt ske för att ge hopp inför finalen och kommande säsong.

Tips: 1-2: Mateta, Garnacho, Højlund
Arena, datum och matchstart: Selhurst Park 6/5, 21:00
Turnering: Premier League, omgång 36
Stream: Viasat Premium, Viaplay

Lämnar United huvudstaden med tre pinnar i bagaget eller blir det ännu en svag prestation? Skriv nedan vad ni tror inför mötet mot Crystal Palace?

GGMU

 

Eric Länje2024-05-05 20:30:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham