Lagbanner
2022-10-27 21:00

Manchester U - FC Sheriff Tiraspol

Inför: Manchester United - Sheriff Tiraspol
Har Manchester United förlåtit Ronaldo?

Inför: Manchester United - Sheriff Tiraspol

Moldaviska Sheriff Tiraspol kommer på Europa League-besök till Old Trafford. Ett kryss räcker för att Manchester United ska säkra avancemang – men en vinst krävs för chans till gruppseger. Och tre poäng ska väl inte vara något problem här?

Manchester United:
En poäng borta mot Chelsea i lördags borde ha blivit tre. United körde över hemmalaget i den första halvleken ända tills Graham Potter tvingades agera och byta formation. Men efter en sen, otroligt onödig, insläppt straff kunde till slut Casemiro stånga in den välförtjänta kvitteringen på tilläggstid. Galna glädjescener utspelade sig på Uniteds bortasektion när brassen passionerat skrek ut sin eufori tillsammans med tillresta bortafans. En av de klart mäktigaste stunderna hittills den här säsongen!

Men snackisen inför den matchen handlade givetvis om en viss Cristiano Ronaldo. Portugisen vägrade att bytas in mot Tottenham och lämnade Old Trafford innan slutsignal, vilket resulterade i att han inte blev uttagen i truppen mot Chelsea. Istället fick han träna på egen hand, enligt uppgifter. Men Erik ten Hag verkar i veckan ha pratat ut med Ronaldo och portugisen ska nu vara tillbaka i träning med A-laget, enligt Manchester Evening News. Erik ten Hag bekräftade även under onsdagens presskonferens att Ronaldo kommer finnas med i matchtruppen mot Sheriff – men det återstår att se hur mycket speltid portugisen får.

Någon som däremot inte kommer finnas med på torsdag kväll är den skadade mittbacksgiganten Raphaël Varane. Fransmannen kom snett in i en duell mot Chelsea och vred sig i smärtor. Efter en stunds läkarbehandling på planen kom även tårarna från Varane, vilket inte bådar gott. Han insåg nog redan där och då vilken typ av skada han ådragit sig och att VM-slutspelet i Qatar nästa månad nu är i fara. Självklart är detta otroligt olyckligt och en jättesmäll för United, som verkligen fått ut det bästa från Varane den här säsongen. Däremot blir det intressant att se vem som nu tar fransmannens plats – Victor Lindelöf eller Harry Maguire?

På tal om Maguire så är vår kritiserade lagkapten nu tillbaka i träning efter skada. Även Donny van de Beek och Aaron Wan-Bissaka har synts till på träningsbilder efter deras respektive skador. Om dessa spelare är matchredo till på torsdag återstår dock att se. Erik ten Hag meddelade nämligen under onsdagens presskonferens att trions medverkan kommer att utvärderas efter lagets sista träningspass. Vad som däremot är säkert är att Anthony Martial fortfarande är skadad och inte kommer finnas med i truppen mot Sheriff.

Min startelva (4-2-3-1): de Gea – Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Malacia – McTominay, Fred – Sancho, Fernandes, Elanga – Rashford

Motivering:
Det är inte helt lätt att formera laget inför morgondagens match. Sheriff lär med största sannolikhet parkera bussen på Old Trafford och försöka försvara sig till ett resultat – likt Omonia nästan lyckades med för två veckor sedan. Att rotera allt för mycket kan därför bli kostsamt, men jag hade gärna sett att ten Hag vågade vila några startspelare.

Om Maguire och Wan-Bissaka är spelredo hade jag gärna sett dem två starta. Diogo Dalot och Lisandro Martínez har spelat väldigt mycket den senaste tiden, och dessa två herrar kommer bli otroligt viktiga i de sista matcherna fram till VM. Därför hade jag gärna sett att de fick stå över torsdagens match. Jag hade även gärna velat se Tyrell Malacia på vänsterbacken – det är en perfekt match för honom att bevisa sina kvalitéer igen.

På mittfältet resonerar jag som så att superduon McFred borde göra jobbet mot ett lag som Sheriff. Både Casemiro och Christian Eriksen förtjänar således en vila.

I anfallet måste Anthony Elanga få chansen. Svensken är ett toppenalternativ att slänga in i en sådan här match istället för någon av Sancho, Rashford eller Antony. Jag hade valt att vila Antony av dessa tre, för att istället få igång Sancho på en kant och fortsätta med Rashford på topp. För trots att Ronaldo är tillbaka i truppen tycker jag inte att han har gjort sig förtjänt att starta den här matchen. Han kanske kan få ett litet inhopp – om han nu vill bli inbytt den här gången.

Sheriff Tiraspol:
Det har hänt grejer i Tiraspol under de senaste dygnen. Efter att det moldaviska topplaget förlorade mot ligatvåan Petrocub i söndags, valde huvudtränare Stjepan Tomas plötsligt att avgå igår tisdag. Beslutet verkar ha kommit som en blixt från klar himmel, men Tomas menade att ”det var hans fel att spelarna var så fokuserade på Europa League-mötet mot United, att de inte presterade i söndagens förlust”. Och fortfarande finns det ingen ny sheriff i stan – man har ännu inte presenterat en ny tränare.

Men trots det rådande kaoset leder Sheriff Tiraspol Moldaviens ”Super Liga” med marginal. Efter tolv spelade matcher har man endast förlorat en match, vilket givetvis var just den i söndags. Trots starka siffror i ligan är det däremot tydligt att formen och fokuset inte är på topp just nu. Kanske är det därför helt rätt tidpunkt för Manchester United att möta moldaverna just denna torsdagskväll?

I Europa League har Sheriff förlorat tre av sina fyra spelade matcher. Real Sociedad slog moldaverna både borta och hemma, medan United fick med sig en stabil 2-0-vinst i Tiraspol. Sheriffs vinst kom i premiäromgången mot Omonia, där man på ett imponerande sätt slog det cypriotiska laget med 3-0 borta. Men med endast tre poäng på kontot är avancemang i Europa League nästintill orimligt. Istället har man goda chanser på att säkra tredjeplatsen i gruppen och avancera i Conference League-slutspelet.

Men Sheriff Tiraspol har skrällt tidigare i Europa. Förra säsongen spelade man Champions League-fotboll i samma grupp som bland andra Real Madrid. Och faktum är att Sheriff faktiskt slog Madrid-laget på Santiago Bernabéu med 2-1, vilket skapade stora rubriker. Som bekant gick ju sedan Real Madrid och vann hela turneringen, vilket verkligen visar på att Sheriff Tiraspol uppenbarligen kan slå vilket lag som helst när de har sin dag.

Trolig startelva (3-5-2): Celeadnic - Kiki, Radeljic, Heron - Guedes, Badolo, Salifu, Diop, Kpozo - Akanbi, Atiemweren

Tre snackisar inför matchen:

1. Har Ronaldo förlåtits?

Erik ten Hag har ett stort och viktigt beslut att fatta inför torsdagens match: ska Cristiano Ronaldo spela? Det sägs ju att de två herrarna har pratat och att situationen nu ska vara löst. Under onsdagens presskonferens bekräftade även ten Hag att Ronaldo kommer att ingå i matchtruppen mot Sheriff – men kommer han spela? United har det tunt på anfallssidan och Rashford hade nog mått bra av en vila. Samtidigt har Ronaldo betett sig oerhört barnsligt och varit avstängd från A-lagsverksamheten för bara några dagar sedan. Så hur resonerar Erik ten Hag?

Med tanke på den auktoriteten som holländaren har visat upp i Manchester United, skulle jag faktiskt bli förvånad om Ronaldo fick starta den här matchen. Erik ten Hag är inte rädd för att ta ”kontroversiella” beslut – och han kan mycket väl ta ett sådant imorgon. Jag tycker däremot inte att det vore kontroversiellt med tanke på hur Ronaldo har betett sig. Istället vore det faktiskt ett mycket vettigt beslut att sätta portugisen på bänken och kanske, men bara kanske, ge honom ett litet inhopp. Så länge han inte vägrar bli inbytt, förstås.

2. Vem tar Varanes plats?
Med en förmodad allvarlig skada på Raphaël Varane blir nu en mittbacksplats plötsligt ledig i Manchester United. Både Harry Maguire och Victor Lindelöf är såklart väldigt sugna på att visa upp sig – något de inte direkt har fått chansen att göra den senaste tiden. Martínez och Varane har nämligen gjort det fantastiskt bra som mittbackspar, samtidigt som både Lindelöf och Maguire tampats med skador. Men nu är frågan: vem ska ta Varanes plats?

Även om Harry Maguire precis börjat komma tillbaka från skada kommer han nu vilja få så mycket speltid som möjligt inför VM-slutspelet i Qatar nästa månad. Victor Lindelöf har samtidigt gjort det bra när han har fått chansen, så jag ser det som en hyfsat jämn kamp om Varanes vikariatplats. Erik ten Hag kommer definitivt hålla ett extra öga på den som får chansen mot Sheriff, och det ska bli intressant att se vem som får förtroendet – både imorgon, men även i de återstående matcherna fram till VM.

3. Hur mycket rotation blir det?
Det ska även bli väldigt spännande att se hur Erik ten Hag tar sig an den här matchen. Jag är övertygad om att han kommer gå för gruppseger, och då krävs två raka vinster i de sista Europa League-matcherna. Men i ett tätt spelschema är det här en av få möjligheter där United kan rotera – frågan är bara hur mycket man vågar göra det imorgon. Personligen hade jag gärna sett att ten Hag vågar starta med i alla fall några spelare som annars inte är ordinarie, för att sedan kunna byta in startspelare om det behövs.

Men det blir inget lätt beslut. Om United roterar och vinner, kommer holländaren anses vara ett taktiskt geni. Men om United roterar och inte får med sig alla tre poäng, kommer Erik ten Hag idiotförklaras och anklagas för att ha underskattat motståndarna. Gränsen mellan att framstå som dum eller smart när det kommer till rotation är således hårfin – något som kloka ten Hag såklart har koll på. Därför hoppas jag att han ändå vågar rotera, men samtidigt har kapital på bänken om det skulle behövas.

Tips: 2-0 (Elanga, Ronaldo)

Arena, datum och matchstart: Old Trafford, torsdag 27 oktober kl 21:00
Turnering: Europa League, matchdag 5
Stream: Viaplay

Sebastian LuukTwitter: @sebastianluuk2022-10-26 21:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham