Midnight How(e)ling

Midnight How(e)ling

Eddie Howe är officiellt Newcastles nya tränare.

Eddie Howe presenterades under gårdagen via officiella kanaler som Newcastles nya tränare. Här nedanför följer några av mina tankar kring den här anställningen. 


Kittlandet av Pandoras ask

Det går med facit i hand att blicka mot ledningen med något kritiska ögon om man så vill. Att dra igång en sådan långvarig process med att hitta en ny tränare för att sedan landa på den mest tillgängliga och uppenbara kandidaten är lite av ett anti-klimax. Många har jämfört Newcastles agerande med Tottenhams i somras och fruktar att liknande konsekvenser kan komma att ske som resultat. Jag kan tycka att det var lite fräckt och även härligt att Newcastles ledning spände bröstkorgen och försökte locka tränare av en väldigt hög status. Samtidigt går det att kritisera dem för naivitet att de trodde att en sådan som Unai Emery skulle offra sin jobbsäkerhet i Villarreal för att komma till Newcastle i detta läge där man inte bara ligger nästsist i Premier League utan också saknar en tydlig klubbstruktur. Man har ingen officiell sportchef ännu utan gamle Boltonchefen och Big Sams radarpartner Frank McParland sitter i en något diffus konsultroll som skulle kunna definieras som "temporär sportchef". Mike Ashleys partner in crime, Lee Charnley sitter just nu kvar i sin roll som teknisk direktör men detta är endast temporärt under övergångsperioden som man nu befinner sig i. Men det är väldigt logiskt att Emery inte skulle se detta som en värdig chansning att göra för tillfället. Han var trots allt inte utan jobb och sannolikheten till misslyckande är relativt hög. 

Jag är dock inte särskilt oroad över att Newcastle kanske hamnar i Tottenhams situation från i somras. Jag ser detta som väldigt osannolikt. Tottenham befinner sig i en helt annan position i fotbollshierarkin. Sedan Daniel Levy klev in har Tottenham gått från en klubb där en 7:e plats är helt okej till att befinna sig i en situation där en 7:e plats betraktas som ett praktfiasko. Och att de förhandlade med Antonio  Conte i somras för att sedan nöja sig med Nuno Santo ledde till en psykologisk baksmälla. Nuno kom in utan något förtroendekapital överhuvudtaget hos varken spelarna eller supportrarna. Ett omöjligt uppdrag på många sätt. 

Men Newcastle är en annan klubb. Under 20 års tid i princip har man anställt avdankade tränare med sina bästa år bakom sig. Graeme Souness, Big Sam, Steve McClaren, Joe Kinnear, Steve Bruce, Alan Pardew. Att få in en av Englands mest intressanta unga tränare ses som ett klart fall framåt oavsett vilken plats han hade på Staveleys lista. Det är bara titta på reaktionerna på sociala medier, 98% av reaktionerna från Newcastles trogna har varit väldigt positiva till anställandet av Howe. Egentligen 100% för jag har inte sett en enda negativ reaktion men jag utgår från att de måste existera och därför säkrar jag upp med 98%. 

Så att de ska bli samma negativa psykologiska effekt för supportrarna i nordöst som anställandet av Nuno ledde till för Spurs lojalister är inte särskilt sannolikt. Howe kommer känna av supporten och glöden från St James' Park. 

Att denna anställning ska leda till samma negativa effekt hos spelarna som Tottenhams sommaranställning gjorde känns inte heller särskilt sannolik. Innan Staveley gick vidare med förhandlingarna ska hon ha tagit kontakt med några av spelarna i Newcastle för att fråga dem om Howe. En av spelarna var Matt Ritchie som hade Howe som tränare i Bournemouth och Ritchies vittnesmål om Howes ledarskap och metodik ska ha varit starkt bidragande till att man valde honom. Ritchie ska enligt fler än en källa ha öst beröm och lovord över sin forna tränare. 


Ritchie sägs vara nöjd med att återförenas med sin gamla tränare. 


The Newcastle way

Eddie Howe predikar en offensiv fotboll som går att jämföra med den fotbollen som Graham Potter kör med i Brighton. Man försöker vara ett bollförande lag som attackerar med tempo. Ett så kallat offensivt bollinnehav med ett rörligt mittfält och offensiva ytterbackar som väller fram längs kanterna. När Bournemouth fick till det var de ett väldigt sevärt lag och när man tänker tillbaka på det så här i efterhand så är det faktiskt otroligt imponerande av Howe att han lyckades med detta. Att han kunde få till den här fotbollen med spelare som Lewis Cook, Dan Gosling, Andrew Surman med flera på mittfältet. I teorin borde det inte ha varit möjligt. Newcastle i mitt tycke har ett klart bättre lag, spelare för spelare än vad Bournemouth någonsin hade under Howes tid. Om Eddie skulle lyckas få till en likartad fotboll nu och hålla Newcastle kvar i Premier League dessutom så kan han bli den mest älskade tränaren på St James' Park sedan Sir Bobby Robson. Newcastlesupportrar suktar efter en fotboll som de kan identifiera sig med. Man är trött på att behöva ta till en cynisk mentalitet och komma med ursäkter kring fotbollen som spelas. Lyckas Howe med detta så kommer han att erövra många hjärtan i nordöst. Det kryllar dessutom av spelare som haft en negativ utveckling under Steve Bruce. Om Howe var förmögen att få ut så mycket som han ändå fick ur någon som Dan Gosling så är det väl inte för mycket att hoppas på att han ska lyckas tända liv i Sean Longstaff igen?


Kan Howe rädda Longstaffs karriär?


Some geezer that got Bournemouth relegated

Som många av de mer kompetenta journalisterna pekat ut redan. Eddie Howe stod för verklighetens Åshöjden BK i princip och lotsade Bournemouth från League Two till Premier League med en progressiv och offensiv fotboll och sedan lyckades han hålla kvar dem i högsta serien i fem säsonger trots att de flesta inte gav dem en chans i helvetet att de skulle hålla ens en säsong. Men trots detta verkar han mest vara associerad till den sista säsongen då Bournemouth åkte ur. Det är det enda som majoriteten av den stora massan och mediakåren ser honom som. Mannen som fick Bournemouth nedflyttade snarare än mannen som utförde ett mirakel under 7 års tid lite drygt. 

The Messiah of Dorset

För en mirakelman var verkligen Howe i Bournemouth. När han klev in i klubben som caretaker låg man sist i League Two och hade man ramlat ur den säsongen så hade man förmodligen inte existerat idag då man brottades med stora ekonomiska problem. Howe vände helt och hållet på den skutan på egen hand. Att Bournemouth är vad de är idag, en toppklubb i Championship med siktet inställt på Premier League är enbart tack vare Eddie Howes fantastiska arbete. Han tog Bournemouth till en position där de blev ett attraktivt köp för nya ägare och så blev det också i Championship när en rysk miljardär köpte klubben. Sättet Eddie Howe lyckades utveckla spelare där är inspirerande. Kärnan från Bournemouth var den samma under i princip hela Howes tid där många spelare gick från mediokra League One och Championshipspelare till att bli habila Premier League pjäser. 

Men vad som slutligen ledde till att Bournemouth faktiskt åkte ur var att rekryteringen var för undermålig. När väl kärnan i Bournemouth blev för gammal eller hade nått sin takhöjd och behövde fasas ut så ersatte inte Bournemouth dem ordentligt. Spelarna som värvades var helt enkelt för dåliga eller så passade de inte in i Howes spelsystem och idéer. Howe har fått tagit hela skulden för detta trots att de inte längre är ett ansvar som faller på tränaren. 

Eddie Howe kommer plocka med sig hela sitt tränarteam från Bournemouth vilket kommer innebära att Steve Bruces två assisterande tränare Steve Agnew och Stephen Clemence kommer få lämna klubben. Med andra ord "The era of Steves" är officiellt över. Detta har inte jag någonting emot då jag inte fullt ut förstår exakt vad Agnew och Clemence jobb var utöver att skratta åt Steve Bruces skämt. 

Det har även ryktats om att Howe vill att klubben ska plocka in Bournemouths tekniska direktör Richard Hughes och sätta honom i motsvarande roll i Newcastle. Hughes och Howe är väldigt goda vänner sedan deras tid tillsammans hos "the Cherries" där Hughes hade rollen som rekryteringsansvarig. Här blir man ju en aning skeptisk just på grund av att det var en bristande rekrytering i Premier League som ledde till Bournemouths slutliga fall ut ur den högsta serien. Men å andra sidan måste man också tillkännage att det är en helt annan utmaning att vara rekryteringsansvarig i Bournemouth kontra Newcastle. Bournemouth kopplades ofta ihop med intressanta spelare men fick alltid se sig själv besegrade i budkrigen med större klubbar. Man fick nog ganska ofta nöja sig med 4:e eller 5:e valet på önskelistan så att säga. Newcastle United är en mycket större klubb som har mycket lättare att attrahera bra fotbollsspelare även utan en massiv kassakista från Saudiarabien. Även under Mike Ashleys tid som ägare så hade Newcastle aldrig några problem att locka till sig bra spelare från alla Europas toppligor. 

Personligen tar jag nog hellre Hughes än någon som Michael Emenalo som det ryktas just nu om, delvis eftersom Hughes verkar vara en ganska cool karaktär. Väldigt intresserad av italiensk fotboll då han är en skotte som växte upp i Italien och fostrades i Atalantas hyllade ungdomsakademi. Emenalo tycker jag känns väldigt överskattad och dessutom ska man aldrig anställa människor som endast har erfarenhet av att röra sig med obegränsade resurser och status innan man själv befinner sig i en sådan situation. Leeds United anställde Real Madrids forna chefstrateg Bravo och det gick käpprätt åt skogen. Arsenal anställde Barcelonas före detta sportchef Raul Sanllehi och det gick käpprätt åt skogen. Och ett gäng klubbar anställde just Chelseas förre klubbchef Frank Arnesen på grund av hans jobb där och det gick inte helt otippat käpprätt åt skogen. Emenalo misslyckades dessutom också grovt i Monaco och fick sparken där. Newcastle behöver först och främst en sportchef som har kompetens och förmågan att bygga upp en klubb snarare än att driva en storklubb som redan har bästa möjliga förutsättningar. 

Howe är både kortsiktig och långsiktig. 

Jag har sett flera ha åsikten att Howe nästan främst är anställd av långsiktiga skäl. Att ledningen till och med räknar med nedflyttning och att Howe då är en passande karaktär att bygga någonting nytt omkring när man väl är nere i Championship där han segrat tidigare. Detta ställer jag mig skeptisk till. Howe har fått ett 4-års kontrakt och givetvis är tanken där att han ska fullfölja det. Men jag tror att han lika mycket är en kortsiktig anställning och att den främsta motivationen är att han ska fixa kontraktet i år. Det finns flera argument till varför just Howe är en passande tränare för Newcastle United här och nu. 

Saknaden av en stark struktur - Howe jobbade under tuffa omständigheter i Bournemouth, tuffare än de flesta. Bournemouths resa mot toppen gick fort, för fort för att klubben skulle hinna med. The Cherries hade en av de minsta organisationerna i serien under Howes tid där. Newcastle har skötts av en skeleton crew senaste säsongerna. Man behöver tillsätta en radda nyckelpositioner. Klubben saknar i detta nu en teknisk direktör, en sportchef, en chefsscout med mera. Eddie Howe är van att arbeta under den här typen av svåra förutsättningar där han tvingades utföra ett mycket större jobb i Bournemouth än de flesta andra tränarna behövde i sina respektive klubbar. Detta gör honom specifikt lämpad för Newcastle i nuläget. 

Känner till spelarmaterialet - Det är en en hyfsad turlig slump att Newcastle värvat just flera av Bournemouths främsta spelare i Matt Ritchie, Ryan Fraser och Callum Wilson. Wilson och Ritchie är dessutom två av lagets stora ledare i omklädningsrummet och detta lär garanterat underlätta för Howe och öka på chansen att han kan få till en positiv effekt kortsiktigt som lyfter Newcastle i tabellen. 


Ett virus i den engelska fotbollen 

Eddie Howe är väldigt underskattad. Det är väldigt märkligt hur det är skandal när Frank Lampard sparkas från Chelsea efter att ha utfört ett objektivt uselt jobb där. Det var tydligen ett tecken på hur diskriminerade engelska tränare blir inom Premier League nuförtiden. Steve Bruce blev söndergullad under hela sin tid i Newcastle. Att han blev kallad för "cabbage-head" av någon på twitter var horribelt och det är meningen att man ska gråta blod för hans skull nu samtidigt som Rafael Benitez blir mordhotad var och varannan vecka av supportrarna i Everton. Varför hålls somliga tränare om ryggen i media samtidigt som vissa tränare offras på en gång åt gamarna? Det är ett väldigt märkligt fenomen. Howe är totalt uträknad av många efter en ynka dålig säsong i Bournemouth. Det är bortom bisarrt, och hela det fantastiska arbetet han gjorde innan den säsongen ses som irrelevant. Många bortvisar hans framgång i Championship med att Bournemouth spenderade en del pengar under sista säsongen. Lik förbannat spenderade de endast en droppe av vad exempelvis Wolves gjorde när Nuno tog upp dem därifrån. Och sedan spenderade Wolves 2,6 miljarder på fyra säsonger och slutade som bäst sjua i Premier League för att sedan falla ned mot nedre halvan. Men Nuno Santo hade Tottenham inga problem alls med att chansa på i somras för att koppla ihop det med början på denna texten. Det existerar en sjukdom inom engelsk fotboll som är skadlig. De enorma pengarna som forslats in i Premier League har helt tagit död på den engelska tränarkulturen. Unai Emery exempelvis som var favoriten till detta jobbet tog upp Almeria ur Segundan och höll dem kvar en säsong i högsta serien. Denna bedrift var tillräcklig för att han skulle landa toppjobbet i Valencia. Vincenzo Italiano tog upp Spezia ifjol i Serie B och höll dem kvar en säsong med seriens lägsta budget och detta var bra nog för att han skulle landa ett mycket bättre jobb i Fiorentina den här säsongen. Howe gjorde samma sak med Bournemouth men med skillnaden att han höll dem kvar i flera år. Men lik förbannat var det sett som ett skämt i princip om man föreslog honom som alternativ för Tottenham eller Everton eller någon likartad klubb. England har inte samma slags stolthet och historiemedvetande som Italien till exempel som befann sig i exakt samma situation på 1990-talet då alla pengar fanns i Italien. Då föredrog storklubbarna nere på stöveln oftast ändå den nya, unga och fräscha italienaren framför utlänningen med det kraftfulla CV:et. 

Alla detta är väldigt korkat som sagt men det gör mig samtidigt väldigt nöjd. Det känns bra att Newcastle blir den klubben som ger Eddie Howes hans gyllene biljett att ta sig uppåt i hierarkin. Jag vill dessutom inte ha en tränare som är beundrad av idioter så att Howe är motarbetad och underskattad bland media och motståndarsupportrar gör mig ingenting. Och det kan säkert fungera som en nyttig morot för Howe också att känna att han måste motbevisa sina belackare. 

 

Martin Eliasson 2021-11-09 13:15:00
Author

Fler artiklar om Newcastle

Från Milburn till Shearer till Framtiden: The Geordies