MUWomen’s Barmy Army: November

MUWomen’s Barmy Army: November

Top of the league. Det räcker som ingress va? Då förstår ni att det varit en bra månad i ligaspelet för United, trots väldigt tufft motstånd. Vi tar även en titt på hur läget är i ligacupen och gör en djupdykning på en av de mest framstående spelarna hittills denna säsong, Ella Toone. Häng på!

En inställd match är en match det också. Eller? Med mindre än 24 timmar till avspark i ligacupen mot Everton ställdes matchen in vilket Casey Stoney inte alls var nöjd med. Tydligen var det något bekymmer med taket på Evertons arena, men Stoney menade att United kommit med olika lösningsförslag som inte godtogs. Kanske att Ulf Lundell var något på spåren där kring inställda spelningar och känslor. Nu kommer matchen förmodligen spelas i december istället, något datum är ännu inte spikat.
 
Istället vändes allt fokus till matchen mot Arsenal i ligan. Ett Arsenal som vunnit fem raka matcher, gjort 29 mål och bara släppt in fyra, ett verkligt test för United med andra ord.
När domaren satte pipan i munnen och blåste igång öppnade Manchester-himlen sig och regnet började ösa ner. Något som Unitedspelarna onekligen är vana vid, och det var full fart från början. Hög press och snabb återerövring gjorde att United kom fram i våg efter våg och var etta, tvåa och trea på alla bollar. Den tidiga pressen gör att spelare som Groenen, vilken motor hon är alltså, kommer till sin fulla rätt och jagar livet ur motståndet och körde över landslagskompisen Jill Roord. Arsenal stack upp vid något tillfälle men United kontrollerade första halvlek från start till mål. Christen Press hittade några tidiga avslutslägen, Heath trixade på ena kanten och Ona Batlle tog hand om den andra. Bästa läget i första halvlek får Press när hon är urstark i straffområdet och tvingar fram en fin fotparad av bortamålvakten. Till den andra halvleken byter Stoney in Jess Sigsworth, som gjorde säsongsdebut, något som skulle visa sig vara ett lyckat drag. United fortsatte vara klart bästa laget och när Arsenal efter några byten fick tag på bollen under en period dominerade Amy Turner i Uniteds bakre led. Men det var United som skapade lägen, Ella Toone sköt volley över, Heath drog ett skott i burgaveln och Groenen nickade precis utanför. När Stoney sedan bytte ut både Press och Heath kändes det som att hon kanske ville säkra upp krysset, men så var det inte. Staniforth och James som kom in tog tag i spelet, var lugna med bollen och United fortsatte gå för segern. När James med dryga fem minuter kvar vänder upp på mittplan, spelar fram Sigsworth som kommer som skjuten ur en kanon och hittar in till Toone kommer så äntligen ledningsmålet. Bollen smiter in via stolpen och saken var biff. United slår ett topplag i ligan, håller nollan och går upp i serieledning. Arsenal lyckades aldrig ta sig ur Uniteds presspel. ”Vi ser oss som en familj, när en går i press så följer alla andra med”, som Ella Toone sa till MUTV efter matchen.
 
Med tre oerhört tunga poäng i ryggen piskade Tobin Heath upp stämningen lite extra inför derbyt mot Manchester City i en intervju med New York Times: ”Vi har lärt oss att det bara finns en klubb i Manchester. Vi har lärt oss att Manchester är rött. Det känns som, eftersom City är en modern global klubb, så tror vi i USA att de är en storklubb. Men här i Manchester är de inte en stor klubb”. Älskar att höra sånt!
Nu var det upp till bevis också. United började precis som förra matchen med den höga pressen, vilket fungerade i några minuter. Sedan var det City för hela slanten. Enda ändringen i startelvan var att Sigsworth tog Hansons plats, något som inte fungerade alls. Batlle och Sigsworth hittade aldrig ett samarbete och Stanway och Stokes gjorde lite som de ville mot Uniteds högerkant. City är skickliga på att spela upp bakifrån och när de spelade förbi Uniteds förstapress, vilket de gjorde mest hela tiden, blev det öppen gata mot ett United som inte satt ihop. 1-0 för gästerna kom efter nio minuter när Chloe Kelly höll sig framme efter en hörna, och sedan fortsatt City bara köra. Stanway var ständigt farlig och Sam Mewis dominerade centralt. På stopptid i första utökar City när Laura Coombs kom först på en andraboll och tryckte upp bollen i nättaket. Visst, det skulle varit offside i förspelet till målet, men 2-0 var fullt rättvist.
Till andra halvlek byttes Sigsworth ut och Hanson kom in, precis tvärtemot matchen mot Arsenal men med liknande resultat. Hanson gav ett helt annat understöd till Batlle, hon skapade några hörnor och smällde på i dueller vilket gjorde att United började få grepp över hela plan. I den 54 minuten gav den höga pressen äntligen resultat när City spelade in bollen i eget straffområde och Heath snappade upp den och skickade upp en riktig raket i första krysset. Nu blev det match på riktigt. Båda lagen tog sig fram till lägen, men City såg betydligt mer stressade ut. I kaoset efter en fin hörna av Galton stötte Kirsty Hanson in kvitteringen med en kvart kvar. Matchen öppnade upp sig och det byttes chanser när båda lagen gick för seger. Sista chansen får United när Staniforth nickar en hörna som räddas undan på mållinjen på stopptid. Så himla nära tre poäng, men det blir bara en. Eller bara och bara, efter första halvlek såg det inte ut att bli någon poäng alls. Stoney tog på sig att det inte fungerade i första, men lyckades vända matchbilden till andra och United krigade sig tillbaka. I och med att Chelsea och Arsenals kryssade behåller United förstaplatsen i ligan.
 
Bara några dagar senare var det dags för nytt derby mot City, denna gång i ligacupen. Förutsättningarna var enkla, United behövde tre poäng för att ha möjlighet att nå kvartsfinal och City en poäng för att säkra avancemang. Båda lagen gjorde lite förändringar i startelvan från ligamatchen, där bland annat Katie Zelem och Lucy Staniforth kom in och verkligen tog för sig och spred lugn på mittfältet. Denna gång blev det en betydligt jämnare första halvlek, båda lagen känner på varandra och kommer till några halvchanser men den sista passningen eller avslutet sitter inte. Främst var det när Emily Ramsey i United-målet och kollega Bardsley i andra målet slarvade med bollen vid fötterna det blev farligt. Utöver det är Tobin Heath nära att styra in ett inlägg i mål och Lauren James får till ett bra avslut som tvingar Bardsley till en fin räddning. Båda lagen är betydligt mer försiktiga än förra matchen, väl medvetna om hur det svängde fram och tillbaka då. I andra halvlek försöker United öka passningstempot en aning, har bra tålamod och sätter in stötar när luckor uppstår. City trycks ner när United vinner några hörnor och Heath får ett jätteläge mitt framför mål men dröjer med skottet. När Ellen White och Sam Mewis byts in för gästande City skapas lite mer tyngd och United trycks i stunder tillbaka, men där bak finns Amy och Millie Turner centralt och Batlle och Galton på kanterna med full kontroll. Med bara sekunder kvar av matchen vinner United boll högt och Jess Sigsworth kommer fri men avslutet går rakt på målvakten och matchen slutar 0-0. Ett resultat som inte räcker för United. Men i ligacupen blir det straffar direkt vid oavgjort och en extrapoäng ska delas ut. United sätter straff efter straff och när Ramsey räddat en måste Alex Greenwood sätta Citys femte för att hålla liv i det. Hon drar bollen i ribban och Tobin Heath fick rätt – Manchester är rött!
 
Manchester United 1 – 0 Arsenal
Manchester United 2 – 2 Manchester City
Manchester United 0 (4) – 0 (3) Manchester City (efter straffar, ligacupen)
 
Månadens profil: Ella Toone


Foto: James Boyce

För två månader sedan skrev jag om Ona Batlle, sedan blev hon skadad. Förra månaden skrev jag om Alessia Russo, nu är hon skadad. Denna månad tar vi en titt på Ella Toone, nu kommer hon bli… nej inga såna tankar.
Ella föddes den 2 september 1999 i Tyldesley som ligger mitt emellan Wigan och Manchester. Hon hängde tidigt med sin pappa som tränade det lokala laget Hindsford och intresserade sig snabbt för fotboll. Som sexåring började hon spela för flicklaget Astley & Tyldesley FC och sen har det varit fotboll fullt ut. 2007 provtränade hon med Manchester Uniteds akademi och där blev hon kvar i sex år innan hon flyttade vidare till Blackburn Rovers eftersom det inte fanns något damlag i United. Där började hon snabbt göra ett namn för sig och 2016 skrev hon på för Manchester City och lånades tillbaka till Blackburn. För Soccerbible.com berättar Ella: ”Det var det bästa som kunde hända för min karriär just då. Jag tränade med världsspelare i City under veckorna och spelade sedan 90 minuter för Blackburn på helgerna. Jag utvecklades på träningarna och kunde sedan dra nytta av det i matcherna och få mycket speltid”.
 
I City var det knappt om speltid, debuten kom 2016 i ligacupen och sen blev det ytterligare åtta matcher fram till 2018. Och även om hon spelade för City fanns hela tiden kärleken till United, så när ett damlag startades 2018 fanns inget att tvivla på när Casey Stoney hörde av sig. Casey berättar för Goal: ”Att vi hade möjligheten att få tillbaka henne till United, någon som vet våra värden och som vet vad det betyder att spela för United, och att hon sedan presterar som hon gör är jättebra för klubben och fantastiskt för henne.”
 
Under de två första säsongerna i United spelade hon varenda match, bortsett från tre matcher då hon var avstängd, men det var oftare som inhoppare än som startspelare. Ändå blev det 22 mål på 47 matcher. Denna säsong har hon tagit rejäla kliv och blivit självskriven i startelvan som offensiv mittfältare. ”Jag jobbade hårt på den fysiska delen av mitt spel när vi var i lockdown, jag tror det är en stor del till att jag inte startade lika mycket innan. Nu känner jag mig mycket starkare, Casey har gett mig chansen och jag tycker jag tagit den”, säger hon själv till Goal.
Tagit chansen har hon verkligen, Stoney har inget annat val än att starta henne vecka efter vecka. Hon har gjort den offensiva mittfältspalsen till sin egen med tre mål på åtta matcher. Tidigare har fina intentioner synts i hennes spel, fin teknik, luriga passningar och hårt jobb, men nu har hon verkligen kunnat omsätta det i mer effektivitet samtidigt som hon gör ett stenhårt jobb och löper kopiöst match efter match. Cristiano Ronaldo är den stora idolen och själv har hon nummer sju på ryggen och försöker ta efter hans professionalism utanför plan och hans spel på plan.
 
Hon har tagit sig upp genom de engelska ungdomslandslagen och blev under hösten 2020 för första gången uttagen till a-landslaget. Bara 21 år gammal kommer vi få se en hel massa mer av Ella Toone framöver. Faktum är att bara Millie Turner har gjort fler matcher för United, 58 stycken och Ella har gjort 56, och betydligt fler kommer det bli. Visst är det lite extra härligt när det är en spelare från den egna akademin som springer runt där på plan och glänser.
 
Vad har vi att se fram emot?
 
En tredjedel av säsongen har nu gått och Manchester United är obesegrade och ligger etta i WSL. Chelsea har visserligen en match mindre spelad och kan gå om United på målskillnad, men top of the league är vi. Dessutom har United nu mött de tre stora lagen, vilket gav noll poäng förra säsongen, och kommit därifrån med fem poäng. Dessutom har prestationerna, bortsett från första halvlek mot City, varit urstarka. Utmana om topp tre var målet men frågan är nu om inte United kan sikta ännu högre och verkligen tävla om ligatiteln. Visst är det mycket kvar och vi har topplagen att möta på bortaplan men varför inte sikta högt efter denna fantastiska start. Nu är det nytt landslagsuppehåll innan United är tillbaka i spel den femte december mot Aston Villa, sen är det Reading och därefter Bristol, alla på undre halvan i ligan. På pappret ska det kunna vara tre raka segrar och då ser det verkligen bra ut, City är till exempel fem poäng efter. Vi kan i alla fall konstatera att siktet mot CL är på riktigt och att United är på riktigt.
 
Nu blev det visserligen vinst mot City i ligacupen, derbyvinst är alltid derbyvinst, men eftersom den kom efter straffar innebär det att United är utslagna och den uppskjutna matchen mot Everton blir betydelselös. Ettan i varje grupp går vidare och eftersom det är en grupp som har ett lag mindre är det de två bästa tvåorna räknat på poängsnitt som går vidare. United hade ju den svaga insatsen mot Liverpool i första matchen som nu gör att avancemanget är onåbart. Matchen mot Everton kommer högst troligt spelas mitt mellan två ligamatcher i december, och med tanke på läget i både WSL och ligacupen förväntar jag mig att Stoney i stort sett roterar hela elvan i den matchen.
 
Men en stor rotation betyder inte alls att det är ett dåligt lag United ställer på banan, vi har fått se många prov på bredden denna säsong och hur skickliga spelare det finns att slänga in från bänken. På alla jackor som avbytarna använder står det ”GC” – game changer. Kan kanske låta lite töntigt, men det sänder ändå en signal om att alla i truppen har ett stort värde. Titta bara på Kirsty Hanson och Jess Sigsworth till exempel som hoppade in och såg till att det blev seger mot Arsenal och upphämtning mot City, och hur Amy Turner bossat försvaret när McManus varit skadad.
Som jag nämnde tidigare är Alessia Russo skadad, tyvärr gick baksida lår sönder så pass illa att det krävdes operation och några månaders rehab. Väldigt tråkigt efter hennes lysande start på säsongen, men nu är Lauren James tillbaka och blev för första gången uttagen till engelska landslaget och kan fylla lite av den luckan.
 
Leah Galton har fått flytta ner och spela vänsterback när Abbie McManus, Kirsty Smith och Martha Harris varit skadade, och gjort det med bravur. Vid första anblick kändes det som en nödlösning men frågan är om detta inte kan bli något permanent. Hon har så mycket fart och styrka att hon klarar en mot en situationer, dessutom har hon ju det offensiva spelet i blodet. Men för Lotta Ökvist har det inte blivit enklare att ta en plats, trots alla skador i backlinjen har hon inte fått en enda minut denna månad och bara gjort en start och två korta inhopp under säsongen. Enligt uppgifter till Fotbollskanalen letar hon andra alternativ och vill till svenska mästarna Kopparbergs/Göteborg. Hon har aldrig riktigt fått en chans att spela sig in i laget, vilket jag tycker är synd, och konkurrensen har inte blivit enklare denna säsong. Att hon lämnar United när hennes kontrakt går ut i sommar känns mycket möjligt och fullt förståeligt, hon behöver få spela matcher. Frågan är om det kan bli flytt redan i januari med tanke på hur den svenska säsongen spelas. Än så länge är det bara rykten, men ingen rök utan eld kanske så vi håller ögonen på det.
 
Den amerikanska ligan är pausad på grund av pandemin men det planeras för full för ny säsong och då kommer ett nytt lag in, Racing Louisville. Ni som har koll på amerikansk sport känner till det här med draft och trader. Varje lag hade möjlighet att skydda ett visst antal spelare från att kunna bli valda i expansionsdraften, men både Press och Heath lämnades oskyddade och fick se sina rättigheter landa hos Louisville. Vad detta betyder för framtiden är svårt att veta, men spekulera går ju. Å ena sidan kan det tolkas som att amerikanskorna vill stanna ytterligare en säsong i United, annars hade väl deras lag skyddat dem? Å andra sidan hade kanske inte Racing Louisville valt dem utan att prata med dem om nästa säsong. Spekulationer finns att de kanske stannar i United över nästa säsong och sedan används som trade-bete när ett nytt lag från Los Angeles, där Press kommer ifrån, kliver in i ligan 2022. Vi får helt enkelt vänta och se, men det hade ju varit himla fint om de blev kvar i United och fick chansen att kanske spela CL. Utöver deras spelmässiga kvaliteter har de så mycket rutin och är som extracoacher på plan, vilket är ovärderligt för denna unga trupp.
 
På tal om amerikanska stjärnor, inför matchen mot Manchester City i ligan gick Megan Rapinoe ut och kritiserade klubbar för att inte satsa på damfotbollen. Hon gav hård kritik till lagen i Premier League och tycker det är skamligt att Manchester United inte satsat på ett damlag förrän nu. I sak är det ju svårt att argumentera emot det hon säger, men det blir samtidigt lite konstigt att kritisera just United nu när det faktiskt satsas. Till BBC bemötte Casey Stoney kritiken: ”Hon är ungefär två år för sen med den kommentaren. Tidigare la klubben inte de resurser som behövs för att göra det på det sätt vi gör nu, men jag tycker vi är på en bra plats. Vi gör saker på rätt sätt, och jag är oerhört stolt över att vara en del av denna klubb.”
 
Och nog görs saker på rätt sätt, utveckling varje år och nu ledning i WLS när vi går in i december. Det kan bli riktigt bra detta.
 
Månadens spelare: Tobin Heath



Månadens mål: Tobin Heaths 1-2 mot Manchester City. Heath pressar och stressar, Groenen stressar och Lucy Bronze spelar bollen rakt in i eget straffområde. Heath funderar inte utan bombar upp bollen i första krysset.

Månadens coolaste: När det nu var landslagsuppehåll för herrarna satsades det rejält på damerna. Det var Womens Football Weekend med Manchester-derby, London-derby och Birmingham-derby. Alla matcher i WSL på olika tider och allt tv-sänt.

Pontus Berg Nilssonpontusbn@hotmail.com@pontusbn2020-11-25 08:00:00
Author

Fler artiklar om Manchester U

Tre tankar och spelarbetyg efter förlusten mot Tottenham