Nya tider på transfermarknaden

Nya tider på transfermarknaden

Det nya TV-avtalet och den kinesiska fotbollsligans intåg driver upp transferpriserna till nya nivåer

Transferfönstret är så här långt mer "silly"än på länge. Man kan enklaste sammanfatta det hela med att det råder brist på bra fotbollspelare till rimliga priser och det verkar finnas gott om pengar hos klubbarna.

Ett skäl till att samtliga Premier League klubbarna helt plötsligt verkar vara extremt förmögna beror till stor del på det lukurativa avtalet som FA tecknat med Sky Sports för perioden 2016-19. Avtalet ger klubbarna i den högsta divisionen 2,9 miljarder GBP per år de närmaste 3 åren. Det betyder att klubbarna som åker ur ligan till våren är garanterade ca 100 miljoner GBP för sitt deltagande.

Innebörden har blivit så fort en Engelsk klubb närmar sig en utländsk spelare så hissas priset direkt eller så refereras till de smått osannolika utköpsklasulerna. Exempel på spelare som tecknat nya kontrakt med en ännu högre utköpsklasul är EM:s skyttekung Antonie Griezman som nu har en utköpsklasul på 100 miljoner Euro. Ett pris som verkar modest i nuläget när Paul Pogba sägs kunna kosta 110-130 miljoner GBP att värva från Juventus.

Men det är inte bara de utländska spelarna som kostar stora pengar att värva till England utan även de inhemska spelarna får klubbarna betala stora pengar för i form av en "finders fee" när engelska spelare som är skapliga är något ovanligt.
Tre transfers som fått mig att höja ögonbrynen är medelmåttorna Jordon Ibe som lämnar Liverpool för Bournemouth för 15 miljoner GBP, Nathan Redmond som lämnar Norwich till förmån för Southampton för 12 miljoner GBP samt Dwight Gayle som lämnar Crystal Palace för Newcastle för 10 miljoner GBP. Det som alla dessa spelare har genomsamt är att de fick mycket begränsat med speltid i sina klubbar under den förra säsongen men ändå så betingar de ett så högt värde.

Ytterligare en orsak till att såväl löner som transferpriser når allt högre nivåer är konkurrensen från den kinesiska ligan. De kinesiska klubbarna betalar rejäla löner och stora transfersummor för kvalitetsspelare. Några som lämnat Europa för spel i Kina under året är Ramires, Hulk, Gervinho, Papiss Cisse, Lavezzi, Jackson Martinez och senast Graziano Pelle.

Flera europeiska klubbar försöker nu köpa spelare som precis slagit i genom med förhoppningen att spelaren skall växa ut till en världsspelare. Manchester City är intresserade av att knyta Leroy Sane till klubben men tyska Schalke 04 vill ha rejält betalt för 20-åringen och hänvisar till priset som Man U betalade för Anthony Martial den sista augusti 2015.

Effekten från det nyrika Kina syns inte bara på spelarmarknaden utan flera Europeiska klubbar har blivit uppköpta av kinesiska ägare. Exempel på dessa är Inter, Milan och senast Wolverhampton. Det ryktas även att WBA är på väg att säljas  till nya kinesiska ägare. Även Everton och Swansea har fått nya huvudägare vilket medför att klubbarna får tillgång till nya medel efter övertagandet. Även City har fått en minoritetsägare från Kina som köpte 13 % av aktierna för 265 Miljoner GBP i december 2015.

Slutsatsen av allt är att en bra spelare kostar likt Kevin De Bruyne ca 50-60 miljoner GBP att värva. 

När kostnaderna blir så pass höga kommer City och andra klubbar likt Chelsea köpa lovande spelare i åldern 18-20 år och låna ut dessa till andra klubbar. Om spelaren utvecklas väl kommer han ges chansen i City annars kommer spelaren säljas vidare många gånger med vinst. Det som vi nu bevittnar av värvningar i form av Aron Mooy, Geronimo Rulli, Marlos Moreno, Aleksander Zinchenko och eventuellt Gabriel Jesus är spelare som värvas för att förädlas och inte direkt förstärka A-laget. Skälet är att det är så dyrt att värva etablerat att klubbarna måste ha stora buffertar med lovande spelare som kan ta "nästa stora steg" i sin utveckling.

En annan trend är att de unga spelarna från den egna akademin lånas ut till samarbetsklubbar i Europa för att de skall få speltid i ligor med lag som är "spelande". Exempel på detta är Chelseas samarbete med Vitesse Arnhem och Citys nya samarbete med NAC Breda. Tiden då de lovande spelarna lånades ut till Bury, Crewe och Oldham verkar vara förbi.

Medan vi alla tålmodigt väntar på förstärkningar till årets upplaga av City jobbar ledningen med att skapa ett lager av talanger som skall förädlas.





 

John Talbot2016-07-25 11:18:00
Author

Fler artiklar om Manchester C