Lagbanner
Drömmen blev sann - The Matthews Final

Drömmen blev sann - The Matthews Final

För inte så länge sedan fanns inget större än att på Wembley få lyfta FA-cupen. Varje fotbollsspelares dröm. I Blackpool fanns chansen för en viss Stanley Matthews.

Laget var tillräckligt starkt och redan 1948 stod Manchester United som motståndare på Wembley. Drömmen gick nästan att ta på, men trots ledning, så var det United som fick lyfta pokalen.

Redan 1951 var dock Blackpool åter i final. Denna gång mot Newcastle United. Matthews var magisk. Sprang i cirklar runt Newcastle-försvaret, bara för att en av hans fina framstötar istället ledde till en kontring för Newcastle efter att Blackpool-spelarna inte lyckats hantera Matthews passning inne straffområdet. Newcastles store centerstjärna Jackie Milburn lurade Blackpoolförsvarets offsidefälla och satte bollen i nät. Till slut vann The Magpies med 2-0.

Men 1953 var Blackpool i FA-cupfinal ännu en gång och nu väntade nog hela England på tredje gången gillt för Stanley Matthews. Hela arenan – förutom Boltonfansen – stod på Matthews sida. Motståndarna Bolton Wanderers med storstjärnan Nat Lofthouse hade dock inte några planer på att ge Matthews denna slutliga ära och tog ledningen efter en målvaktsmiss. Blackpools Stan Mortensen kvitterade, men därefter gick allt fel… Strax före halvtid stod det 2-1 till Bolton efter ännu en svag målvaktsinsats.

”Ge bollen till Stanley”

I halvtid sades endast en sak: ge bollen till Stanley och så får Morty (Stan Mortensen) avsluta.

Efter tio minuter stod det dock 3-1 till Bolton efter att en konstant haltande Eric Bell lyckats nicka in bollen i mål (man hade ju inga avbytare på den tiden). Nattsvart för Blackpool.

Men Stanley Matthews hade andra planer. The Wizard of the Dribble drog igång ett sällan skådat shownummer under resten av matchen. Stod sedan för framspelningen till reducering 2-3. Återigen av Stan Mortensen som senare stänkte in en frispark till 3-3 och därmed var det första och sista hattricket på gamla Wembley i en FA-cupfinal ett faktum.

Stanley Matthews trakasserade nu Boltons försvar. Om och om igen efter högerkanten. Och så… I den 90:e minuten får han bollen på egen planhalva. Avancerar försiktigt. Chippar den till en medspelare inåt i plan och så drar han iväg på kanten. Får bollen och vid kanten av Boltons straffområde står en redan knäckt back – Ralph Banks -som inser att det nog är dags att köpa korv igen. Snabb touch på bollen, rycket och Matthews är förbi. Letar – som vanligt - efter Stan Mortensen men han hade redan tagit löpning och var framme vid målvakten. Istället lägger han bollen efter marken snett inåt bakåt till en helt fristående Bill Perry samtidigt som han tappar balansen. Perry rakar in bollen i nätmaskorna. Magi!

The Matthews Final 

Finalen har gått till historien som The Matthews Final.  Lagkaptenen Harry Johnston och Stanley Matthews bars av medspelarna i segerstol. Matthews ville dock aldrig kännas vid epitetet på finalen. Det passade inte den ödmjuke Stanley som alltid hävdade att det handlade om laget. Elva spelare. Men stolt var han. 38-årige Stanley hade nu nått målet. Men inte blev detta något slut på karriären, utan den bara fortsatte, även om höjdpunkten var nådd.

I Old School Football Podcast går vi igenom historien om Sir Stanley Matthews liv. Lyssna gärna på #13: "Stanley Matthews - den förste David Beckham".

» Klicka här för att lyssna  

Sammandrag av finalen

 


 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-02-29 21:52:00
Author

Fler artiklar om Old School Football