Lagbanner
I begynnelsen - hur man blir besatt av engelsk fotboll

I begynnelsen - hur man blir besatt av engelsk fotboll

Snart premiär för Old School Football Podcast. Ett samtal om fotboll. Ett samtal mellan oss som är besatta av engelsk fotboll från förr. Per Malmqvist Stolt och Rikard Werner.

Samtalet påbörjades för flera år sedan. Därefter har det fortsatt och fortsätter. Förhoppningsvis många år till. Nu handlar samtalet kanske inte om några djupsinnigheter, även om vi ibland tror det… Nä, det handlar om engelsk fotboll från förr. Alltid engelsk fotboll, kanske några utvikningar till andra länder ibland, men därefter snabbt tillbaka till det själsliga hem vi haft sedan barnsben. 

Ända sedan den engelska fotbollen slog klorna i oss, har vi inte kunnat släppa den. Den dyker upp överallt, hela tiden, oavsett var vi befinner oss. Vi trodde nog att det skulle mattas något med åldern. Det har inte hänt. Ännu. Och vi är ju inte direkt purunga längre.

Så många frågor

Visst, kanske resultaten inte är lika spännande numera, men försök att släppa tanken på hur många Holy Trinity det fanns på 1960-talet? Fanns det fler än de som nämnts i Manchester United, Manchester City och Everton? Och i så  fall, hur ska man definiera en Holy Trinity? Ska de likt George Best, Bobby Charlton och Denis Law samt Mike Summerbee, Colin Bell och Francis Lee kombinera vackert och effektivt anfallsspel.

Eller helt enkelt ha telepatiska förmågor i sin kommunikation på mittfältet, såsom Alan Ball, Howard Kendall och Colin Harvey?

Eller räcker det med att vi talar om fantastiska fotbollsspelare i samma klubb som genomfört något stort såsom att tillsammans vinna VM med sitt landslag? Ja, då har vi Bobby Moore, Geoff Hurst och Martin Peters som lysande exempel. 

Eller går det att reda ut vem av Ian Rush, Alan Shearer och Gary Lineker som var farligast i straffområdet? Shearer hade ju andra kvaliteter, men han var även bra i straffområdet. Eller hur bra hade det gått för Rush utan Kenny Dalglish? 

Riktiga mittbackar

Eller är dagens mittbackar för mesiga i jämförelse med herrar som Norman “Bites Yer Legs” Hunter, Denis Smith, Ron “Chopper” Harris, Kenny Burns, Terry Butcher eller för den delen Tony Adams? Är Vinnie Jones en prima ballerina jämfört med Bobby Collins, Billy Bremner, Tommy Smith, Johnny Morrisey, Bryan Robson och Dave Mackay?

Kan dagens målvakter ens våga jämföra sig med giganter som Gordon Banks, Pat Jennings, Peter Shilton, Ray Clemence, Neville Southall, David Seaman och Phil Parkes?

Och säg den ytterback av idag som inte skulle hamna i korvkiosken en bra bit utanför arenan om han ställdes inför John Robertson, Dave Wagstaffe, Laurie Cunningham, Chris Waddle, John Barnes, Alan Devonshire eller för den delen Anders Limpar.   

Tillbaka till barndomens vardagsrum

Helt enkelt tankar som är omöjliga att släppa, oavsett hur många år som gått. Det är eviga frågor som aldrig tycks ha någon botten. Och det är där jag och Rikard fortfarande dyker och ibland tar vi oss upp till ytan med några pärlor som vi vill dela med oss av. 

Old School Football är en resa tillbaka till barndomens vardagsrum, där vi fostrades i kärleken att se engelsk fotboll på TV. Ett vardagsrum som numera är podden Old School Football, där vi sitter i soffan och diskuterar, funderar och minns. 

Vi kan inte mest, vi är inte bäst, men vi brinner för nostalgin kring engelsk fotboll från förr. Något vi aldrig kan sluta prata om. Välkommen till Old School Footballs vardagsrum och ett samtal om förr, men om ett ämne som aldrig dör.

Premiärpodden: I begynnelsen - hur man blir besatt av engelsk fotboll släpps 16:00 på Svenska Fans och där poddar finns. 

 
 

Per Malmqvist Stolt och Rikard Wernerskribentper@gmail.com@permalmqvist2023-12-20 10:00:00
Author

Fler artiklar om Old School Football