Lagbanner
När Harry Catterick slog transferrekordet i England
Evertons Holy Trinity - från vänster i bild: Howard Kendall, Colin Harvey och Alan Ball.

När Harry Catterick slog transferrekordet i England

I Old School-podden fokuserar vi på en nästan helt bortglömd manager i Englands fotbollshistoria, åtminstone sett till de framgångar han nådde och hur stor del han var av engelsk fotboll, främst under 1960-talet. Bland annat slog Harry Catterick transferrekordet i England när han köpte den unge VM-hjälten Alan Ball.

Yngst på plan, men också bäst. Alan Ball från Blackpool hade dominerat mittfältet i VM-finalen 1966. Nu var han ett hett villebråd för de större klubbarna i England, och det fanns en klubb vars uppvaktning var som allra mest påträngande.

Revies olämpliga uppvaktning

Det började med anonyma telefonsamtal, där en röst om och om igen förklarade att han ville ha Ball till Leeds för att ingå i framtidens mittfält tillsammans med Johnny Giles och Billy Bremner. Telefonsamtalen följdes upp av ett mycket hemlighetsfullt möte ute på hedarna vid Saddleworh mellan Lancashire och Yorkshire. Mannen - som visade sig vara Don Revie, Leeds manager som var på väg att bygga ett storlag - utvecklade sitt intresse och meddelade samtidigt att Ball skulle bli väl omhändertagen. Det var på många sätt ett mycket olämpligt möte, då Ball var under kontrakt med Blackpool.

En regning kväll, inte långt därefter, plingade det på hemma hos unge Ball och hans fru Lesley. Vid dörren stod en man med ett brunt kuvert som han räckte över till Lesley. Det enda han sa var:

“Detta är till Alan Ball.”

Sedan gick han. I kuvertet låg 100 pund. Det var Revies sätt att visa hur väl omhändertagen Ball skulle känna sig. Det kom fler kuvert. Varje fredag. Aldrig någon avsändare, alltid levererat vid dörren. Det var en tydlig påminnelse om att förbereda Ball för ett bud som skulle komma. Och det kom.

Nytt transferrekord

En dag blev Ball uppkallad till Blackpool-managern Ron Suarts kontor. Ball hade varit på en semestertripp med Lesley då han fått sju dagars ledigt från klubben. Men Suart var ändå frustrerad, då han inte fått tag på honom, så nu stod den unge VM-hjälten för ett faktum.

“Vi har haft styrelsemöte och beslutat att sälja dig.”

På den tiden fanns det inget spelarna kunde göra, det var klubbarna som bestämde när någon skulle säljas. Men just Ball hade dock ett val. Det fanns nämligen två bud, båda på 110 000 pund. Ett kom från Leeds och det andra från Everton. Ball fick själv välja klubb.

Summan var dock hisnande 110 000 pund! Nytt transferrekord i England.

Valet föll på...

Ball hade hållit hela historien om telefonsamtalen, mötena och kuverten hemlig, dels för att han var ung och inte visste hur han skulle hantera det, men också för att det fanns ju inga bevis för dessa oegentligheter.

Nu behövde han dock goda råd, och då vände han sig som vanligt till sin pappa - Alan Ball sr. Fadern hade själv varit en hyfsad spelare och jobbade nu som manager. Ball sr blev faktiskt Sverige-aktuell på 1970-talet, då han gjorde kortare insatser som tränare för Saab, Sirius och Djurgården. Främst är han väl känd för att ha lyckats med bedriften att locka storstjärnan Malcolm MacDonald till Djurgården.

Senior var dock inte imponerad av Revies försök att “övertala” sonen. Han ansåg också att Everton var en större och stabilare klubb. De hade dessutom ofta besökt Goodison Park tillsammans för att se kvällsmatcher mitt i veckan då Ball själv inte lirade.

“Jag skulle föreslå Everton. Det är din typ av klubb. Den ligger dessutom runt hörnet och de gör sig inte till åtlöje.”

"Once Everteon touched you..."

Valet föll på Everton och det var en mycket besviken Revie som fick ta emot samtalet av Ball, men han förde aldrig någonsin deras gemensamma historia på tal igen. 

Alan Ball skulle bli en av de allra främsta spelarna i Evertons historia. En av tre i ett mittfält som gick under beteckningen The Holy Trinity (Alan Ball, Colin Harvey och Howard Kendall). Säsongen 1969/70 vann de ligan med ett lag som spelade magisk fotboll och där Ball var medelpunkten.

Alan Ball såldes till Arsenal mot sin vilja 1971 av managern Harry Catterick. Det är också Ball som fällt de bevingade orden: "Once Everton touched you, nothing will be the same".

Det var ett Merseyside som hamnade i chock när nyheten kablades ut. Ny fantastisk summa, denna gång 220 000 pund, men Alan Ball och de blå fansen i staden levde nästan i symbios. Än idag kan de som var med då hävda att dagen när Ball såldes var den sorgligaste stunden i deras liv. 

Old School Football Podcast försöker få fram en något mer nyanserad bild på en synnerligen framgångsrik manager för ett stormrikt Everton. Två ligatitlar, en FA-cup, nästan varje år med i ligatoppen. På många sätt framsynt då han utvecklade en hypermodern träningsanläggning, skapade en fotbollsfabrik, slog transferrekord, köpte de bästa spelarna, kivades med Bill Shankly och beundrade ungersk fotboll. Central i en tid då England och dess fotboll blomstrade. Men ändå så bortglömd. Sannolikt beroende på hans svåra och många gånger mörka personlighet. "The Rule of Fear" gällde på Merseyside. Här är historien om Harry Catterick.

» Klicka här för att lyssna 

Alan Ball - "Once Everton touched you, nothing will be the same"


 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-02-17 21:50:00
Author

Fler artiklar om Old School Football