Lagbanner

Old Schoolbibeln plats 9: Aston Villa-Målvakter

Vi tar oss ett steg upp i Old Schoolbibeln. Vi är på plats nio och det har blivit dags att gå från ett vinrött lag till ett annat. Vi lämnar Östra London och tar oss till Birmingham. Vi byter West Ham mot Aston Villa och ska börja med att kika på de tre bästa målvakterna under Old Schoolperioden.

Aston Villas Old Schooltrupp kommer med ett visst mått av självklarhet att byggas kring det lag som hade sin storhetstid mellan 1980-1983. Med hårda mittfältsgnuggare, eleganta yttrar, slitstarka försvarare och spännande länkspelare så var Aston Villa ett av Europas bästa lag under de här åren. Ron Saunders, den legendariske managern, hade byggt långsiktigt. Vi ska idag börja med att titta på målvakterna och ett legendariskt målvaktsbyte i Aston Villas största match i historien kom att markera en gräns mellan det gamla och det nya.

Här kommer en högst subjektiv trupp över de bästa spelarna i Aston Villa mellan 1960-1992:

Målvakter:

1.Jimmy Rimmer(287 matcher/0 mål)


Jimmy Rimmers Europacupfacit är av ett alldeles speciellt slag. Han har två vinnarmedaljer hemma i byrålådan trots att han bara har nio minuters finalspeltid att stoltsera med. Dessutom så var det tretton år mellan hans båda finaler. 

Historien om Rimmer började emellertid långt tidigare än hans Europacupfinal med Aston Villa 1981. Det var 1963 som Rimmer kom fram som School Boy i Manchester United och fick skriva proffskontrakt två år senare. Det blev dock aldrig den där stora utvecklingen för Rimmer på Old Trafford då han för det mesta fick finna sig att vara tvåa bakom Alex Stepney.

På 10 år i klubben blev det endast 46 framträdanden och hans största merit är då den match som han överhuvudtaget inte beträdde planen under, nämligen Europacupfinalen 1968. Manchester United besegrade Benfica med 4-1 och Rimmer fick sin första Europacupmedalj.

1974 gick Rimmer över till Arsenal där han skulle bli ersättare till trotjänaren Bob WIlson. Under tre säsonger missade han endast tre matcher och blev utsedd till “Gunner of the year” 1975.

Rimmer har en av de kortaste landslagskarriärerna i historien för en målvakt. Han står noterad för en enda landskamp i en vänskapsmatch mot Italien 1976. Efter att ha släppt in två mål i första halvlek blev han utbytt och spelade aldrig mer för England.

1977 värvade Arsenal Pat Jennings och det fanns ingen plats för Rimmer längre. Han såldes till Aston Villa där han blev nummer 1. Något han skulle förbli under de kommande sex säsongerna. Rimmers styrka som målvakt var hans mångsidighet. Han hade en god förmåga i luften, var atletisk och var en förnämlig skottstoppare. Anledningen att han inte fick en högre allmän status och renommé är helt enkelt att det fanns en uppsjö av fantastiska målvakter i England på den här tiden som var lite vassare.

Rimmers sista år på Villa Park sammanfaller med Aston Villas överlägset bästa period i modern tid. Säsongen 1980-81 spelade Rimmer samtliga 42 matcher i ligan, vilken Aston Villa vann. Säsongen därefter 1981-82 spelade sig Aston Villa fram till final i Europacupen mot Bayern München. Nu skulle Rimmers stora stund komma, en form av revansch för att inte ha fått spela 13 år tidigare på Wembley.

Matchen gick av stapeln på De Kuip i Rotterdam och efter nio minuters spel var det färdigspelat för Rimmer efter en skada. Nigel Spink kom in och ersatte och där blir resten, framförallt ur Jimmy Rimmers perspektiv, historia. En andra Europacupmedalj blev det hur som helst och detta efter sammanlagt nio minuters speltid.

Den där kvällen i Rotterdam blev på något sätt det naturliga arvskiftet i Aston Villas målbur. Unge Nigel Spink kom in och spikade igen och skulle i och med detta i praktiken putta ut Rimmer ur klubben. 1983 lämnade Rimmer för Swansea.

Ur ett större historiskt perspektiv måste man dock se Rimmer som en av de riktigt stora. Tidningen Birmingham Mail benämnde Rimmer som “perhaps the best goalkeeper in Aston Villa history”. Vi kan bara hålla med.


Betyg: 8

13.Nigel Spink (460 matcher/0 mål)


Tänk dig att du är 23 år gammal. Du har spelat en enda match för din klubbs A-lag när din förstemålvakt blir skadad efter nio minuter och du tvingas hoppa in. Nervös? Nja, sådär kanske du svarar. Men om vi lägger till det faktum att det rör sig om finalen i Europacupen, vilket motsvarar dagens Champions League, då blir nog tonläget ett annat. Unge Spink hoppade in och spikade igen, och detta mot Bayern München.

Nigel Spinks karriär i startade i amatörlaget Chelmsford City. Han konkurrerade med en annan målvakt om förstahandskarna och när Tony Barton kom för att scouta Spinks konkurrent så fick denne ett erbjudande om provspel som han nekade till. Veckan efter var det Spinks tur att vakta kassen och samma erbjudande gick då till Spinks som accepterade. Provspelet gick bra och Ron Saunders erbjöd Spinks ett kontrakt.

På annandag Jul 1979 blev det debut för Spink mot Nottingham Forest efter att Jimmy Rimmer ådragit sig en tåskada. Man skulle kunna tro att nu var det öppet för en ung lovande målvakt som Spink. Rimmer var dock tillbaka redan till nästa match och det tog två och ett halvt år innan Spink fick chansen igen. Det fanns dock ingen bitterhet från Spink. Han bidade sin tid och har i intervjuer uppgett att han har Rimmer att tacka för att han fick en så fin karriär som han fick.

Nio minuter in i den legendariska Europacupfinalen 1982 fick så Spink göra sitt andra framträdande i Aston Villatröjan. Han har berättat att han till en början var väldigt nervös men att han fick känna på bollen med ett par förhållandevis lätta ingripande och att nervositeten släppte. Bayern München hade periodvis ett ganska kraftigt spelövertag men tillsammans med den samtrimmade backlinjen kunde unge Spink rida ut stormen. I efterhand har Spink, när frågan ställts om detta var karriärens bästa match, ofta svarat att Supercupfinalmötet på hemmaplan mot Barcelona ett år senare var ännu bättre. Aston Villa städade då av Barcelona med 3-0 och Spink var formidabel.

Det blev sammanlagt 460 matcher mellan stolparna för Spink, ett klubbrekord för målvakter som står sig än idag. Efter närmare två decennier i klubben flyttade han 1996 till West Bromwich. Spink spelade ytterligare 5 år i Millwall respektive amatörlaget Forest Green.
En lite lustig detalj angående Spink är att hans landslagskarriär blev lika lång som Rimmers, dvs 45 minuter. 
Efter avslutad karriär har Spink under många år fungerat som målvaktscoach men sedan 2013 har han slutat helt med fotboll och driver en budfirma.

Betyg: 7

23. Nigel Sims (308 matcher/0 mål)


Han gjorde ett direkt och bestående intryck på Villa Park, Nigel Sims. Det var i mars 1956 som han för första gången satte sin fot på Villa Park. Inom en månad hade han slagit sig in i A-laget. Under den resterande delen av säsongen 1955/56 spelade Villa nio matcher och vann sju. I dessa  nio matcher höll Sims nollan i fem. Han var i laget för att stanna.
För att få lite koll på hur omtyckt han blev bland fansen kan nämnas att han blev den första Aston Villaspelaren någonsin att få utmärkelsen “The Terrace Trophy”.

Året efter Sims ankomst till klubben så kom hans största stund. Det var när han vaktade kassen under klubbens FA-cupvinst mot Manchester United. Uniteds målvakt Ray Wood fick lämna kassen pga skada redan efter sju minuter. Jackie Blanchflower ersatte och Aston Villa kunde går fram till en ganska säker 2-0 ledning. När det återstod sju minuter tvingades SIms släppa in ett betydelselöst reduceringsmål.

Sims blev kvar i klubben fram till 1964 då han gick till Peterborough. Han provade även under flera sejourer på spel i Kanada och Toronto.

Det blev aldrig några landskamper för Sims, men han representerade vid ett flertal tillfällen “Young England” och även i en Football League XI som spelade mot en elva från Irland.

2012 kom det ut en biografi där Sims berättade om sin karriär. 2018 avled SIms, 86 år gammal. 

Betyg: 7
 

Jon Lidberg2020-10-03 17:39:00
Author

Fler artiklar om Old School Football