Old Schooltruppen: Kroatien
Vi står vid vägs ände. Finalen är här efter en månads fantastisk underhållning. Kroatien är naturligtvis den stora men härliga överraskningen. Att hitta en Old -School-trupp kan ha varit den svåraste utmaningen hittills. Men här kommer i alla fall ett försök.
Kroatien
Första tanken när Kroatien välförtjänt kvalificerade sig för final var att det inte går att plocka ut någon “Old School-trupp” då Kroatien som land inte existerade förrän 1991. Detta skulle med mina “1960-1994” mått mätt göra det omöjligt. Jag har ändå gjort ett försök till att plocka ut en trupp med kroatiska legender.
Det blir en 18-mannatrupp med 2 målvakter,6 försvarare, 6 mittfältare och 4 anfallare. Tidsperspektivet förskjuts och “kravet” för att kunna vara aktuell är att man gjort någon landskamp på 90-talet och att man inte längre är aktiv.
Det här är den 18-mannatrupp jag hade tagit med mig till “Old-School-VM”
Målvakter:
1.Drazen Ladic 59 landskamper/0 mål, Varteks och Dinamo Zagreb
En av de kroatiska legender som i allra högsta grad är inblandad i årets VM-succé är onekligen den förre målvaktslegenden Drazen Ladic. Han fungerar sedan början av året som assisterande förbundskapten i Kroatien.
Landslagskarriären började lite rörigt. Efter att han precis missat att bli uttagen till Jugoslaviens VM-trupp 1990 så fick han vakta målet I Kroatiens första landskamp som nyformad nation 1991. Därefter stod han faktiskt två matcher för Jugoslavien samma år innan han från och med 1992 blev permanent förstaval i Kroatien.
Stor och akrobatisk till sin spelstil så kunde Ladic ha ma matcher då han totalt dominerade straffområdet och fick han träff så var han i princip omutbar. Någon gång då och då kunde han dock göra riktiga tavlor som drar ner helhetsintrycket något.
12.Stipe Pletokosa 114/0, Hajduk Split,Shaktar Donetsk,Spartak Moskva,Rostov och Deportivo La Coruna
Den reflexsnabbe och atletiske Pletikosa är egentligen inte “Old School” men eftersom han trots allt gjorde sin landslagsbebut 1999 får han platsen som reservmålvakt bakom Ladic.
I början av karriären hade kroaten stora problem på inläggsspel och höjdbollar men eftersom han under sin karriär var en oerhört träningsflitig och noggrann målvakt kunde han slipa bort detta och nådde hela 114 landskamper.
2002 utsågs Pletikosa till årets spelare I Kroatien.
Försvarare:
2.Dario Simic 100/3, Dinamo Zagreb,Inter,Milan och Monaco
En av Kroatiens bästa försvarare genom tiderna som kunde spela både som ytterback och innerback.
Som en snabb och följsam försvarare var Simic en institution i landslaget under många år och han nådde exakt 100 landskamper innan han annonserade sin pensionering från landslagsfotboll.
Klubbkarriären inleddes i Dinamo Zagreb där han vann inte mindre än fem ligatitlar. Utöver en sejour i Monaco är han också en av de som har haft en karriär i båda Milano-klubbarna Inter och Milan. I den senare klubben har han bland mycket annat två Champions League-titlar 2003 och 2007.
3.Slaven Bilic 44/3, Hajduk Split,Karlsruhe,West Ham och Everton
Slaven Bilic känner vi idag som den extroverte gitarrspelande managern. Efter att ha verkat i Premier League under ett flertal år både som spelare och manager så är han ett välkänt ansikte för de flesta som är fotbollsintresserade.
Med samma energi och frenesi som han har som manager tog han sig an sin spelarkarriär. En ledare redan då så var han aggressiv och intensiv back som pratade mycket på planen och ofta fick med sig andra.
En kontroversiell händelse skedde i Kroatiens semifinal i VM 1998. Efter en närkamp med Laurent Blanc föll Bilic till marken och Blanc varnades och missade därmed VM-finalen pga avstängning. Bilic har i efterhand erkänt att han filmade.
4.Igor Stimac 53/2, Hajdúk Split,Cadiz,Derby och West Ham
En elegant spelande mittback som hade positionssäkerhet, spelförståelse och fina uppspel som specialitet. Utöver dessa rena fotbollsegenskaper så var Stimac också utrustad med ett självförtroende av det större slaget och att han själv ansåg sig vara en av världens bästa försvarare hjälpte honom i många lägen.
I England är han ihågkommen främst för sin tid i Derby där han blev en älskad kultspelare först på Baseball Ground och senare på Pride Park.
I landslaget blev det 53 landskamper och han var en av de absoluta nyckelspelarna i brons-laget från VM 1998.
5.Robert Kovac 84/0, Nürnberg,Bayer Leverkusen,Bayern München,Juventus,Borussia Dortmund och Dinamo Zagreb
Med tunga klubbmeriter som Bayern München,Juventus och Borussia Dortmund så har Robert Kovac cementerat sin plats som en av Kroatiens genom tiderna bästa mittbackar.
Med ett stenhårt närkampsspel och bra huvudspel kunde Kovac sätta skräck i de skickligaste av forwards.
Robert Kovac är idag assisterande manager i Bayern München under sin egen bror Niko Kovac.
13.Nicola Jerkan
En skicklig mittback som var ordinarie under EM 1996 bredvid Igor Stimac.
Hade en ganska brokig klubbkarriär i Europa med en lyckad sejour i Oviedo i Spanien men också en ganska misslyckad dito i Nottingham Forest där det bara blev 14 matcher på nästan fyra år.
Han spelade två säsonger i Belgien i slutet på 90-talet innan han pensionerade sig och flyttade tillbaka till Oviedo.
14.Igor Tudor
Med landslagsdebut 1997 så gjorde den hårde mittbacken sig ett namn och året efter så skrev han kontrakt med Juventus. Där blev det hela åtta säsonger och han spelade till sig två Serie A-titlar och spelade final i Champions League 2003.
Den ganska mångsidige kroaten kunde, utöver att spela i försvaret, även användas som defensiv mittfältare.
Om det faktum att Tudor byggde sitt spel på en stark fysik och att han aldrig tvekade på att kasta sig in i närkamper spelade in i att han tvingades avsluta sin karriär i förtid är inte helt säkert men vid 30 års ålder hade den skadebenägne försvararen under en längre tid haft problem med en ankel. Efter en bakteriell infektion gjorde Tudor ett försök till i sin moderklubb Hajduk Split. Men det blev bara åtta matcher innan han tvingades ge slaget förlorat och sluta.
Mittfältare:
6.Niko Kovac 83/14, Hertha Berlin,Bayer Leverkusen,Hamburg,Bayern München och Red Bull Salzburg
En ledartyp på defensivt mittfält som kunde ge lite stadga och stabilitet åt det ganska framtunga och offensiva kroatiska landslaget. Med ett skarpt passningsspel och fräna tacklingar blev han en omtyckt spelare både bland lagkamrater och fans.
Eftersom Kovac föddes i Tyskland och eftersom han hade både kroatiska och bosniska rötter fanns möjligheten att spela landslagsfotboll för alla tre länderna. Valet föll på Kroatien där han gjorde 83 landskamper och 14 mål. Klubbkarriären kom däremot uteslutande att spenderas i Tyskland med undantag av de sista tre åren som han spelade i Red Bull Salzburg.
Han missade tyvärr den största kroatiska bedriften hittills när han var skadad under VM 1998.
Efter karriären har Kovac gett sig på en managerkarriär som varit så lyckad att han sedan den 1 juli är manager för Bayern München.
8.Robert Prosinecki 49/10, Dinamo Zagreb,Röda Stjärnan,Real Madrid,Oviedo,Barcelona,Sevilla,Standard Liege,Croatia Zagreb och Portsmouth
En av de mest talangfulla och mångsidiga mittfältare som gick att frambringa på 90-talet. Född i Tyskland kom han fram i Stuttgart Kickers ungdomslag på 70-talet. Han flyttade tillbaka till Kroatien i början på 80-talet.
Med en kreativ och flytande spelstil så blev han stor stjärna i Dinamo Zagreb och senare Röda Stjärnan Belgrad innan han 1991 tog steget över till Spanien och Real Madrid.
Trots sin uppenbara skicklighet som fotbollsspelare hade Prosinecki svårt att lyckas fullt ut i Madrid. Hans något vidlyftiga leverne med en hel del alkohol och dessutom ett nikotinberoende spelade inte heller honom i händerna.
Efter en sväng i Oviedo blev han 1995 en i en liten skara spelare som representerat både Real Madrid och Barcelona. Inte heller i Katalonien gick det dock speciellt bra.
På landslagsnivå representerade Prosinecki Jugoslavien vid 15 tillfällen. Senare skulle Kroatien bli det landslag han representerade vid flest tillfällen, 49 gånger. Hans största merit är bronset från VM 1998. Han är för övrigt också den ende i världshistorien som gjort mål i VM för två olika länder(Jugoslavien 1990 och Kroatien 1998)
10.Zvonimir Boban 51/12, Dinamo Zagreb,Milan,Bari och Celta
Med smeknamnet Zorro gjorde Boban sig ett namn som inte bara en stor fotbollsspelare utan även en ledare både på och utanför planen.
Med en utsökt bollkontroll och en förmåga att kontrollera både långa och korta passningsspelet blev mittfältaren en framstående kugge både i Kroatien och i 90-talets kanske bästa klubblag, Milan.
Han har efter karriären utbildat sig till journalist och han är idag en av Kroatiens mest välrenommerade i yrket. Han är även god vän med den gamla kroatiske tennislegenden Goran Ivanisevic.
14.Aliosa Asanovic 62/3, Hajduk Split,Metz,Cannes,Montpellier,Valladolid,Derby,Napoli och Panathinaikos
Flärdfull och med en mer uttalat teknisk spelstil än mittfältskonkurrenterna Boban och Prosinecki. Det var oftast svårt att få plats till alla tre, men Asanovic hade för det mesta grepp om den offensiva innermittfältsplatsen i Kroatien och han gjorde totalt 62 landskamper.
På klubbnivå spelade han under en period i engelska Derby tillsammans med sin landsman Igor Stimac.
Det vänsterfotade spelgeniet hade utöver tiden i Derby en framgångsrik sejour i grekiska Panathinaikos.
15.Mario Stanic 49/7, Zeljeznicar,Croatia Zagreb,Sporting Gijon,Benfica,Club Brügge,Parma och Chelsea
Mångsidig fotbollsspelare som fungerade både på mittfältet och i anfallet. Han spelade dessutom ibland som en offensiv wingback i det kroatiska landslaget.
Innan en svårare knäskada tvingade Stanic att lägga av år 2003 hade han hunnit med att representera klubbar som Benfica,Brügge,Chelsea och Parma. Hans debut i Chelsea blev inte av det blygsammare slaget. Han dunkade in en slägga i krysset från 35 meter som senare blev utsett till årets mål.
Parma hade ett riktigt superlag under de åren Stanic var där och utöver inhemsk cupvinst blev det också vinst i UEFA-cupen 1999.
49 landskamper och 7 mål blev det för Stanic. Den sista landskampen gjordes i en träningslandskamp mot Sverige.
17.Robert Jarni 81/1, Hajduk Split,Bari,Torino,Juventus,Real Betis,Coventry,Real Madrid,Las Palmas och Panathinaikos
Med en stor succé i VM 1998 som en av mästerskapets bästa vänsteryttrar låg världen för fötterna för den snabbe Robert Jarni. Han förväntades kunna välja och vraka mellan anbud och hamnade i...Coventry.
Nu skulle det visa sig att det inte blev några matcher alls för Coventry och snart hade den flinke vänsterbreddaren skrivit på för Real Madrid. Så kan det gå…
I landslaget blev det hela 81 landskamper vilket under en tid var rekord. Den enda lilla svagheten som Jarni kan sägas ha haft i landslaget var hans klena produktion. På dessa 81 landskamper blev det nämligen bara 1 mål.
Efter att han lagt den professionella karriären på hyllan blev det futsalspel för Jarni. Med två landskamper i den spelformen är Jarni den ende kroaten med landskamper i såväl fotboll som futsal.
Anfallare:
9.Davor Suker 69/45, Osijek,Dinamo Zagreb,Sevilla,Real Madrid,Arsenal,West Ham och 1860 München
Den av många ansedda som Kroatiens bästa striker någonsin, Davor Suker, innehar idag posten som president i det kroatiska förbundet. Det är dock inte utan kontroverser som Suker hamnat på den finaste positionen inom kroatisk fotboll.
Efter att ha slagit igenom i Kroatien på 80-talet blev det i Spanien som han skulle komma att bli en framtida världsstjärna. Efter stor succé i Sevilla skrev han 1996 på för Real Madrid där det blev en ligatitel samt seger i Champions League 1998.
I landslaget kommer Suker alltid vara gud i Kroatien efter att som skytteligavinnare leda Kroatien till brons i VM 1998. Hans ledningsmål i semifinalen mot Frankrike räckte dock inte för att nå final. Den franske backen Lilian Thuram vände matchen med sina två mål.
1999 försökte sig Suker på en karriär i England och Arsenal. Det gick dock inget vidare och efter ett mellanspel på lån i West Ham avslutade Suker sin karriär i 1860 München.
11.Alen Boksic 40/10, Hajduk Split,Cannes,Marseille,Lazio,Juventus och Middlesbrough
En målskytt av guds nåde men utrustat med ett kynna som ibland kunde spela honom spratt. När Boksic efter en uppvärmning med Lazio kom in i omklädningsrummet vände han upp och ner på hela omklädningsrummet för att matchtröjan var för liten. Tränaren Sven Göran Eriksson fann ingen råd än att bänka den för tillfället mycket instabile kroaten.
Boksic hade egentligen alla de fysiska attribut som behövdes för att bli en världsforward. Han var stor och stark men hade en förvånansvärt bra teknik trots sin storlek. Han löpte oerhört mycket under matcherna och skapade med dett ytor både för sig själv och andra. benägen. Anledningen till att han aldrig slog igenom fullt ut som en av världens bästa anfallare var dels att han inte hade den där riktiga killereffektiviteten i lägena. Han var dessutom skadebenägen.
I landslaget blev det 40 landskamper och 10 mål. Pga skada missade han Kroatiens brons i VM 1998. Han fick göra sin VM-debut fyra år senare, då vid 32 års ålder.
16. Davor Vugrinec 28/7, Varteks,Trabzonspor,Lecce,Atalanta,Catania,Rijeka,Dinamo Zagreb,NK Zagreb,Varazdin och Slaven Belupo
Inte någon av de allra mest kända namnen i den kroatiska fotbollshistorien, men är trots detta en av de finaste målskyttarna landet producerat.
Med en liten “journeyman-stämpel” så vandrade Vugrinec runt bland klubbar på den lägre halvan av Serie A i Italien. Hemma i Kroatien är han en av de bästa målskyttarna i den inhemska ligan genom tiderna.
Trots sina dokumenterade målgöraregenskaper så var konkurrensen i det kroatiska landslaget tuff. Det blev oftast strölandskamper även om han i kvalet till VM 2002 spelade sju landskamper och gjorde två mål.
18.Goran Vlaovic 52/15, Osijek,Croatia Zagreb,Padova,Valencia och Panathinaikos
Med målskyttet i blodet startade Vlaovic sin karriär i Osijek innan han 1991 flyttade till Croatia Zagreb. 1994 gjorde han hela 29 mål i den inhemska ligan, något som var rekord i hela 13 år innan det slogs.
Efter att ha visat framfötterna i hemlandet blev det en lång och framgångsrik karriär utomlands. Det blev klubbadresser som bl.a Valencia och Panathinaikos med t.ex en vinst spanska cupen och en grekisk dubbel på meritlistan.
I landslaget så gjorde Vlaovic nationen Kroatiens första mål i ett internationellt mästerskap när han gjorde 1-0 mot Turkiet i EM 1996.
Kommentar:
Som sagt en på samma gång lätt och svår uppgift. Lätt på grund av att det inte finns så mycket urval om man ska ha något form av “Old School-perspektiv. Svårt på så sätt att det inte var helt lätt att hitta spelare till plats 16,17, och 18 i truppen. Startelvan var ganska lätt och någon spelare till, men sen blev det klurigare.
Startelvan(4-5-1):
Ladic
Simic-Stimac-Kovac-Bilic
Stanic-Boban-Kovac-Prosinecki-Jarni
Suker
Kommentar:
Ladic var nog egentligen inte så värst mycket bättre fotbollsspelare utan får platsen för att han helt enkelt är mer Old School än Pletikosa. Den senare har ju precis slutat.
Backlinjen känns ganska given. Även om Kovac den yngre inte är jätte-Old School så var han en bättre spelare än gnuggaren Tudor.
Så otroligt mycket skickliga mittfältare och därför väljer jag ett fem-manna mittfält. Stanic och Jarni givna på kanterna. I mitten blir det en extremt stark uppställning. I min värld är Boban och Prosinecki givna och även om jag gärna sett Asanovic i startelvan så får Niko Kovac den sista platsen för att bidra med lite defensiv och därmed ge balans åt laget.
Eftersom det bara är plats till en striker är valet lätt. Både Boksic och Vlaovic var fantastiska lirare men här finns bara en möjlighet och det är att ge platsen till Davor Suker.
Nu är snart VM slut och därmed också Old School Footballs VM-bevakning. Efter ett otal texter,listor och trupper kommer vi i dagarna att avsluta med en "Old School" All-star trupp. Det får ni inte missa!