Lagbanner
Övrigt efter tredje omgången säsongen 1974/75

Övrigt efter tredje omgången säsongen 1974/75

West Ham byter manager efter 14 år och Everton slår nytt transferrekord.

Den huliganism som hade stört premiäromgången blev ännu värre en vecka senare när tredje omgången av seriespelet i augusti 1974 fortsatte. Resultatet av en match i andradivisionen på Bloomfield Road mellan Blackpool och Bolton förbleknade när det meddelades att en 18-åring hade knivhuggits till döds under stridigheter mellan de två rivaliserande supportergrupperna. Insikten om att, för en minoritet, aggression hade ersatt den till stora del godmodiga och skämtsamma stil som hade funnits mellan supportrar på 60-talet skapade en frenetisk aktivitet i media. Parat med att sporten som sådan snabbt genomgick en allt tydligare kommersialisering i ett samhälle stadd i snabb förändring var detta det tydligaste beviset på att ”de gyllene åren” inom fotbollen hade kommit till vägs ände.

West Hams 2-3-nederlag hemma mot Everton blev Ron Greenwoods sista som manager för The Hammers, en position han haft sedan 1961. Denne legendariske 52-åring, som ledde klubben till vinst i både FA-cupen 1964 och Cupvinnarcupen året efter, övergick nu till en mer övergripande roll.
Medan förberedelserna pågick för tisdag- och onsdagmatcher ökade spekulationerna kring Burnley´s högt ansedda mittfältare Martin Dobson. Även om Tottenham verkade vara favoriter till att värva denne 26-åring så var det trots allt Everton som försäkrade sig om hans kommande tjänster för en övergångssumma på 300 000 pund.

Denna summa var nytt engelskt rekord för en övergångssumma som betalades ”kontant”. Eftersom detta rekord sattes endast ett halvår efter att Everton hade pungat ut med 350 000 pund för Bob Latchford – en övergångssumma i vari det ingick spelare till säljande klubb -underströk detta beslutsamheten i att den blå Liverpoolklubben skulle göra allt för att möta de senaste årens succé för deras röda kombattanter på andra sidan Stanley Park.

Åt motsatt håll gick Burnley. Denna Lancashireklubb blev under första halvan av 70-talet en ständigt säljande klubb för att fortsatt kunna existera. Efter försäljningen av Dobson gick pengarna – till supportrarnas stora förtret – till stadionförbättringar med bland annat en ny läktare som namngavs efter ordföranden Bob Lord. De stora försäljningarna åren innan Dobson – som totalt inbringade 750 000 pund - vilket på denna tid var en oerhört stor summa – var för spelarna Willie Morgan (Manchester United), Ralph Coates (Tottenham), Steve Kindon (Wolverhampton), Dave Thomas (QPR) samt Alan West (Luton). Det är ingen överdrift att påstå att Burnley dessa år var den bästa engelska plantskolan för riktigt bra spelare, ett påstående som accentuerades sommaren 1975 när Leighton James gick till Derby för nytt engelskt transferrekord.

Torbjörn Karlsson2024-08-26 15:10:00

Fler artiklar om Old School Football