Säsongen 1974/75: Omgång 2
Francis Lee var den stora behållningen i Derby County i matchen mot Coventry.

Omgång 2 spelades 21 augusti: Derby – Coventry 1 – 1

Det är nu 50 år sedan den engelska ligasäsongen 1974/75 drog igång. Onsdagen den 21 augusti spelades andra omgången. Med anledning av detta jubileum kommer denna artikelserie att generellt behandla säsongen samt speciellt fokusera på Derby County i och med att de blev ligamästare och gå igenom samtliga 42 omgångar. Som komplement kommer också delvis annat som hände i England i mitten av 70-talet att beskrivas.

Även om The Rams införskaffade sin andra poäng i ligaspelet - efter 0-0 mot Everton i första - så visade de inte förrän sista halvtimmen något som låg i närheten av den potential som fanns i laget. Kevin Hector hade på bara fyra dagar återhämtat sig från sin skada från premiären mot Everton vilket gjorde att manager Dave Mackay startade med samma startelva igen. Hans motsvarighet i Coventry, Gordon Milne, lät sitt stora och dyra (240 000 pund) nyförvärv från Liverpool, Larry Lloyd, debutera.

Hemmalaget började något slappt och Coventry tog glatt emot denna frikostighet. I den 20:e minuten hamnade en svag rensning från Steve Powell hos Dennis Mortimer. Denna mittfältsmotor såg med en volley vid Colin Boultons bortre stolpe till att Coventry välförtjänt tog ledningen.

Dock så replikerade nästan Bruce Rioch omedelbart. På en passning från Roger Davies fick Rioch till ett av sina kännetecken; det stenhårda pressade skottet. Coventrys vikarierande målvakt Neil Ramsbottom gjorde dock en suverän räddning.

Andra halvlek såg ett betydligt mer beslutsamt Derbymanskap. Lee kom nära med ett skott efter en snabb vändning, David Nish´s skottförsök gick precis utanför. En blek Kevin Hector – som verkade hämmas av sin påstått läkta skada – ersattes efter en timmes spel av Jeff Bourne. Hans inhopp bidrog till ny energi i hemmalaget som skapade ett tryck mot Coventrymålet.

I den 68:e minuten slog David Nish en hörna som Coventryförsvaret endast halvdant handskades med, Steve Powell fick till ett skott som Francis Lee lyckades skarva in. Kvitteringen var ett faktum och Derbyanhängarna fick ett tydligt exempel på Lee´s otroliga förmåga att befinna sig på rätt plats framför motståndarmålet.

Efter kvitteringen tryckte Derby på rejält. Men trots dubbla chanser för Rioch och ett imponerande volleyskott av Powell stod Coventryförsvaret pall anstormningen efter bland annat en stormatch av Ramsbottom i målet.

Efter slutsignalen kunde Ramsanhängare lämna Baseball Ground besvikna över att deras lag inte hade lyckats vinna mot ett förmodat bottenlag, men kanske kunde någon glädjas åt att laget hade en bra sista halvtimme efter en skakig första timme.

Den stora behållningen denna match för Derbysupportrar var annars att Francis Lee, förutom att göra mål, även spelade bra och såg ut att vara den fina värvningar som många hoppats på.

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Powell, Gemmill, Davies, Hector, Lee.
Avbytare: Bourne istället för Hector (62)

Coventry: Ramsbottom, Hindley, Cattlin, Mortimer, Lloyd, Dugdale, Alderson, Craven, Stein, Cross, Hutchinson.
Avbytare: Coop istället för Craven (27)

Publik: 25 717

Positioner efter matchen: Derby 14:e, Coventry 17:e