Säsongen 1974/75: Omgång 3
Ännu en stormatch av Colin Todd mot Sheffield United.

24 augusti 1974, omgång 3: Derby – Sheffield United 2 – 0. Fortsatt genomgång av säsongen 1974/75.

I omgång 3 så hade manager Dave Mackay bara gjort en förändring gentemot det lag som hade spelat oavgjort mot Coventry omgången innan. Mittbacken Peter Daniel konstaterades vara knäskadad och ersattes av Henry Newton. Denne pålitlige och erfarne spelare – normalt sett mittfältare – gjorde därmed säsongsdebut.

I likhet med Derby hade gästerna inlett seriespelet med två oavgjorda matcher. Dock kanske det satt i Bladesspelarnas sinne att laget inte vunnit på Baseball Ground sedan säsongen 1946/47. Derby attackerade från första bollkontakt och tog ledningen redan i den 4:e minuten. Efter att David Nish och Archie Gemmill snyggt kombinerat på vänsterkanten nådde bollen Kevin Hector som lugnt kunde placera bollen i nätgaveln. Gästerna drabbades dock inte av panik utan åt sig efterhand in i matchen. De var också väldigt nära en kvittering när högerbacken Len Badger efter en hörna fick till ett stenhårt skott som passerade Colin Boulton men där Ron Webster agerade räddande ängel – och riskerade sin hälsa – när han satte huvudet till bollen och räddade vad som verkade vara ett givet mål.

Englands förbundskapten Don Revie förärade Baseball Ground ett besök och fick se ett hemmalag som inte förmådde styra mittfältet utan fick förlita sig på ännu en stormatch av Colin Todd. Av mittfältarna var det bara den minst meriterade – Steve Powell – som kom ifrån matchen med äran i behåll. Gemmill och framförallt Bruce Rioch var en besvikelse och förmådde inte alls komma upp till föregående säsongs nivå.

Gästerna fortsatte att hålla jämna steg med hemmalaget och var nära en kvittering i den 75:e minuten. Mick Speight fick iväg ett kanonskott som Boulton tippade över ribban. Till Unitedspelarna stora irritation såg dock inte domaren – som vid Derbys ledningsmål valt att ignorerar linjedomarens offsidevinkning - denna mäktiga räddning utan dömde inspark. Den typen av domarinsats kan ofta avgöra en match och så blev det i denna match. Bara två minuter senare nätade Roger Davies och säkrade därmed The Rams seger. Francis Lee fann sin väg stängd i straffområdet och släppte bollen till den gänglige anfallaren som säkert satte bollen i nätet. Alldeles i slutet hade Lee en chans att göra lagets tredje mål för dagen men efter att han rundat Sheffieldmålvakten och fick iväg bollen mot mål hann en försvarare komma emellan.

Vinsten tog upp Derby till tabellens sjunde plats med fyra inspelade poäng. Därmed var man två poäng efter de två ledande lag som var ensamma om att ha tagit tre vinster – Ipswich och nykomlingen Carlisle.

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Newton, Todd, Powell, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Bourne istället för Rioch (72)

Sheffield United: Brown, Badger, Hemsley, Eddy, Colquhoun, Franks, Woodward, Speight, Cammack, Currie, Field

Publik: 23 088

Positioner efter matchen: Derby 7:e, Sheffield United 15:e