Lagbanner
Säsongen 1974/75: Septemberprolog
Det ryktas om Derbys Dave Mackay som ny manager i Tottenham efter Bill Nicholson.

Säsongen 1974/75: Septemberprolog

Vem skulle bli Tottenhams nya manager hösten 1974?

Tidningsrubrikerna på sportsidorna tidigt i september dominerades av spekulationer kring vem som skulle få den åtråvärda posten som manager i Tottenham. Givet hans mångåriga och mycket framgångsrika spelarkarriär i Spurs ryktades det med automatik om Dave Mackay. The Rams manager var dock snabb med att dementera detta rykte. Den 3:e september citerades han i Daily Express: ”Givetvis har jag mycket djupa känslor för Spurs, det är en framstående klubb. Men om de skulle närma sig mig imorgon skulle svaret bli ett nej. Jag har inget kontrakt här i Derby, men jag har en skyldighet till dem. Jag har varit i tre klubbar på fyra år – Swindon, Forest och Derby – och jag har inte haft en hel säsong hos någon av dem”

Hans första tid som manager – i Swindon – innehöll dock en hel säsong; 1971/72. Mackay var då spelande manager och lyckades nå en 11:e plats i division 2 vilket var klubbens näst bästa placering någonsin, detta trots att ligaspel varit fallet sedan 1919. Han värvades till Nottingham Forest i november 1972 – klubben hade då fallit ur högsta divisionen ett halvår tidigare och börjat sin nya tillvaro i andradivisionen. Det gick trögt i Forest – första säsongen lyckades han bärga nio vinster i serien på 27 försök, andra säsongens inledning bärgades fyra vinster på 13 seriematcher. Knappt ett år senare – den 23 oktober – utnämndes han till manager i Derby vilket rimligen kom som en skänk från ovan. 

Istället för att återigen byta klubb var Mackay fullt upptagen med hur han kunde förstärka sitt lag. När det framkom att Stan Bowles åter blivit transferlistad av Queens Park Rangers gjorde Derbymanagern frågor om han det fanns möjlighet att få honom till Derby. Även om Mackay inte fullföljde sitt intresse för Bowles såg han till att göra i september sig av med några spelare från reservlaget för att kunna skapa utrymme för förstärkningar. Sålunda fick Jim Walker och Tommy Mason se sig transfererade till Brighton för 25 000 pund tillsammans medan John Sims blev utlånad på en månad till Oxford.

För Walker var det en möjlighet att återuppta bekantskapen med Peter Taylor som nu – efter det att Brian Clough lämnat för Leeds – var Brighton´s manager. Taylor var för övrigt den som hade sett till att Walker skrev på för Derby sex år tidigare.   

När september tog sin början kunde i tabellen noteras att två av nykomlingarna gjorde riktigt bra ifrån sig. Att Middlesbrough - med en hel del spännande spelare i sin trupp - skulle göra bra ifrån sig förvånade inte många men att Carlisle skulle göra detsamma var anmärkningsvärt. Carlisle gjorde sin första säsong i högsta ligan och hade inte heller många säsonger bakom sig i andradivisionen. Efter fem omgångar läg klubben på en sensationell femteplats - endast två poäng från serieledande Liverpool - och hade bara släppt in två mål vilket tillsammans med ligaledadarna var minst i serien. 

 

Torbjörn Karlsson2024-09-01 09:30:00

Fler artiklar om Old School Football