Veckans avspark: Tottenham – Aston Villa
Spurs tar emot Aston Villa på White Hart Lane i stryktipsmatch nummer tre. Sett ur ett Tipsextraperspektiv – en riktig klassisker!
Tottenham har 51 matcher i Tipsextra medan Aston Villa har 37. Två Tipsextra-klassiker som dessutom har stött på varandra inte mindre än fyra gånger inför hela svenska folket på lördagar.
Fyra matcher som bildar milstolpar runt vilka två anrika lag upplever en oerhört händelserik period i deras historia.
Ligacupfinal: Spurs vs Aston Villa, 2-0, 27 februari 1971. Kommentator: Leif Larsson
I slutet på februari 1971 möttes de i en ligacupfinal, där Spurs Martin Chivers punkterade matchen ganska sent med två mål. Det anmärkningsvärda var dock att det så traditions- och pokaltyngda Aston Villa just då spelade i division III (nuvarande League One) och skulle inte ens klara uppflyttning när säsongen var slut.
Aston Villas mörkaste period någonsin kryddades ändå med en stor final. I laget fanns en ung Bruce Rioch, medan det i Spurs vimlade av stjärnor som Pat Jennings, Alan Mullery, Steve Perryman, Martin Peters och Martin Chivers.
Spurs vann visserligen ligacupen och slutade trea i ligan, men det överskuggades av ärkerivalen Arsenals dubbel (ligatitel och FA-cupseger).
Klipp på Martin Chivers två mål. För den riktigt sugne finns hela matchen på You Tube.
Ligan: Tottenham vs Aston Villa, 1-2, 15 december 1979. Kommentator: Kjell Andersson
I slutet av decenniet hade vindarna vänt rejält.
Aston Villa klättrade metodiskt upp i ligasystemet och var åter i finrummet säsongen 1975/76. Det lite anmärkningsvärda är dock att laget även hann med att plocka hem två ligacuppokaler. Den första mot Norwich 1974/75 och den andra i det stentuffa mötet mot Bob Latchfords Everton 1976/77, vilket krävde omspel och ett fullständigt magiskt mål av mittbacken Chris Nicholl.
Tottenham däremot åkte ur högstadivisonen genom jumboplatsen 1976/77, men vände dock upp direkt säsongen efter.
Båda lagen var på väg att bygga för framgång, även om de var högst omedvetna om detta i december 1979. Spurs mål gjordes av argentinaren Osvaldo Ardiles, men det räckte inte eftersom Aston Villas David Geddis och den snart så viktige mittfältsstrategen Gordon Cowans gjorde varsitt. Cowans på straff.
FA-cupens 5:e omgång: Tottenham vs Aston Villa, 1-0, 13 februari 1982. Kommentator: Leif Larsson
Tipsextra bjöd denna lördag på en riktig titelmatch.
Regerande FA-cupmästarna Tottenham mot regerande ligamästarna Aston Villa i en femte omgång i den turnering varje enskild brittisk fotbollsspelare skulle ge bort sina båda armar och säkerligen en mor för att få vinna. Alla fotbollsspelares dröm var att lyfta FA-cuppokalen på Wembley. Och en arena där det spelades FA-cupomgång kokade på ett böljande galet och sjungande sätt som vi tyvärr inte får uppleva längre.
Precis så var det också på White Hart Lane när Leif Larsson skulle förmedla kommentatorsklokskap hem i sofforna där det fanns såväl lördagsgrogg som stryktipskuponger.
Spurs var utan sin argentinske stjärna Ricardo Villa. Detta var dessutom mindre än två månader före Falklandskriget, efter vilket Villa aldrig riktigt tog sig tillbaka i laget. Villa som var centralfigur under finalen 1981 mot Manchester City och med Che Guevara som inspiration förgyllde han fotbollen i sitt samarbete med landsmannen Osvaldo Ardiles och den magiske Glenn Hoddle.
Spurs vann med 1-0 efter mål av den egna produkten Mark Falco (den tidens Harry Kane) och skulle ta sig hela vägen och lyfta FA-cuppokalen för andra året på raken.
Aston Villa saknade forwarden Gary Shaw som tillsammans med kollegan Peter Withe och den irrationella yttern Tony Morley spelade hem ligan året innan. Inte minst med stöd av ett mycket solitt lagbygge från målvakten Jimmy Rimmer och uppåt i plan. Vid tiden för denna match var dock inte Aston Villa i balans. Managern som tog laget till en ligatitel säsongen innan - Ron Saunders - hade precis avgått efter ett bråk med ordföranden och en knackig ligaplacering. Tony Morley var tillbaka i laget efter att ha varit transferlistad. Knappt någon kunde väl ana vad som väntade i maj när laget cruisade genom Europa och faktiskt besegrade självaste Bayern Munchen i Europacupfinalen efter mål av Peter Withe, framspelad av den tidigare utdömde Tony Morley.
Klippet är ett längre sammandrag, men det kan vara värt att ägna en tjugo minuter om inget annat brådskar och ni vill njuta lite.
Ligan: Tottenham vs Aston Villa, 3-0, 24 januari 1987. Kommentator: Arne Hegerfors
Tittarna var kanske lite besvikna över att Manchester United – Arsenal blev inställd, men å andra sidan fick de se ett sprakande Tottenham som rusade fram på alla fronter och nu sågs som en utmanare till ligatiteln. Två mål av Steve Hodge och ett av Nico Claesen blev ytterligare en spik i kistan för ett Aston Villa som var på väg mot nedflyttning och jumboplats.
Det slutade i och för sig inte så lyckligt för Spurs heller. Det hade varit en kamp om titeln mellan Everton och Spurs, men Merseysidelaget drog det längsta strået och dessutom smet även Liverpool FC förbi på slutet och hamnade tvåa. Dubbelt Merseyside, men på Wembley satte Spurs hoppet till sin fantastiske målskytt Clive Allen som i FA-cupfinalen gjorde sitt 49:e mål för säsongen. Det blev dock inget 50:e eller någon titel, då Coventry City skrällde och vann med 3-2.