Lagbanner
Wolves seger över Honved - startskottet för Europacupen?
Stan Cullis - Wolves berömda manager under deras stora framgångsår från 1948 till 1964. Under en period på 1950-talet var de nog bäst i Europa.

Wolves seger över Honved - startskottet för Europacupen?

I begynnelsen handlade det om att Stan "The Iron Manager" Cullis var besatt av att vinna över de bästa lagen i Europa. Och när hans Wolves vunnit över ungerska Honved, så blev det fart i Paris för att bilda Europacupen för mästarlag.

Han stod tyst och skådade sina spelare som under ljudliga former var på väg att tvätta bort lera och svett efter en seger som var så mycket viktigare än en pokal. Stan Cullis Wolverhampton Wanderers hade precis besegrat ungerska superlaget Honved med 3-2 hemma på Molineux Ground.

Året var 1954 och bara några månader tidigare hade Englands landslag fått på nöten med 1-7 mot Ungerns landslag i Budapest och den stora stöten sköt ungrarna in året före när England för första gången besegrades på Wembley med 6-3. Fotbollens hemland var därmed skakat och ifrågasatt.

Det sägs ju att cupen för de Europeiska mästarlagen skapades i samband med att Stan ”The Iron Manager” Cullis Wolverhampton reste Europa runt på 1950-talet i syfte att bevisa att den engelska fotbollen fortfarande var bäst. Det engelska landslaget hade åkt på tunga smällar mot det på den tiden så lysande ungerska landslaget, vilket blev en rejäl smocka mot den engelska fotbollens högmod.

Cullis var dock en riktig patriot, bland annat med ett brinnande intresse för militärhistoria och fältmarskalken och krigshjälten Bernard Montgomery var hans stora idol. Träningsmatcherna mot europeiskt motstånd blev därmed en kamp för Englands ära och Cullis kanske finaste stund var nog när Wolves slagit det ungerska mästarlaget Honved i leran hemma på Molineux Ground. Cullis korade sitt lag till världsmästare.

Därför var också matchen mot Honved så viktig. Ungern var stället där världens bästa och mest eleganta fotboll spelades och även den mest framgångsrika. Englands förödmjukelse av det ungerska landslaget satt hårt i den engelska folksjälen och ännu hade varken Europacupen eller Mässcupen startat, så Wolves seger mot Honved ansågs – inte minst av Cullis själv – som beviset på att Wolverhampton Wanderers var världsmästare för klubblag. Lägg därtill fler vänskapsmatcher mot Europeiskt motstånd som Wolves vann, så var det faktiskt lite av orsaken till att en UEFA-kongress hölls i Wien där utkastet för Europacupen för mästarlag presenterades efter den kampanj av tidningen L´Equipes dåvarande redaktör Gabriel Hanot.

FA var dock mer kallsinniga när mästarcupen skulle gå av stapeln för första gången 1955 och såg ingen anledning till varför de engelska mästarna Chelsea skulle spela matcher på kontinenten och tappa fokus på sådant som var viktigt.

Men för Stan Cullis just denna stund i omklädningsrummet på Molineux 1954, var det inte bara en underbar seger, utan upprättelse för den engelska fotbollen och hans allra finaste stund, men sannolikt också starten på vad som idag är den största turneringen av dem alla - Champions League.

 

 

Per Malmqvist Stoltskribentper@gmail.com@permalmqvist2024-05-31 22:20:00
Author

Fler artiklar om Old School Football