Orres tankar: återstarten närmar sig
Återstarten utan publik närmar sig

Orres tankar: återstarten närmar sig

Det har varit en konstig vår och det kommer bli en konstig sommar. Vad känner jag som Citysupporter inför fotbollssäsongens avslutning?

Fredagen den 13 mars publicerade jag senaste Orres tankar och det känns som en evighet sedan dess. Då var jag i början av min verksamhetsförlagda utbildning och nu är jag snart färdigutbildad efter fem år på universitet. Till hösten väntar arbetslivet och därmed mindre tid till att skriva krönikor. Min ambition är att fortsätta skriva Orres tankar även i fortsättningen, men det kommer inte ske lika regelbundet som förr. Det kan bli en krönika i veckan vid vissa tillfällen och en i månaden vid andra. Vi får se hur det blir.

Project Restart är i rullning
Efter en ohyggligt lång period utan fotboll verkar ligasäsongen återupptas när Manchester City och Arsenal ställs mot varandra onsdagen den 17 juni. Sedan rullar det på med ligamatcher under juni och juli i högt tempo för alla lag i Premier League, inför tomma läktare. Jag tycker det känns kul att Premier League verkar startas upp igen. Jag har de senaste veckorna följt Bundesliga och även fast det naturligtvis inte är samma sak att se matcherna utan publik, så tycker jag ändå det är bättre än ingenting. Tyvärr står vi just nu inför alternativet att matcherna genomförs utan publik eller så genomförs de inte alls. Jag förutsätter i övrigt att de som är kunniga inom området har bedömt att det är tillräckligt säkert för alla inblandade att genomföra matcherna.

Så, är det klang och jubel nu när Premier League ser ut att återstartas? Nja, faktiskt inte. Min känsla är inte mer än försiktigt positiv. Jag älskar att se på fotboll men i ärlighetens namn har City ur ett sportsligt perspektiv inte så mycket att spela för. City är inför återstarten 25 poäng efter Liverpool som leder ligan och har 12 poäng ner till United på femte plats. City har tio matcher kvar att spela och de lag som är i närheten av City i tabellen har nio. Citys resterande ligasäsong känns med andra ord ganska ljummen eftersom laget inte har särskilt mycket att spela för. Fansen kommer inte att närvara och City har inte särskilt mycket att vinna och bör heller inte på allvar riskera att förlora något.

Vad händer med UEFA:s dom?
Jag kanske bör nyansera den sista meningen i förra stycket. City bör inte riskera att förlora något – på planen. I domstolen kan dock Citys två kommande säsonger påverkas till stor del baserat på vad som händer i sommar. Det kanske inte ens spelar någon roll om City klarar att nå topp fyra eller inte, eftersom laget riskerar att inte få delta i nästa säsongs Champions League oavsett tabellplacering i sommar.

Det känns som att det är en evighet sedan dess, men i februari straffade UEFA City för att ha brutit mot Financial Fair Play. UEFA:s straff blev två års avstängning från Champions League. UEFA:s dom grundades på att de anser att City har överdrivit värdet på sina inkomster från sponsring. Det har i sin tur resulterat i att klubben på ett regelvidrigt sätt klarat Financial Fair Play mellan åren 2012 och 2016 enligt UEFA. City å sin sida menar att anklagelserna är falska och har överklagat UEFA:s dom till Court of Arbitration for Sport (Cas). BBC skriver att Cas kommer ta upp fallet måndagen den 8 juni och förhören kommer pågå i tre dagar. Efter det lär vi få en dom av Cas.

I värsta fall kommer Cas ta UEFA:s parti och det kommer i så fall innebär att City inte får delta i europaspel de kommande två säsongerna, vilket skulle vara ett hårt slag mot klubben. I så fall skulle laget som hamnar på femte plats i Premier League i sommar, i dagsläget Manchester United, kvalificeras till Champions League 2020/21 tillsammans med Liverpool, Leicester och Chelsea. I bästa fall för oss Citysupportrar tar Cas Citys parti och klubben får delta i Champions League som planerat. Dock känns det mycket svårt att spekulera i utgången av fallet då UEFA:s ord står mot Citys.

Cuperna känns hetare
Om avslutningen av ligasäsongen inte känns särskilt upphetsande, känns de två kvarvarande cuperna betydligt mer inspirerande som Citysupporter. City är kvar i FA Cupen och den planeras liksom Premier League att återupptas. Helgen den 27 juni ser det ut som att City och Newcastle kommer mötas i kvartsfinal. Utöver City och Newcastle är Leicester, Chelsea, Sheffield United, Arsenal, Manchester United och Norwich kvar i turneringen. Semifinalerna kommer spelas helgen den 11 juli och finalen den 1 augusti. Givetvis känns det som att City har goda möjligheter att vinna FA Cupen även fast Leicester, Chelsea, Arsenal och United också är heta kandidater till att lägga beslag på titeln.

Hur det blir med Champions League är än så länge inte bekräftat. I mars avbröts turneringen medan åttondelsfinalerna pågick. UEFA verkar ha ambitionen att spela klart det som återstår av turneringen och de verkar jobba på att kunna spela finalen lördagen den 29:e augusti. Lagen som hann bli klara för kvartsfinal är Atalanta, Atletico Madrid, Paris Saint-Germain och RB Leipzig. Åttondelsfinalerna mellan Barcelona och Napoli, Juventus och Lyon, Bayern Munchen och Chelsea samt City och Real Madrid hann inte avgöras.

City har goda möjligheter att avancera till kvartsfinal efter 2-1 segern borta mot Real Madrid. Alltså är laget garanterade ett avancemang så länge de undviker förlust på hemmaplan. Även en förlust med 1-0 är tillräckligt för avancemang eftersom City i det scenariot har gjort ett mer bortamål.

Sammanfattningsvis är jag inför den här sommaren mer spänd på Citys avslutning i cuperna och Cas dom, än på avslutningen i ligaspelet.

Oskar HanssonOrreHans2020-06-02 21:51:48
Author

Fler artiklar om Manchester C