Home Park, 2023-09-23 16:00

Plymouth - Norwich
6 - 2

Plymouth Argyle - Norwich City slutade 6-2!
Morgan Whittaker firar hans 3:e och Argyles 5:e mål!

Plymouth Argyle - Norwich City slutade 6-2!

Plymouth Argyle krossade Norwich City med hela 6-2 på Home Park efter hattrick av Whittaker. Det blev en återgång till förra årets wingbackbaserade system som tog League One med storm - och vilken skillnad det blev!

Vår 3-2-2-2-1 från 2022/3 är tillbaka 
Argyle har spelat årets första sju matcher med ett helt nytt 4-1-2-3 system. Det har producerat 2 vinster, 1 oavgjort och 4 förluster och en hel del rolig fotboll. Vi har sett giftiga ut framåt och väldigt sårbara ut bakåt. 

Man längtar dock inte direkt tillbaka till den just nu.

Konceptet från ifjol - tre mittbackar, två wingbacks, två defensiva mittfältare, två "nummer 10" offensiva mittfältare och en spetsforward - gjorde plötslig återkomst. Det blev återigen en hel del rolig fotboll, Argyle såg väldigt giftiga ut framåt, och inte alls lika sårbara i defensiven. Man kontrade blixtsnabbt och Norwichförsvaret hängde inte med. Fyra av målen kom på snabba kontringar.

Trion Whittaker/Azaz/Hardie härjade loss
Trion framåt - Finn AzazFinn Azaz och Morgan WhittakerMorgan Whittaker i nummer 10 rollerna och Ryan HardieRyan Hardie längst fram - hade verkligen lekstuga. Whittaker har varit rätt så tongivande även i det andra systemet, men hamnade stundtals rätt långt ut på kanten. Här kom han in mer centralt och pangade in en hattrick - och hann också missa ett friläge i andra halvleken. 

Han och Azaz samarbetar så bra där och det för tankarna till september/oktober ifjol där Argyle vann i princip samtliga matcher, innan Azaz skadade sig. Azaz spelade riktigt bra senast mot Preston och svarade för ett läckert 4-0 mål precis innan han halvtid med en dragning som lurade hela Norwichförsvaret upp på läktaren innan han drog till med "fel" vänsterfot.

Skyttekungen Hardie gjorde inte ens mål själv för en gångs skull men var riktigt effektiv ändå och kan räkna åtminstone tre stycken assist - inklusive 3-0 målet där han skapade situationen helt själv från ingenting efter ännu en signaturlöpning som vann en boll han verkligen inte hade någon rätt till. Påminde också om ifjol där han inte gjorde lika många mål som man kanske hade förväntat sig av en forward i ett lag som vinner ligan, men bidrog oerhört mycket ändå till mål för andra. Vill vi att Hardie vinner skytteligan kanske man får återgå till 4-1-2-3. Men vi kommer ta fler poäng med det här systemet tror jag.

Trion Pleguezuelo/Scarr/Gibson får äntligen bilda 3-manna försvar
En stor nickstark mittback i mitten och två stycken snabba bollskickliga vid sidorna. Konceptet verkar hålla även i Championship. Jag tog nästan för givet inför säsongen att det var så vi skulle spela men man har mest växlat Pleggy och Scarr med varandra i en fyrbackslinje. 

Det blev ett bra test för dem eftersom Norwich är starka framåt och har två gånger lyckats göra fyra mål på bortaplan. Här hade de mycket boll men skapade knappt något alls framåt. En gång hittade de en lucka och Adam Idah gjorde ett fint avslut för 1-5, sedan reducerade de till 2-5 efter en straffsituation som var rätt tydligt utanför straffområdet (även om det var en vårdslös satsning av en något övertänd Bali MumbaBali Mumba). Annars minns jag ett ofarligt långskott och knappt något mer i hela matchen.

Försvaret såg så väldigt mycket kompaktare ut än innan. Och när Norwich kom förbi någon så fanns det alltid någon annan att täcka upp. 

De lyckades till och med sätta ett frisparksmål själva - Gibson nickade i ribban och Scarr var först vid returen för att sätta 2-0.

Ruskigt effektiva - för en gångs skull
Trots många poäng ifjol var det inte många klara segrar. Argyle lyckades göra 4 mål bara två gånger och radade upp uddamålssegrar - till skillnad från Ipswich som kom tvåa men krossade lag till höger och vänster och gjorde mer än 100 mål. Argyle släppte även in 5 mål 3 gånger under säsongen, och har inte gjort 5 mål i en match sedan en 6-1 segern mot Newport i april 2017. På denna nivå får man gå tillbaka till 1987 för att kunna läsa raden "Plymouth Argyle 6". 

Man hade alltid på känn att "när allt landar rätt någon dag kommer vi tvåla till någon ordentligt" men vi har oftast behövt 3 klara målchanser för att sätta ett mål. Så har det även sett ut denna säsong.

Vad händer nu?
Från Norwich synvinkel har jag inte sett så mycket mer analys än att det var en stor katastrof - vilket man förstår. De har ju ambitioner att återvända till Premier League och sådana resultat ingår knappast i det konceptet. Som jag nämnde i införrapport har de haft ett par tunga avbräck framåt i Sargent och Barnes - men jag tyckte att Idah deputerade bra och svarade även för två mål. Bakåt såg de bräckligare ut men det var inga individuella stormisstag där. De hade lite otur med första målet också - Hardie stod offside i uppbyggnaden och även om han inte rörde bollen hade VAR förmodligen bestämt att han påverkade spelet och tagit bort målet. 

Steven SchumacherSteven Schumacher pratar fortfarande om att detta var ett system som han valde just för denna match, men han måste väl behålla det nu ett tag, eller? Man hoppas också att han inte plötsligt får för sig att bänka allihopa igen som i tisdags mot Bristol.

Härnäst väntar Hull på bortaplan på lördag, ännu en motståndare som har gått bra hittills. Samtliga våra motståndare hittills har befunnit sig i tabellens övre halva inför match, så också Hull. Så det finns minst sagt skäl att vara optimistisk inför fortsättningen.

Geoff Bache2023-09-24 14:00:00
Author

Fler artiklar om Plymouth