Sammanfattning av en magisk säsong!
Argyle firar efter segern borta mot Derby (Foto Gill Black / Greens on Screen)

Sammanfattning av en magisk säsong!

Vi sammanfattar kanske Argyles bästa säsong någonsin - med några nyckelmatcher att njuta av också!

Några fakta om säsongen:

  • 101 poäng och serieseger
  • Blott den andra klubben någonsin att ta 100+ poäng två gånger (efter Fulham)
  • 20 vinster av 23 hemma. Om vi bara hade spelat hemmamatcherna hade vi ändå kommit 12:a.
  • Förlorade aldrig två matcher i rad
  • Inget lag slog oss båda hemma och borta. Bara 2 lag (mittenlagen Lincoln och Fleetwood) var obesegrade mot oss. 
  • Det blev ändå en del storförluster! 1-5 mot Charlton, 1-5 i FA-cupen mot Grimsby, 2-5 mot Peterborough, 0-4 i Papa Johns-finalen mot Bolton...
Varför gick det så pass bra?
Det var nog få som hade tippat Argyle som playoffkandidater, än mindre seriesegrare, med tanke på att några riktigt stora lag med väldigt feta plånböcker huserade där. Det leder till frågan om varför det gick som det gick. Några tankar:
  • En stabil stomme kvar från säsongen innan. Väldigt få spelare hade utgående kontrakt sommaren 2022. Det gjorde att man kunde bygga vidare på säsongen innan där man också överpresterade och kom 7:a med 80 poäng (som hade räckt till playoff plats i nästan vilken annan säsong som helst - Peterborough kom in med 77 i år).
  • En bred trupp som inte förlitade sig alltför mycket på enstaka spelare. Vi har trots allt stundtals haft stora skadebekymmer men alltid lyckats ersätta med likvärdiga spelare. Det verkar även som om man har lyckats bra med trupprotation och att hålla alla nöjda trots att få var givna i startelvan och att viktiga spelare till och med hamnade utanför matchtruppen. 
  • Lyckade värvningar. Argyle kör stenhårt med dataanalys och rekryterar alltid baserat på det snarare än på magkänsla. Man har lyckats få ut det bästa av spelare som inte har varit särskilt framgångsrika i sina tidigare klubbar men har passat in perfekt i vår spelstil. Till exempel Dan Scarr, Niall Ennis, Bali Mumba och Morgan Whittaker. 
  • Fick ut det bästa av lånesystemet - och behöll 4 av 5 säsongen ut. Det har också bidragit till en stabil situation i truppen. Bali Mumba, på lån från Norwich, blev ligans "Årets Unga Spelare" och platsade även i Årets Lag. 
  • Steven Schumacher. Argyles tränare var assisterande under sin föregångare Ryan Lowe och erbjöds jobbet direkt när denne drog till Preston under 2021-22 - sitt första jobb som huvudtränare. Hela tränarstaben blev sedan kvar med "Schuey" istället för att följa med Lowe och det har visat sig vara ett genidrag från ledningen. Liverpoolsonen har en rätt lågmäld stil och har lyckats få laget att spela flera olika system som har gjort att motståndarna alltid har svårt att räkna ut hur vi kommer att spela. Han belönades för detta med att vinna ligans "Årets Tränare".
Månad för månad - med några nyckelmatcher!

Augusti
Det var en inte alltför märkvärdig början egentligen. Stabila insatser hemma (vinster mot nedflyttade Barnsley och Peterborough) varvades med förluster borta - inklusiv en 1-5 förlust borta mot Charlton efter en olycklig straff/utvisning på James Wilson. Unge målvakten Michael Cooper utmärkte sig dock flera gånger med riktigt vassa räddningar och väldigt bra speldistribution.

September
På den allra sista dagen av transferfönstret värvades toppforwarden Sam Cosgrove på lån från Birmingham City och det var många som tyckte att det var en konstig värvning. Säsongen innan hade han varit på lån i båda Wimbledon och Shrewsbury utan att prestera särskilt eller göra många mål. 

En otroligt tuff spelprogram inleddes på Pride Park, Derby i början av månaden. Cosgrove började på bänken och det gick dåligt med 0-2 underläge i halvtid, även om Argyle hade spelat ok och detta var lite i underkant. Förra Derbyspelaren Morgan Whittaker - också han på lån - reducerade efter en timme och med en kvart kvar byttes Cosgrove in. Med sin bokstavligt första touch i sin nya klubb kvitterade han till 2-2 efter en perfekt framspelning av Niall Ennis, för att sedan även springa ifrån Derbyförsvaret på en långboll med en minut kvar och fastställa slutresultat 3-2 till Argyle. Snacka om att tysta kritikerna på en gång!



Topptippade Ipswich (som slutade tvåa) rullade sedan in på Home Park några veckor senare - och förra Argylespelaren Freddie Ladapo gav även dem en ledning 0-1 i halvlek efter en olycklig dubbelstyrning. Men Argyle lyckades även vända denna tillställning och vinna med 2-1 när ovannämnda Morgan Whittaker skruvade in ett drömmål i krysset från utanför straffområdet! 

Oktober
Även denna månad inleddes med en väldigt tuff match när topplaget Sheffield Wednesday (som också tog sig upp - via Playoff) reste ner till Plymouth. Ledningsmål från Ryan Hardie kvitterades direkt och det stod 1-1 fram till slutminuterna. Då dök Sam Cosgrove upp igen, och med ett kraftfullt nickmål i ett välbefolkat straffområde gav Argyle ännu en 2-1 seger.

Poängen fortsatte att trilla in mot mindre namnkunnigt motstånd och serieledningen såg stabil ut. På självaste Halloween var det dags för årets första Devon Derby mot lokalrivalen Exeter - en match som inte hade spelats på några år eftersom Exeter var nykomlingar. Dagen till ära visades matchen live på Sky TV och passande nog för en derby på Englands Atlanthalvö spelades den i halvstorm med regn i sidled som är karateristisk för hösten i denna del av landet!

I en pulserande tillställning inledde Exeter bäst och ledde med båda 0-1 och sedan 1-2 en bit in i andra halvleken. Men Argyle hade en otrolig förmåga denna säsong att vända på matcher och kvitterade med en riktig kanon av Bali Mumba från en bit utanför straffområdet. Den skotske skyttekungen Ryan Hardie hade en av sina bästa matcher och hade sprungit Exeterförsvaret trötta och lyckades till sist hitta några luckor, först en snabb vändning och skott i nättaket till 3-2 och sedan rulla in ett friläge till 4-2 efter precisionspassning av Whittaker. Det var många kommentarer efteråt från Skytittare om hur fantastiskt underhållande League One kunde vara - och Exeter gjorde absolut sitt i en fantastiskt rolig match.



November
Den första rejäla svackan kom, först brakförlust med 1-5 i FA Cupens första omgång mot League Two laget Grimsby (som sedan tog sig hela vägen till kvartsfinalen). Man spelade ändå den matchen med typ åtta ordinarie spelare. Sedan ett par mindre övertygande oavgjorda mot Lincoln och Burton. 

December
Svackan fortsatte och Port Vale blev första bortalag att vinna på Home Park i början av månaden. Sedan följde 0-0 i Cambridge och en knapp hemmavinst med 2-1 över bottenlaget Morecambe. Efter jul ljusnade det något med 1-0 segrar över Cheltenham och Wycombe.

Januari
På nyårsdagen blev det uppvisning från Morgan Whittaker som gjorde mål och assist i 3-1 segern mot MK Dons. Sedan kom smällen - Swansea återkallade honom från lånet och skulle sälja honom för storpengar (vilket de inte lyckades med). Han hade varit så pass tongivande under hösten att många trodde att Argyles satsning mot toppen skulle stanna av där och då.

Man värvade ändå hela fem nya spelare - varav bara Callum Wright från Blackpool och lånet Jay Matete från Sunderland skulle spela någorlunda regelbundet under våren. 

Det stora testet kom redan i mitten av månaden då Argyle skulle möta stora rivalen Ipswich på bortaplan. Ipswich hade också värvat - med Evertons Nathan Broadhead i spetsen för en stor summa. 
Som väntad blev det en snabb och tuff match - båda lagen träffade ribban innan Ipswich tog ledningen med ett kraftfullt skott efter en hörna. Men på övertid blev det kvitterat efter ännu ett drömmål signerad Mumba - extraroligt med tanke på att han var på lån från Ipswichs värsta rivalen Norwich och därför hade buats hela matchen av hemmapubliken!



Februari
Månaden inleddes med bortamatch på Hillsborough i Sheffield. En olycklig dag slutade med 0-1 förlust - men värre var att stjärnmålvakten Cooper drog korsbandet och skulle missa resten av säsongen. 
Reservmålvakten Callum Burton tog över och gjorde det han skulle men det blev snart uppenbart att han var duglig snarare än briljant ersättare. Cooper skulle sedan platsa i Årets Lag trots att han missade en tredjedel av säsongen med sin skada.

Argyle reste sig dock - som man gjorde så många gånger denna säsong - och följde upp med övertygande 3-1 vinster över Portsmouth och Oxford. 

De avslutade dock månaden med att släppa in 5 mål ännu en gång borta mot Peterborough (2-5), ett riktigt ojämnt lag som balanserade fantastiskt bra anfallsspel med likadels dåligt försvarsspel och nyligen har lyckats bli utslagna i Playoff mot Sheffield Wednesday trots vinst med 4-0 i första matchen! 

Mars
En nyckelvecka i början såg Argyle möta playoffjagande Derby och Barnsley och även Charlton som hade vunnit stort tidigare. Ännu en vändning såg en knapp 2-1 vinst över Derby och sedan en tämligen enkel 2-0 vinst över Charlton. Barnsleymatchen slutade sedan 0-3 men känslan var ändå att 6 poäng var ett bra resultat från veckan och att den matchen hade man råd att förlora.

Spelschemat efter det såg ganska lugnt ut med motståndarna mest på undre halvan av tabellen. Argyle fortsatte att vinna, men vid det här laget verkade Sheffield Wednesday vara solklara favoriter med ett försprång och ett par hängmatcher. Lyckligtvis hade de sedan världens svacka och tog bara 3 poäng på 5 matcher, inklusiv förlust mot avhängda bottenlaget Forest Green... att de ändå tog 96 poäng säger en del om resten av deras säsong.

April
Månaden inleddes på Wembley med Papa Johns finalen mot Bolton. Förväntningarna var höga för klubbens första cupvinst någonsin, men de föll snabbt platt. Slarvigt försvarsspel ledde till 0-2 redan efter 10 minuter, och matchen slutade 4-0 till Bolton.

En oväntad hemmaförlust mot Lincoln följdes upp med en knapp derbyseger i Exeter och det kändes som spelet hackade en del och skadelistan var lång... 

Tisdagen därpå skulle vi sedan möta Shrewsbury borta i vad som verkade vara ett rätt avgörande match med båda Ipswich och Wednesday tätt bakom. Jag stod själv i bortaklacken eftersom mina föräldrar bor i närheten. Shrewsbury var ett visserligen skadedrabbat men välorganiserat lag som krympte alla utrymmen och verkade mest vilja ha en poäng trots att de var hemmalaget. Efter en olycklig studs lyckades de dessutom göra mål en bit in i andra halvleken och backade sedan hem ännu mer, om det var möjligt. Det såg mörkt ut ett tag, men lite individuell briljans från Ennis hittade lagkaptenen Joe Edwards som kunde nicka in sitt första mål för säsongen från nära håll. Klockan tickade upp mot 97 minuter när ett sista inlägg från backen Macauley Gillesphey slängdes in i Shrewsburys box. Callum Wright kastade sig framstupa inne bland fötterna, nådde bollen först och segern var ett faktum. Glädjen visste inga gränser, målvakten Burton hoppade rakt in i bortaklacken och känslan var att nu skulle vi greja detta. Ett ögonblick att minnas för oss som var där...



Det återstod 3 hemmamatcher för att garantera uppflyttning. Efter 3-1 mot Cambridge (som jag också var på plats för) och 2-0 mot Bristol Rovers (med en fantastisk bicycleta av Ennis) säkrades sedan uppflyttning hemma mot Burton Albion i näst sista omgången.

Maj
Det återstod bara en match borta mot Port Vale som skulle avgöra om Argyle eller Ipswich skulle vinna ligan. Vid vinst var det garanterat. Argyle släppte in mål tidigt men man lyckades vända ännu en gång och kröntes till ligamästare efter en 3-1 seger!   

Geoff Bache2023-05-31 22:36:16
Author

Fler artiklar om Plymouth