Säsongen 1974/75: Omgång 13

Omgång 13 säsongen 1974/75 spelades 15 oktober: Sheffield United – Derby 1 – 2

Den 13 omgången säsongen 1974/75 innebar för Derbys del en kort resa norrut för att på Bramall Lane försöka betvinga Sheffield United. Motsvarande match säsongen innan hade slutat med en övertygande hemmavinst, 3 – 0. Den rödvitrandiga klubben hade dittills på de tolv spelade ligamatcherna bara förlorat tre matcher varav en mot Derby på Baseball Ground den 24 augusti.

Klubben hade i Tony Currie en av de mest lovande mittfältarna i England och Currie var ofta med i landslaget där han debuterade redan 1972 bara 22 år gammal. Att klubben nu var med och konkurrerade i ligatoppen var något överraskande men likväl ett faktum.

The Rams lyckades denna eftermiddag ta sin första bortaseger för säsongen genom två mål av Francis Lee. Man lyckades också bryta The Blades åtta matcher långa förlustfria svit på Bramall Lane. Den enda nackdelen för Derby var att fyra spelare varnades. Peter Daniel för hands och – irriterande nog – Kevin Hector, Archie Gemmill och David Nish för samma förseelse; de stod för nära bollen när Sheffield hade frispark…

Hemmalaget, som kom från en 2 – 2-uppgörelse mot Everton, öppnade starkt och kunde mycket väl tagit ledningen redan i 8:e minuten. Tony Currie – arkitekten bakom det mest i hemmalaget – kom från högerkanten in mot mitten och fick iväg ett kraftfullt skott från 25 meter som Colin Boulton med nöd och näppe lyckades få utanför stolpen.

Bara två minuter senare tog dock Derby ledningen. Colin Todd samarbetade snyggt med Kevin Hector som med en snygg passning hittade en fristående Archie Gemmill på högerkanten. Gemmills låga inlägg blev perfekt för Francis Lee att slänga sig på för att bestämt nicka in bollen utom räckhåll för Uniteds målvakt James Brown.

The Blades ökade genast trycket efter baklängesmålet och ett tag var det bara genom riktigt fina ingripanden av Colin Boulton som Derby höll nollan. Vid ett tillfälle när Boulton faktiskt blev överspelade agerade Ron Webster räddande ängel genom att på mållinjen nicka undan bollen. I andra halvlek hade Derby det mesta av spelet vilket framförallt berodde på en hårt jobbande Gemmill. Trots detta så kunde United kvittera i den 58:e minuten. En lång boll mot Derbys försvar nådde Tony Field som avfyrade ett riktigt bra skott vilket passerade Boulton och hamnade i nätet vid bortre stolpen.

I den 83:e minuten föll vinstmålet. Ett gediget uppbyggt anfall med de flesta i laget involverade gjorde att Webster kunde slå ett högerinlägg som Hector nickade ner till Lee som nära mållinjen sköt i mål. Lee hade därmed på 17 tävlingsmatcher (ligan och UEFA-cupen) stått för hela 10 mål. Vinsten på Bramall Lane innebar Derbys sjätte raka ligamatch utan förlust och tog laget för första gången denna höst upp på en topp 3-plats.

Sheffield United: Brown, Faulkner, Hemsley, Eddy, Colquhoun, Franks, Woodward, Speight, Deardren, Currie, Field. Avbytare: Bradford istället för Franks (55)

Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Powell

Publik: 21 882

Positioner efter matchen: Derby 3, Sheffield United 9