Säsongen 1974/75: Omgång 14
Archie Gemmill - den enda som kom ifrån Carlislematchen med gott betyg.

Omgång 14 av 1974/75-års säsong spelades 19 oktober: Carlisle – Derby 3 – 0

Omgång 14 säsongen 1974/75 innebar för Derbys del en lång resa nordväst för att på Brunton Park försöka betvinga Carlisle United. Carlisle gjorde denna säsong sin debut på översta nivå och hade börjat sensationellt bra trots att klubben var ligans minsta ekonomiskt sett och hade den minsta arenan. I månadsskiftet augusti/september låg laget på en femteplats och en månad senare på en hälsosam elfte plats, bara 4 poäng från andraplatsen. När Derby den 19 oktober kom på besök hade Carlisle dock endast en seger på de fem senaste matcherna.

Den 8 oktober hade Derby – med i stort sett ordinarie startelva – åkt ur Ligacupen mot division 2-laget Southampton med pinsamma 0 – 5 efter en bedrövlig insats. Mot Carlisle kunde ånyo en dålig insats ses av The Rams. Laget mer eller mindre gav bort två mål och försvaret såg aldrig bekvämt ut mot ett livligt anfallande hemmalag som bara lyckats gör tre mål på de åtta senaste ligamatcherna.

Derby inledde dock matchen tämligen bra och skapade några anfall där den bästa blev Kevin Hectors att förvalta. Den notoriske målskytten fick dock bara iväg ett löst skott som en sprattlande Carlislemålvakt kunde rädda. Efterhand kunde dock Carlisle ta över matchen men utan att skapa de stora målchanserna. I den 42:a minuten föll ändå 1 – 0. Frank Clarke – en av fem bröder som alla spelade proffsfotboll och där Allan Clarke i Leeds var den mest kända – tvingade Colin Boulton i Derbymålet till en räddning efter skott från nära håll och även om Chris Balderstone missade efterföljande skott så gick bollen till Ray Train som kunde peta in den precis intill stolpen.

Derbys manager Dave Mackay hade säkert många allvarliga ord att säga till sitt manskap och det verkade ha effekt. Archie Gemmill började direkt i andra halvlek att diktera villkoren på mittfältet och ett tag tog Derby över matchen. I den 65:e minuten släppte de dock in ett bedrövligt andra mål vilket började med att David Nish passade fel. Balderstone kunde då slå en cross in i straffområdet som Boulton normalt sett med lätthet skulle ha fångat men den här gången fumlade Derbykeepern rejält så bollen hamnade hos Clarke som sköt i stolpen varefter Dennis Martin sköt returen i mål.

Bara fem minuter senare var det dags för 3 – 0. Återigen ställde Boulton – nu i samarbete med Peter Daniel – till det. Boulton fångade ett inlägg från vänster men föll över Daniel så att han tappade bollen vilken hamnade hos Clarke som enkelt kunde peta in den i Derbys mål.

Faktum är att Derbys förlustsiffror kunde varit större. Carlisle fick ett mål underkänt för offside och Boulton fick revanschera sig med ett flertal fina räddningar i slutet av matchen. Totalt sett var detta Derbys sämsta insats denna säsong vilket var mycket oroande när bara dagar återstod tills mötet mot Atletico Madrid i UEFA-cupen.

Carlisle: Clarke, Carr, Gorman, Balderstone, Green, Parker, Martin, Train, Clarke, Owen, Barry. Avbytare: Spearitt
Derby: Boulton, Webster, Nish, Rioch, Daniel, Todd, Newton, Gemmill, Davies, Hector, Lee. Avbytare: Powell

Publik: 13 353

Positioner efter matchen: Derby 7, Carlisle 14